Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек ДЕК_58_54_55.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

Питання 15. Назвіть та охарактеризуйте вікову періодизацію психічного розвитку за д. Б. Ельконіним.

Психічний розвиток людини проходить ряд періодів, послідовна зміна яких необоротна і передбачувана. Кожний період (вік) – це своєрідний ступінь психічного розвитку з властивими для нього відносно стійкими якісними особливостями.

У психології основні періоди психічного розвитку підростаючого покоління визначаються за психолого-педагогічними критеріями, які включають соціальну ситуацію розвитку, провідну діяльність, вікове новоутворення. Зокрема, є такі вікові періодизації психічного розвитку: П. П. Блонського, Л. С. Виготського, Д. Б. Ельконіна, В. Квінна, Г. Крайга.

Зупинимося на віковій періодизації Д. Б. Ельконіна, адже у зв’язку із реформуванням середньої освіти, діти починають навчання з шести років, а згідно із запропонованою періодизацією, період молодшого шкільного вік починається з 6 років.

В основі вікової періодизації Ельконіна лежить ідея провідного виду діяльності. Яка ґрунтується на положенні про те, що кожному віку, притаманний певний тип провідної діяльності. Зміна типів провідної діяльності характеризує зміну вікових періодів, а їхня наступність єдність психічного розвитку людини.

За періодизацією Д.Б. Ельконіна – дитинство (від народження до закінчення школи) охоплює 7 періодів:

1). Немовля (0-1 рік). Провідний вид діяльності – спілкування з дорослими;

2). Раннє дитинство (1-3 роки). Провідний вид діяльності – предметно-маніпулятивна діяльність;

3). Молодший і середній дошкільний вік (3 – 4-5 років). Провідний вид діяльності сюжетно-рольова гра.

4). Старший дошкільний вік (4-5 – 6-7). Провідний вид діяльності – сюжетно-рольова гра.

5). Молодший шкільний вік (6-7 – 10-11). Провідний вид діяльності – навчально-пізнавальна діяльність.

6). Підлітковий (10-11 – 13-14). Провідний вид діяльності – інтимно-особистісне спілкування.

7). Ранньої юності (13-14 – 16-17). Провідний вид діяльності – навчально-професійна діяльність.

Отже, основні періоди психічного розвитку дітей Д.Б. Ельконін поєднує з типами провідної діяльності. Вікова періодизація психічного розвитку дітей, побудована на основі психологічного критерію – поняття провідна діяльність належить до числа найцінніших наукових досягнень сучасної психології.

Ключові слова: період (вік), періодизація Д. Б. Ельконіна.

Питання 16. Дайте характеристику психологічної готовності особистості до навчання у школі.

Психологічна готовність до шкільного навчання це компленксна характеристика дитини, в якій розкриваються рівні розвитку тих психологічних якостей, що найбільше сприяють нормальному входженню у шкільне життя і формуванню учбової діяльності.

Основними складовими психологічної готовності до школи є:

мотиваційна, емоційно-вольова, розумова, а також готовність до взаємодії і спілкування з учителем та однокласниками (соціальна).

Мотиваційна готовність. В умовах навчально-виховного процесу у першокласників-шестирічок потрібно передбачити програму формування позиції школяра.

Важливим показником мотиваційної готовності до навчання у школі є наявність у дитини бажання вчитися, прагнення йти до школи, позитивного ставлення до навчання, яке поєднується з адекватними уявленнями про школу.

Якщо в дитини сформовано бажання йти до школи, вчитися, що узгоджується з адекватними уявленнями про школу, про ті вимоги, які вона ставить, то це один з найсприятливіших чинників нормального переходу до шкільного дитинства, учбової діяльності.

Емоційно-вольова готовність до навчання у школі. Зумовлює вміння регулювати свою поведінку в досить складних ситуаціях, пов'язаних з напруженістю, необхідністю зібратися, мобілізуватися під час тих чи інших переживань у стані втоми, довести справу до кінця.

Основними показниками емоційно-вольової готовності є певний ступінь сформованості на цей період довільності психічних процесів, вміння долати посильні труднощі, навички самостійності, організованості, досить швидкий темп роботи, що вимагає зібраності, зосередженості, опанування основними правилами поведінки у реальних учбових та інших життєвих ситуаціях, уміння правильно реагувати на оцінку виконаного завдання, а також оцінювати свою роботу.

Рівень емоційно-вольової готовності до школи, як правило буває вищим у дітей, яких удома систематично привчали виконувати нескладні доручення і які постійно (з п'яти років) відвідували ті чи інші гуртки, студії, секції.

Розумова готовність до навчання у школі. Виявляється у загальному рівні й розумового розвитку, а також у рівні володіння вміннями й навичками, які допоможуть дитині вивчати ті чи інші предмети. В зв'язку з цим, розумову готовність доцільно простежити у трьох напрямках, визначаючи: І) загальну обізнаність дитини з навколишнім світом, елементи її світогляду; 2) рівень розвитку пізнавальної діяльності дитини і окремих пізнавальних процесів (мовлення, пам'яті, сприймання, мислення, уяви, уваги); 3) наявність передумов для формування учбових умінь і загалом учбової діяльності.

Психологічна готовність до спілкування передбачає той чи інший рівень сформованості в дитини вміння будувати свої взаємини з учителем та однолітками.

Таким чином, психологічна готовність до шкільного навчанняце різнобічна характеристика дитини. Визначаючи цю готовність, ми дістаємо уявлення про рівень загального розвитку майбутнього школяра, про ті психологічні якості, які зумовлюватимуть його успішність на початковому етапі навчання.

Ключові слова: психологічна готовності до школи, мотиваційна, емоційно-вольова, розумова, соціальна.