Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_gotova_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

59.Права працівника на пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці

Працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються:

лікувально-профілактичним харчуванням;

молоком або рівноцінними харчовими продуктами;

газованою солоною водою;

мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення;

мають право на скорочення тривалості робочого часу;

мають право на додаткову оплачувану відпустку;

пільгову пенсію;

оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

Якщо робота має роз'їзний характер, працівникові виплачується грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором. Протягом дії укладеного з працівником трудового договору роботодавець повинен, не пізніш як за 2 місяці, письмово інформувати працівника про зміни виробничих умов та розмірів пільг і компенсацій, з урахуванням тих, що надаються йому додатково. Пільги та компенсації надаються перш за все робітникам, що працюють на підземних, металургійних і т. д. роботах. Кожні з пільг регламентується спеціальними переліками, що затверджуються Кабміном України або Міністерством праці. Пільги та компенсації надаються перш за все робітникам, що працюють на підземних, металургійних і т. д. роботах. Молоко надається працівникам, які за характером роботи контактують зі шкідливими речовинами. Газована і підсолена вода дається працівникам, які працюють в умовах підвищених температур. Право на оплачувану перерву мають працівники, які працюють в умовах підвищених або понижених температур, виконують особливо важкі роботи, роботи за ЕОМ, відеотерміналами.

60.Охорона праці жінок і неповнолітніх.

Перелік важких робіт із шкідливими та небезпечними умовами на яких забороняється застосовувати працю жінок , затверджено наказом Міністерства охорони здоровя України від 29 грудня 1993 р. №256.

Важкими умовами праці можна пояснити збільшення у жінок кількості захворювань, що призводять до безплідності , несприятливого перебігу вагітності. Зростає дитяча та материнська смертність.

Відповідно до ст. 174 КЗпП і ст. 10 Закону України „ Про охорону праці” не можна допускати жінок до наступних видів роботи, якщо вони наполягають на виконанні цих робіт:

роботи з важкими умовами праці,

роботи зі шкідливими або небезпечними умовами праці,

підземних робіт ( крім нефізичних або робіт із санітарного і побутового обслуговування).

Існують норми гранично допустимих навантажень для жінок при підійманні та переміщенні важких речей вручну, що встановлені наказом №241 МОЗ України „ Про затвердження граничних норм підіймання та переміщення важких речей жінками” від 10.12.1993р.

Забороняється використовувати жіночу працю в нічний час і надурочно. Сучасне законодавство вже дозволяє залучати жінок до роботи в нічний час, але тимчасово і лише в тих галузях, де це необхідно.

Особливе становище у вагітних жінок і жінок, які мають дітей до 3х років,- законодавство забороняє залучати їх на нічну і понад нормовану працю, роботу без вихідних днів, а також відправляти у відрядження.

Законодавство з охорони праці особливу увагу звертає на застосування за необхідності праці неповнолітніх. Перелік важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджено наказом Міністерства охорони здоровя України від 31 березня 1994р.№46.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]