Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕЛ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Лабораторна робота 2 ( 4 год.)

Тема. Оцінка демографічних показників Черкаської області.

Мета роботи: Проаналізувати за даними статистичних збірників демографічний стан населення Черкаської області та охарактеризувати його.

Матеріали та обладнання : таблиці, статистичні довідки, атласи України.

Теоретична частина

Чисельність населення, його динаміка у найзагальніших рисах характеризують демографічну ситуацію території і водночас є синтетичним показником, що відображає зміни у демографічних процесах і явищах, які відбуваються у результаті дій низки економічних, соціальних, природних та інших чинників. Починаючи із 90-х років, показники динаміки чисельності населення набули нових демографічних ознак. Спостерігаються процеси депопуляції і зниження рівнів механічного приросту, які позначились на різкому зменшенні загальної чисельності населення. Наслідки соціально – економічної кризи негативно виявляються у показниках динаміки народжуваності та смертності, які свідчать про поглиблення процесів депопуляції, що розпочались з 1993р. До важливого демографічного показника відносять статево – віковий склад населення, оскільки він відображає передумови подальшого розвитку. Відомо, що хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток. Але зумовлена як біологічними, так і соціальними факторами вища смертність чоловіків призводить до жіночої переваги серед людей похилого віку. Наявність балансу за ознакою статі особливо важлива і необхідна для населення репродуктивного та працездатного віку, оскільки співвідношення кількості чоловіків і жінок впливає на шлюбність і народжуваність. Найважливішою економічною характеристикою вікового складу населення є показник „ навантаження” осіб працездатного віку непрацездатними.

Загальна тенденція сучасного демографічного стану України значною мірою знаходиться під впливом міграційних процесів, які відбуваються в умовах прояву кризових соціально – економічних явищ. Міграційні проблеми викликають чисельні соціальні, економічні та політичні проблеми

Хід роботи

1.За таблицею 2 статистичного збірника по Черкаській області за 2004 р. визначити співвідношення між сільським та міським населенням в районах Черкаської області, проаналізувати визначені співвідношення та визначити найбільш урбанізовані райони області. Результати оформити в вигляді таблиці.

Таблиця 1.

Ступінь урбанізаціїї Черкаського регіону.

Райони Черкаської області

Співвідношення міського та сільського населення у %

№ згідно визначеному ступеню урбанізації

3. За таблицею 3 статистичного збірника по Черкаській області за 2004р.охарактеризувати склад населення за статтю та віком.

4. За таблицею 4 статистичного збірника по Черкаській області за 2004 р. охарактеризувати склад населення Черкаської області за віком, порівняти дані по роках ( 1989р. та 2001р) та проаналізувати зміни. Відмітити найбільш „старі” та „молоді” райони області та записати їх в зошит. За таблицею 5 статистичного збірника визначити райони області де показники кількості працездатного населення найбільші та пояснити можливі причини цього. Зробити висновок

5. За таблицею 7 статистичного збірника по Черкаській області за 2004 р. визначити національний склад населення та охарактеризувати етнічне положення Черкаської області.

6. За таблицею 2 статистичного збірника по м. Черкаси за 2004р. визначити динаміку змін в природному прирості населення міста з 1990 по 2001 р.

7. Зробити загальний висновок, в якому проаналізувати визначені показники та дати оцінку демографічному стану в Черкаській області.