Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕММ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4.47 Mб
Скачать

7

Міністерство освіти і науки України

Черкаський державний технологічний університет

Л.В. Бережна, О.І. Снитюк

ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ:

ПРАКТИКУМ

для студентів денної форми навчання напряму підготовки

6.030508 «Фінанси і кредит»

Черкаси 2010

ББК 65.050

Рекомендовано до друку

Методичною радою Черкаського

Державного технологічного університету

Міністерства освіти і науки України,

протокол № 53 від 13.12.2010

УДК 330.4 (07)

Б 48

Автори Бережна Л.В., к.е.н, доцент, Снитюк О.І., к.е.н, доцент

Рецензент Пасічник Ю.В., д.е.н., професор

Бережна Л.В., Снитюк О.І. Економіко-математичне моделювання: практикум для студентів денної форми навчання напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» / Л.В.Бережна, О.І. Снитюк; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2010. – 109 с.

ISBN

Навчально-методичне видання складене відповідно до типової нормативної програми дисципліни «Економіко-математичне моделювання». Воно містить завдання, які охоплюють усі теми цієї дисципліни та тематику й зміст лекційних і практичних занять, лабораторних робіт, самостійної та індивідуальної роботи студентів, завдання на розрахунково-графічну роботу, перелік питань до іспиту, список рекомендованої літератури. Теоретичні питання та завдання спрямовані на опанування понятійним апаратом, що становить базову основу будь-якого навчального предмета. Практичні завдання, які необхідно вирішити студентам, – змістовні та різнопланові. Вони моделюють конкретні економічні ситуації та процеси, що дає змогу не лише перевірити теоретичні знання та їх практичне застосування, а й дають можливість набути практичних навичок у побудові й використанні економіко-математичних моделей.

Практикум розрахований на студентів, що навчаються за програмами підготовки бакалаврів за галуззю знань «Економіка й підприємництво».

Друкується в авторській редакції з авторського оригіналу

Рекомендовано до друку на засіданні кафедри

банківської та страхової справи (протокол № 1 від 28 серпня 2010р.)

та на засіданні Методичної ради Черкаського державного

технологічного університету

(протокол № 53 від 13.12.2010 р.)

Анотація

Економіко − математичне моделювання (ЕММ) фінансових процесів є одним із головних напрямків розвитку економічної науки та її практичних застосувань. Це самостійний напрям в науці, який об'єднує в єдине ціле окремі аспекти матема­тики, економіки і кібернетики. ЕММ є комплексним методом дослідження, синтезом економічних та математичних знань.

Використання ЕММ в економічній теорії та практиці − необхідна умова для успішного розв'язування задач, які виникають в процесі перетворень в ринковій економіці. Економіко-математичні моделі є основою для реального врахування різноманітних варіантів розвитку фінансових процесів, а в поєднанні з сучасними комп'ютерними технологіями − найбільш ефективним засобом їх реалізації.

Мета навчальної дисципліни – формування системи знань з методології та інструментарію побудови і використання різних типів економіко-математичних моделей.

Завдання: вивчення основних принципів та інструментарію постановки задач, побудови економіко-математичних моделей, методів їх розв’язування та аналізу з метою використання в економіці

Предмет: методологія та інструментарій побудови і розв’язування оптимізаційних та неоптимізаційних задач.

Зміст дисципліни розкривається в темах:

  1. Концептуальні аспекти математичного моделювання економіки.

  2. Оптимізаційні економіко-математичні моделі.

  3. Задача лінійного програмування та методи її розв’язування.

  4. Теорія двоїстості та аналіз лінійних моделей оптимізаційних задач.

  5. Цілочислове програмування.

  6. Нелінійні оптимізаційні моделі економічних систем. Динамічне програмування.

  7. Аналіз та управління ризиком в економіці. Система показників кількісного оцінювання ступеня ризику.

  8. Принципи побудови економетричних моделей. Парна лінійна регресія.

  9. Лінійні моделі множинної регресії.

  10. Методи та моделі прогнозування часових рядів економічних систем.

  11. Методи та моделі планування.

  12. Математичні методи прийняття рішень в умовах невизначеності. Теорія ігор.

Програма курсу “Економіко-математичне моделювання”, теми якої розташовані в певній логічній послідовності розроблена згідно навчальних планів підготовки бакалаврів.

Тематика, зміст та погодинна структура практичних та лабораторних занять спроможна забезпечити набуття студентами практичних навичок по закінченні вивчення теоретичного курсу. Практичні заняття проводяться згідно з темами лекцій і включають зміст програмного матеріалу, який виноситься на перевірку рівня теоретичної підготовки студентів та задачі. На практичних заняттях необхідно розв’язати задачі, оцінити отримані результати та зробити необхідні висновки.

Особливе місце в навчально-методичному комплексі дисципліни займає самостійна робота студентів.

Години, відведені для самостійної роботи студентів, використовуються в основному для розв’язку задач.

  • З метою ефективного викладання дисципліни використовується кредитно-модульна система організації навчального процесу, яка відповідає вимогам ECTS.

У результаті вивчення дисципліни "Економіко-математичне моделювання" студент має:

  • знати основні теоретичні та методологічні принципи економіко – математичного дослідження якісних та кількісних закономірностей суспільно – економічних явищ та процесів та застосовувати ці знання на практиці;

  • вміти користуватися основними методами моделювання, будувати економіко – математичні моделі, розраховувати на їх основі узагальнюючі показники;

  • застосовувати отримані результати досліджень для обґрунтування управлінських рішень та прогнозування перспектив розвитку.

Оцінювання знань студентів здійснюється за результатами усних відповідей на практичних заняттях, тестів, звітів з лабораторних робіт, письмових контрольних заходів, розрахунково-графічних робіт, індивідуальних завдань.