Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_gotova_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

22. Зміст поняття "виробничі шкідливості".

Під виробничим шкідливостями розуміють умови виробничого середовища, трудового та виробничого процесів, які за не раціональної організації праці впливають на стан здоров’я працівників та їхню працездатність. Виробничі шкідливості поділяються на 3 групи: 1) шкідливості, які пов’язані з трудовим процесом (зумовлені нераціональною організацією праці.), 2) шкідливості пов’язані з виробничим процесом (створюються за рахунок технічних недоліків виробничого устаткування), 3)шкідливості, пов’язані із зовнішніми обставинами (зумовлені недоліками загально санітарних умов на робочому місці). Наслідки ВШ: -проф. затвор; посилення затвор., що вже має працівник та зниження опорності його організму відносно зовнішніх чинників; зниження працездатності та продуктивності праці.

23. Перелік та характеристика шкідливих виробничих факторів.

До факторів виробничого середовища належать: показники мікроклімату; вміст шкідливих речовин в повітрі робочої зони; рівень шуму, вібрації, інфра- та ультразвуку, освітленості. Під мікрокліматом виробничих приміщень розуміють клімат внутріш­нього середовищ виробничого приміщення, який визначається поєднаними діями на організм людини, температури, вологості, швидкості руху повітря та теплових випромінювань. Під гранично допустимою концентрацією (ГДК) шкідливих речовин в повітрі робочої зони розуміють таку концентрацію, яка при щоденній (крім вихідних днів) роботі на протязі 8 годин чи іншої тривалості (але не більше 40 годин на тиждень) за час всього трудового стажу не може викликати професійних захворювань або розладів у стані здоров'я, що визначаються сучасними методами як у процесі праці, так і у віддалені строки життя теперішнього і наступних поколінь. Освітлення виробничих приміщень характеризується кількісними та якісними показниками. До основних кількісних показників відносяться: світловий потік, сила світла, освітленість і яскравість. При тривалій роботі в шумних умовах перш за все уражаються нервова та серцево-судинна системи та органи травлення. Зменшується виділення шлункового соку та його кислотність, що сприяє захворюванню гастритом. Необхідність кричати при спілкуванні у виробничих умовах негативно впливає на психіку людини.

24. Вплив мікроклімату на людину та засоби по зниженню його негативного впливу.

Мікроклімат виробничих приміщень визначається дією н організм людини температури, вологості, рухомості повітря та теплового випромінювання. Розрізняють оптимальні, допустимі та шкідливі норми мікроклімату. Зниження негативного впливу можна досягти: 1)впровадження раціональних технологічних процесів; 2)механізація та автоматизація виробничих процесів; 3)дистанційного управління, що дозволяє вивести людину в більшості випадків х несприятливих умов; 4)захист працівників різними видами захисних екранів; 5)раціональна теплова ізоляція устаткування; 6)раціональне розміщення устаткування; 6)раціональна вентиляція та опалювання; 7)раціоналізація режимів відпочинку праці, перерви; 8) застосування спецодягу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]