Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_gotova_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

25. Вплив шуму та вібрації на людину та засоби захисту від їхньої дії.

Шум несприятливо впливає на людину. У робітників, які мають справу з гуркотливими машинами та механізмами, виникають стійкі порушення слуху, що нерідко призводить до проф..захворювань (глухоти). Проте тривалий шум впливає не лише на слух. Він робить людину нервовою, погіршує її самопочуття, знижує працездатність та швидкість руху, сповільнює розумовий процес. Шум впливає на систему травлення і кровообігу, серцевосудинну систему. Засоби захисту: -зниження шуму в джерелі створення; -заміна металу іншими матеріалами; -своєчасний ремонт; -звукоізоляція(загальна та місцева); -ЗІЗ

Вібрація завдає великої шкоди організму – від перевтоми організму та незначних змін функцій організму до струсу мозку, розриву тканин, порушенню серцевої діяльності і нервової системи, деформації м’язів та кісток тощо. Засоби: зниження вібрації в джерелі її виникнення; відлагодження від режиму резонансу; вібродемпферування; віброгасіння; віброізоляція, ЗІЗ.

26. Засоби захисту від випромінювання.

Захист від іонізуючого випром.: -ізоляція або захищення джерел випромінювання за допомогою спец.камер, огорож, екранів; -використанням дистанційного керування; -застосування приладів сигналізації і контролю; -використання ЗІЗ. Захист від ультрафіолетового випром.: -екранування джерел випром.; -загородження роб.місць щитами, ширмами, спец.кабінами; -застосув. ЗІЗ. Захист від електромагнітного випром.: -дистанційний контроль та екранування; -організаційні заходи; -застосув. ЗІЗ.

27. Заходи щодо зниження несприятливого впливу хімічних речовин.

- удосконалення і розробка нових технологічних процесів, які включають використання шкідливих хім..реч.; -застосування безперервних технологічних процесів, які виключають використання шкідлив. хім.. реч.; -заміна шкідливих речовин менш шкідливими; - установлення концентрації хімічних речовин у сумішах; - комплексної механізації та автоматизації процесів, що супроводжуються шкідливими виділенням;- удосконалення конструкції обладнання; -влаштування місцевої вентиляції для відсмоктування шкідливих речовин; - використання ЗІЗ; - контролю за станом повітряного середовища на роб місцях; - токсикологічної експертизи і гігієнічної стандартизації всіх хім.. речовин.

28. Небезпечні та шкідливі фактори, що мають місце при роботі на комп’ютері.

Дослідження свідчать, що при роботі за комп’ютером мають місце небезпечні та шкідливі фактори, які поділяються на фізичні та психофізичні. До фізичних чинників належать: підвищення значення напруги електричного поля; підвищений рівень електромагнітного випромінювання; підвищений рівень статичної електроніки; підвищений рівень іонізації повітря. До психофізичних: статистичні та динамічні перевантаження; розумове перенапруження; перенапруження зору при роботі за екранами пристроїв.

29. Техніко-економічна оцінка впливу виробничих шкідливостей на ефективність праці.

Для економічної оцінки впливу виробничих шкідливостей на ефективності праці необхідно проаналізувати низку показників по цеху, ділянці робочому місці до і після вжиття заходів, спрямованих проти їх негативному впливу. Такими показниками є: 1)випуск продукції за зміну; 2)середня тривалість виконання основної виробничої операції; 3) питома вага оперативного часу в змінному фонді роб.часу; 4)питома вага допоміжного часу в оперативному часі; 5)частка втрат робочого часу в змінному фонді роб.часу; питома вага бракованої продукції в загальному випуску. На основі перелічених показників можна розрахувати вплив виробничих шкідливостей на ефективність праці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]