Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек ДЕК_58_54_55.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

Питання 26. Охарактеризуйте основні функції педагогічної діяльності.

Педагогічні функції поділяються на дві групи: цілепокладаючі та організаційно-структурні.

У першу групу входять орієнтаційна, розвиваюча, мобілізуюча (стимулююча психічний розвиток учнів) та інформаційна. Ця група функцій співвідноситься з дидактичними, академічними, авторитарними, комунікативними здібностями (див. питання 30).

До другої групи входять конструктивна, організаційна, комунікативна та гностична функції. Конструктивна функція забезпечує: 1. Відбір та організацію змісту навчальної інформації, яку повинні засвоїти учні. 2. Проектування діяльності учнів, у якій інформація може бути засвоєна. 3. Проектування особистості майбутньої діяльності та поведінки, якими вони повинні бути у процесі взаємодії з учнями.

Організаторська функція реалізується через організацію: 1. Інформації, у процесі її підготовки і повідомлення учням. 2. Різних видів діяльності учнів. 3. Власна діяльність і поведінка у процесі безпосередньої взаємодії з учнями.

Комунікативна функція передбачає встановлення правильних взаємовідносин: 1. З учнями. 2. З іншими вчителями та адміністрацією школи.

Гностична (дослідницька) функція передбачає вивчення: 1. Змісту і способів впливу на інших людей. 2. Вікових та індивідуально-психологічних особливостей інших людей. 3. Особливостей процесу та результатів власної діяльності, її позитивних і негативних сторін.

Отже, педагогічна діяльність реалізується в певних педагогічних ситуаціях за допомогою різних дій, а саме: мнемічних, комунікативних, предметно-перетворюючих, дослідницьких, контрольних, оцінюючих. Вони підпорядковані відповідним цілям та спрямовані на вирішення різних педагогічних задач.

Ключові слова: функції цілепокладаючі та організаційно-структурні.

Питання 27. Розкрийте структуру та завдання психології виховання.

Психологія виховання досліджує психологічні закономірності формування особистості в умовах цілеспрямованого педагогічного процесу.

Завдання психології виховання: вивчення закономірностей активного і цілеспрямованого формування особистості людини в онтогенезі. Головна задача виховання – формування і розвиток дитини як особистості, якій притаманні корисні якості, які необхідні їй для життя в суспільстві.

Психологія виховання розв’язує такі складні питання, як джерела, рушійні сили, психологічні механізми формування особистості, з’ясовує як дитина оволодіває суспільним досвідом, практикою між людських взаємин, перетворення на зрілого, активного члена суспільства.

Психологічні вимоги до виховного процесу.

- включення особистості у значущу діяльність;

- зміни соціальної позиції особистості в референтній групі;

- урахування домінуючої мотивації особистості при конструюванні виховного процесу;

- цілеспрямоване створення емоційно збагачених виховних ситуацій;

- особистісно-розливальне спілкування;

- використання співпереживання як психологічного механізму виховання особистості;

- систематичний аналіз вихованцем власних вчинків і вчинків інших, з’ясування їх наслідків для референтної групи.

Цілі виховання не встановлюються назавжди і не є постійними в будь-якому суспільстві. Змінюється система суспільного устрою і соціальні відношення – змінюються і цілі виховання.

До розряду постійних цінностей відносять загальнолюдські моральні цінності. Вони у першу чергу і забезпечують собою цілі виховання на всіх етапах соціальної історії. Такі цілі пов’язані з поняттями добра і зла, порядності, гуманності і любові до природи. Це ще і духовність, відповідальність особистості за те, що відбувається з нею і навколо неї, скромність, людяність.

Поряд із загальними цілями виникають і спеціальні соціальні цілі виховання, які ми можемо описати лише приблизно. Спеціальні цілі виховання, що відповідають сучасним тенденціям суспільного прогресу, полягають у тому, щоб виростити школярів ініціативними, творчими людьми, які честолюбиво намагаються до досягнення успіху.

Отже, виховання є важливою функцією суспільства. Економічне й національно-духовне відродження України неможливе без переосмислення його складових – виховання нової людини як особистості.

Ключові слова: психологія виховання, загальні та спеціальні цілі виховання.