Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕЛ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Лабораторна робота 5. Визначення та оцінювання характеру, типу темпераменту, здібностей. Найсуттєвіші риси людини. Теоретична частина

Серед характеристик особистості важливу роль відіграють такі поняття, як характер, темперамент, здібності , обдарованість, цілісність.

Біологічною основою психофізіологічної індивідуальності людини є типи нервових процесів, типи темпераменту і домінантність великих півкуль. Всі ці характеристики є успадкованими і є природною основою характеру. У процесі розвитку людини, під впливом зовнішніх умов, виховання і навчання формується певний тип її поведінки, або її характер. Ряд психологів визначають його як „психологічний склад„ , що проявляється в спрямованості та волі людини. Тобто , риси характеру формуються в процесі розвитку, під впливом виховання і самовиховання. Соціальним факторам у цьому належить вирішальна роль. Прояв тих, чи інших рис характеру залежить також від здоров’я.

Індивідуальні психофізіологічні особливості людини визначають її темперамент. Нервові системи людини і тварин відрізняються за силою, врівноваженістю та рухливістю процесів збудження та гальмування Комбінації зазначених властивостей нервових процесів утворюють 4 основних типи ВНД.

1.Сангвінік – енергійні, широкі інтереси, велике самовладання і стриманість характеру.

2. Флегматик – енергійні, наполегливі, постійні у звичках та прихильностях

3. Холерик – нестримані, легко збуджуються, рішучі, але іноді необачні в своїх вчинках.

4. Меланхолік – боязкі, замкнені, надмірно чутливі та схильні перебільшувати труднощі.

Тип нервової системи є природженим і складає основу психічної діяльності людини, її темпераменту, а також має певний вплив на швидкість формування тих чи інших рис характеру. Але в процесі онтогенезу, під впливом соціальних чинників, певного виховання він може змінюватись

Здібності людини – це сукупність таких психофізіологічних властивостей, які необхідні для успішного виконання однієї або кількох видів діяльності. Розрізняють фізичні здібності, що залежать від природних даних (баскетбол), і розумові здібності – здатність виконувати певну розумову роботу.

Мета роботи: Визначити та оцінити власний характер, темперамент, здібності по результатам тестування по психологічних тестах.

Матеріали та обладнання : психологічні тести, аркуш паперу, годинник

ХІД ВИКОНАННЯ РОБОТИ

1. Дати відповіді на питання тесту №1, занотовуючи їх на аркуші паперу та підсумувати кількість отриманих балів.

2.Дати відповіді на питання тесту №2, занотовуючи їх на аркуші паперу та підсумувати кількість отриманих балів.

3.Дати відповіді на питання тесту №3, занотовуючи їх на аркуші паперу та підсумувати кількість отриманих балів.

4. Визначити властивості пам’яті у студентів своєї групи , використавши гру „ Бабця складає у свою валізку .....”

5. Зробити висновки щодо власних особливостей характеру та здібностей на основі отриманих результатів за планом:

І. а) які результати Ви отримали, відповівши на питання тесту 1?; б) які результати Ви отримали , відповівши на питання тесту 2?; в) які результати Ви отримали , відповівши на питання тесту 3?. Про що свідчать отримані результати?

ІІ. Як Ви оцінюєте результати гри ? Підтверджуються, чи ні отримані результати ще по інших показниках, тобто наскільки вони об’єктивні?.

ІІІ. Зробіть загальні висновки, вказуючи які риси Ви хотіли б виробити в своєму характері, і що для цього треба зробити?

Література: - Знаете ли Вы себя? Сборник тестов под ред М.А.Земнова, В.А.Миронова- М.Московский рабочий, 1989.

ТЕСТ № 1.