Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕЛ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Лабораторна робота 1. ( 2 год. )

Тема: Розміщення населення. Визначення густоти населення різних областей України.

Мета роботи : Навчитись аналізувати принципи розміщення населення, визначати густоту населення різних областей України, та давати соціально – економічну та екологічну характеристику регіонів України .

Матеріали та обладнання: Таблиці, атласи, статистичні довідники

Теоретична частина

Еколого- географічна ситуація в Україні, як і в цілому світі, зумовлена станом соціально-природних відносин, що виявляються в геосистемах як середовищі життя на певному етапі їх розвитку. Іншими словами, еколого-географічна ситуація — це функція дії природних і антропічних факторів у регіоні, що формують якість життя і стан здоров’я населення у певний час.

Природний аспект розкриває через кількісні і якісні показники стан природного середовища. Соціальний аспект еколого-географічної ситуації визначається накопиченням та інтенсивною міграцією речовин техногенного походження, зростанням їхньої ролі, нерідко визначальної, у формуванні нової якості умов життя, утворенні величезних об’ємів різних відходів виробництва, активізації несприятливих стихійних ендогенних і екзогенних процесів, виявленні специфічних несприятливих природно техногенних процесів.

Існуючі відмінності в природних та соціально-економічних умовах України, диференціація структури виробництва, особливо видобувної промисловості, нераціональність та інтенсифікація природних ресурсів, недосконалість технологій зумовили й певні відмінності у створенні специфічних регіональних еколого-географічних проблем. Провідними галузями господарства України є енергетика, гірничодобувна, вугледобувна, хімічна промисловість та машинобудування. Тиск техногенезу в багатьох регіонах України значно перевищив здатність природи до самовідтворення. Особливо складні проблеми виникли в регіонах давнього та інтенсивного освоєння.

В Україні, що мала в цілому сприятливі умови життя, розвинулись негативні процеси і явища, котрі виявляються в якісному стані компонентів природи. Посилюється радіоактивне, хімічне, теплове, електромагнітне та інші види забруднень, що значною мірою визначають якість життя організмів, а стосовно населення — рівень його захворюваності та тривалість життя.

В історико-демографічному аспекті розміщення населення на території України відбувалось протягом століть і формувалось під впливом як суспільно-політичного розвитку Російської імперії та колишнього СРСР в цілому, так, і значною мірою, природно – географічних умов, рівня матеріального забезпечення населення, його національно – культурних традицій тощо.

Переважання доцентрових тенденцій розміщення виробництва і населення, у свою чергу призводить до концентрації економічного і соціального життя у великих містах. У сітці населених пунктів України провідну роль відіграють великі міста. У країні налічується 24 міста з населенням понад 250 тис. чоловік, де мешкає 46% міського населення. Найвищий рівень урбанізації спостерігається у Донецькій області — 90,3%, Луганській — 86,4%, Харківській – 78,6%. Зрозуміло, що з таким рівнем концентрації населення пов'язане зосередження промислового виробництва (у тому числі й потенційно небезпечного), що спричиняє погіршення екологічної ситуації і відповідно стану здоров'я населення. Особливо великою є частка потенційно небезпечних виробництв у Луганській, Дніпропетровській, Івано – Франковськійг Київській і Харківській областях. Потенційно небезпечні виробництва становлять велику питому вагу в структурі промислового виробництва – у цілому про Україні на них припадає 42,8% вартості промислових фондів, 33, 8% обсягів виробництва і 21% працюючих.

Хід роботи

  1. За атласами України та по матеріалам статистичних довідників визначити частку великих та середніх міст України, кількість населення, що проживає в них та визначити % цього населення в загальній кількості населення України.

  2. За атласами України визначити географічне розміщення великих міст України та проаналізувати його.

  3. За атласами України визначити вклад великих міст України в розвиток економічного потенціалу України і виділити найбільш розвинені промислові центри країни. Охарактеризувати кількість населення, що в них проживає в порівнянні з іншими регіонами країни.

  4. Зробити загальний висновок, в якому відобразити загальні принципи, що відображають нерівномірність густоти населення різних областей України.