Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_gotova_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

80. Оцінка стану охорони праці на підприємстві.

Оцінка охорони праці на підприємстві в цілому здійснюється на підставі відповідних оцінок у підрозділах. Незадовільно оці­нюється рівень охорони праці, якщо її стан більш ніж у половини підрозділів було оцінено незадовільно, коли коефіцієнт частоти травматизму в обліковуваному календарному періоді перевищує його значення за аналогічний період порівнюваного (минулого) року. Стан охорони праці оцінюється вкрай незадовільно в тому разі, якщо хоча б в одному з підрозділів і хоча б в одному з пері­одів він оцінювався як украй незадовільний. В усіх інших випадках, крім зазначених, рівень охорони праці оцінюється задовільно (позитивно).

81. Єдина система показників обліку умов і безпеки праці

Аналіз стану охорони праці на підприємстві виконується метою виявлення причин і факторів незадовільного стану безпеки виробництва, які найбільше впливають на результати діяльності підприємства й на визначення заходів щодо поліпшення умов та охорони праці. Оцінка рівня стану охорони праці в підрозділах здійснюється відділом охорони праці та спеціалізованими комісіями за результатами періодичного контролю за відповідний період на підставі статистики травматизму, аналізу усунення порушень, виявлених під час попереднього контролю, зазначених у приписах інженерів охорони праці, органів нагляду та ін. Оцінюється на основі показни­ків, їх чисельної оцінки та при порівнянні із заданими чи базови­ми значеннями. Система показників потрібна для того, щоб: -планувати і прогнозувати стан охорони праці на перспекти­ву у вигляді цільових завдань; -об'єктивно оцінювати фактичний стан охорони праці й ефективність функціонування системи управління, сту­пінь вирішення цільових завдань; -порівнювати в оцінюваному періоді діяльність підприємств у галузі охорони праці; -використовувати показники як вихідну інформацію для економічного регулювання; -вибирати пріоритетні напрями діяльності, які забезпечували б ефективне функціонування системи за обмежених ресурсів.

Для оцінки стану охорони праці мо­жуть застосовуватися як оцінні, так і аналітичні показники. Оцінні: коефіцієнти частоти чг) та тяж­кості травматизму (К-,,), чисельність потерпілих у результаті нещасних випадків і втратою працездатності більш ніж на один робочий день; загальна кількість днів втрати працездатності по всіх нещасних випадках з урахуванням перехідних; коефіцієнт частоти смертельного травматизму; відносні коефіцієнти тяжкості та частоти. Аналітичні показники: -загальний показник травматизму; -чисельність потерпіли у результаті нещасних випадків; -загальні фактичні витрати на відшкодування шкоди; -загальні фактичні витрати, вкладені в цільові заходи охорони праці.

82. Планування організаційно-технічних заходів з охорони праці на підприємстві.

Організаційно-тех заходи- дії котрі спрямовані на покращення організації виробництва та покращення стану устаткування яке задіяне у виробництві

Рекомендації державних органів та профспілок щодо впровадження таких основних організаційно-технічних заходів:

-укладення колективного договору

-встановлення нових інженерно-технічних засобів охорони праці

-реконструкція системи природного та щтучноо освітлення

-встановлення новіх вентиляційних систем

-впровадження заходдів щодо зменшення шуму обладнання

-введення пристроїв для контролю ізоляції

-виконання робіт щодо застосування сигнальних кольорів

-введення пристроїв що забезпечують виконання безпечної роботи на висоті

-заходи щодо усунення безпосереднього контакту зшкідливими речовинами

-реконстукція опалення

-впровадження безпечного транспортування вантажів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]