Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек ДЕК_58_54_55.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

Питання 23. Назвіть та охарактеризуйте стилі педагогічної діяльності.

Стилі педагогічної діяльності обумовлюється специфікою самої діяльності, індивідуально-психологічними особливостями її суб’єкта (І. В. Страхов, Н. Д. Левітов, В. С. Мерлін та ін.)

Визначають такі стилі педагогічної діяльність як: авторитарний, демократичний, ліберальний.

Авторитарний стиль. Учень розглядається як об’єкт педагогічного впливу ,а не рівноправний партнер. Вчитель особисто вирішує, приймає рішення, встановлює жорстокий контроль за виконанням своїх вимог, використовує свої права без врахування ситуації та думок учнів , не пояснює свої дії учням .

Головними методами впливу такого вчителя є наказ та повчання.

Демократичний стиль. Учень розглядається як рівноправний партнер по спілкуванню, колега у спільному пошуку знань.

Вчитель приймає рішення разом з учнями, враховуючи їх думку, підтримує самостійність суджень, враховує не тільки успішність, але і особистісні якості учнів. Методами впливу є спонукання до дій, порада, прохання.

Ліберальний стиль. Вчитель відходить від прийняття рішення, передає ініціативу учням, колегам. Організацію та контроль діяльність учнів здійснює без системи, проявляє нерішучість, коливання.

По відношенню до партнера взаємодії можна визначити характер стилю: від підкорення до партнерства та відсутності спрямованого впливу. При цьому можна побачити, що домінує : монологічна чи діалогічна форма спілкування.

А. К. Марковою та А. Я. Ніконовою виділено 4 типи індивідуальних стилів, які характеризують сучасного педагога :

Емоційно – імпровізаційний стиль (ЕІС). Вчителя з ЕІС вирізняє переважна орієнтація на процес навчання. Під час опитування вчитель звертається до великої кількості учнів, в основному сильних, які його цікавлять, опитує їх у швидкому темпі, мало дає їм говорити. Характерно недостатньо адекватне планування навчально – виховного процесу, для викладання на уроці він відбирає найбільш цікавий матеріал; не такий цікавий, але важливий, залишає на самостійне вивчення учнями.

Емоційно – методичний стиль (ЕМС). Характерні орієнтація на процес і результати навчання, адекватне планування навчально – виховного процесу, висока оперативність.

Вчитель уважно слідкує за рівнем знань всіх учнів (як сильних, так і слабких), в його діяльності постійно представлені закріплення і повторення учбового матеріалу, контроль знань учнів.

Розмірковуюче – імпровізаційний стиль (РІС). Характерні орієнтація на процес і результати навчання, адекватне планування навчально – виховного процесу. Учитель менше говорить сам, особливо під час опитування, та прагне впливати на учнів непрямим шляхом (за допомогою підказок, уточнень і т.д.), дає можливість учням детально оформити відповідь.

Розмірковуючо – методичний стиль (РМС). Орієнтуючись переважно на результати навчання і адекватно плануючи навчально – виховний процес, вчитель проявляє консерватизм у використанні засобів педагогічної діяльності. Перевага надається репродуктивній діяльності учнів, рідким проведенням колективних обговорень. Під час опитувань вчитель звертається до невеликої кількості учнів, дає кожному багато часу на відповіді, особливу увагу приділяє слабким учням.

Отже, стиль педагогічної діяльності – це стала система способів , прийомів, яка проявляється в різних умовах її здійснення.

Ключові слова: стилі педагогічної діяльності, демократичний, авторитарний, ліберальний, емоційно-імпровізаційний, емоційно-методичний, розмірковуючи-імпровізаційний, розмірковуючи-методичний.