Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_gotova_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

52. Соціальне-економічне значення охорони праці.

Розглядаючи охорону праці в умовах ринкової економіки особливу увагу необхідно звернути на економічні аспекти охорони праці.

Основними завданнями охорони праці є :

- розробка та планування заходів з поліпшення умов праці,

- віднаходження оптимальних співвідношень між різними факторами виробничого середовища,

- запровадження норм гранично допустимих рівнів шкідливих виробничих факторів, визначення ступеня шкідливості і небезпечності праці,

- забезпечення безпеки виконання робіт працівником,

- впровадження технічних засобів і заходів з боротьби з травматизмом і профзахворюваннями,

- розробка методів оцінки соціальної та економічної ефективності заходів з удосконалення умов та охорони праці.

У нових соціально економічних умовах роль держави суттєво змінюється. Закон України „Про охорону праці” вперше чітко визначив політику держави у сфері захисту інтересів як найманих працівників, так і роботодавців у трудовому процесі, законодавчо закріпив право працівника на безпечну працю. Держава розробляє й реалізує заходи спрямовані на створення цілісної системи державного управління охороною праці, організує контроль за виконанням відповідних законодавчих і нормативних актів, координує діяльність центральних та місцевих органів виконавчої влади в цій сфері.

Позитивні економічні результати впливу умов праці на людину: підвищення продуктивності праці, раціональне використання основних виробничих фондів.

Сприятливі умови забезпечують піднесення продуктивності праці за рахунок інтенсивних ( скорочення витрат робочого часу на виробництво одиниці продукції) і екстенсивних ( збільшення ефективності використання робочого часу завдяки зниженню цілоденних витрат за тимчасовою непрацездатністю та виробничим травматизмом).

53.Мета і принципи Державної Концепції управління охороною праці.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.10.2001р.№432 затверджена Концепція управління охороною праці.

Концепція спрямована на реалізацію положень Конституції та законів України щодо забезпечення охорони життя й здоровя працівників у процесі трудової діяльності, створення безпечних і нешкідливих умов праці на кожному робочому місці, а також належних умов для формування у працівників свідомого ставлення до особистої безпеки та безпеки оточуючих, впровадження нових і вдосконалення існуючих механізмів управління в галузі охорони праці.

Метою Концепції є реалізація конституційного права працюючих на належні, безпечні й здорові умови праці. Концепція складається з розділів:

1. Загальні положення.

2.Державна політика управління охороною праці.

3.Реформування у сфері управління охороною праці.

В основу розробки концепції покладені такі принципи:

- принцип обов’язкового забезпечення безпеки людини, пріоритету життя і здоровя працівника стосовно результатів виробничої діяльності підприємств,

- принцип плати за ризик. У багатьох країнах економічні пільги і санкції є важелями державної політики у галузі охорони праці. В багатьох розвинутих країнах інвестування в заходи з охорони праці вважаються вигідним бізнесом,

- принцип добровільності й прийнятності ризику, тобто ніхто не має права наражати людину на ризик без її згоди,

- принцип правового регулювання ризику, тобто наявності державних законів, що встановлюють систему заборон і норм попередження нещасних випадків та профзахворювань.

- принцип доступності й відкритості інформації з питань охорони праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]