Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_gotova_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

12.Організаційно-технічні заходи щодо охорони праці.

Організаційно-тех заходи- дії котрі спрямовані на покращення організації виробництва та покращення стану устаткування яке задіяне у виробництві

Рекомендації державних органів та профспілок щодо впровадження таких основних організаційно-технічних заходів:

-укладення колективного договору

-встановлення нових інженерно-технічних засобів охорони праці

-реконструкція системи природного та щтучноо освітлення

-встановлення новіх вентиляційних систем

-впровадження заходдів щодо зменшення шуму обладнання

-введення пристроїв для контролю ізоляції

-виконання робіт щодо застосування сигнальних кольорів

-введення пристроїв що забезпечують виконання безпечної роботи на висоті

-заходи щодо усунення безпосереднього контакту зшкідливими речовинами

-реконстукція опалення

-впровадження безпечного транспортування вантажів

13.Санітарно-гігієнічні заходи щодо охорони праці

Законом України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя наслеення від 24 лютого 1994 р. визначено, що санітарні норми правила, гігієни нормативи затверджує та скасовує Головний Санітарний лікар України.

Посадовим особам органів, установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби надано право обмежувати, тимчасово забороняти чи припиняти діяльність підприємства об’єктів будь-якого призначення внаслідок невідповідності санітарних норм; вилучати з реалізації небезпечні для здоров’я продукти харчування. Хімічні та радіоактивні речовини.

За порушення санітарного законодавства або невиконання постанов, розпоряджень, приписів, висновків, органів санітарно-епідеміологічної служби на осіб, винних у вчиненні правопорушень, можуть бути накладені адміністративні штрафи. Існує така класифікація сантарних норм:

-за призначенням-проектування промислових підприємсв, організація технологічних процесів, санітарного стану підприємств, техніки безпеки та виробничі санітарії.

-шодо обовязковості застосування-обовязкові та рекомендовані

-залежно від впливу умов праці на організм-оптимальні та допустимі

-залежно від сфери застосування-загальні та галузеві

-залежно від терміну дії-постійні та тимчасові

14.Лікувально-профілактичні заходи щодо охорони праці

Важливість створення системи управління охороною праці встановлюється міжнародними актами і договорами. Конвенція № 155 МОП про безпеку та гігієну праці та виробниче середовище, яка набула чинності 11 серпня 1983 року визначила систему організації охорони праці на національному та виробничому рівні на роботодавців покладається обов’язок надавати робоче місце, механізми обладнання та організовувати виробничі процеси, які відповідають встановленим нормативам і не загрожують здоров’ю працюючи. Важливим напрямком у сфері охорони праці є створення відповідних служб, на які покладають комплексні функції управління охороною праці, співпрацювати з представниками працівників, шляхом надання необхідної інформації, проведення консультацій, попереджувати виникнення виробничого травматизму та проводити розслідування й облік нещасних випадків і професійних захворювань; проводити навчання працівників з питань охорони праці та ін..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]