Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕЛ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

4.Стан здоров’я населення в промислово розвинутих регіонах, в індустріальних центрах та містах – мегаполісах.

Серед факторів, що негативно впливають на здоров’я населення одне з провідних місць займає забруднення довкілля. Для досягнення своїх безмежних потреб людина постійно створює штучні речовини, багато з яких є ксенобіотиками для організмів планети. Останнім часом збільшується захворюваність населення промислово розвинутих регіонів, де спостерігається активне техногенне перетворення природних ландшафтів. Залежність захворюваності та смертності від стану середовища можна побачити на прикладі окремих країн та регіонів. За даними ВООЗ, щорічно від отруєння пестицидами у Світі отруюється біля 500 тис. людей, число жертв від цих отруєнь в країнах третього світу у 13 разів вище, ніж в США. За даними американських вчених, до 90% пухлинних захворювань пов’язано з несприятливим навколишнім середовищем. В ФРН доля онкологічних захворювань (по відношенню до загального їх числа) збільшилась за 10 років на 8%. Захворювання більш частіші у індустріально розвинутих центрах

(Рур, Саар). Значними факторами, що впливають на загальну захворюваність дітей визнають оксид вуглецю та шум. Підвищене забруднення середовища, інші несприятливі фактори зумовлюють більшу вірогідність нервових зривів, стресів, психосоматичних захворювань. Є дані , що в містах захворюваність в середньому у 2 рази вище, ніж в сільській місцевості.

Статистичні дані свідчать про те, що в Україні спостерігається різке погіршення динаміки демографічних процесів, показників дитячої смертності, зменшення середньої тривалості життя. Змінюється структура захворюваності серед населення. Збільшується частка онкологічних захворювань, серед яких 70-80% випадків викликані дією хімічних канцерогенів. Протягом останніх років відбулися зміни за низкою певних хвороб та їх груп, які свідчать про вплив таких чинників, як забруднення навколишнього середовища радіонуклідами, вплив на людину стресових ситуацій, зумовлених різким погіршенням соціально - економічного становища країни. Упродовж останніх років визначається зростання захворюваності населення України на хвороби крові та кровотворних органів на 51,3% , природжені аномалії розвитку – на 21, 5%, хвороби органів кровообігу – на 54%, хронічний бронхіт – на 21%, жовчно - кам’яну хворобу – на 28%. У країні відзначається тенденція до зростання поширеності гіпер - і гіпофункції щитовидної залози.

Останні роки існування людства свідчать про тенденцію локалізації населення в великих містах, збільшення частки мегаполісів, активні процеси урбанізації. Великі міста активно впливають на стан довкілля, провокуючи катастрофи техногенного походження. Існує чітка закономірність : чим нижче технічний та соціально-економічний рівень розвитку міст, тим більш ймовірність загибелі людей під час катастроф. Так, в містах Азії загибель людей по відношенню до загальної чисельності населення у 2 рази вища, ніж у Європі.

Контрольні запитання.

  1. Дайте визначення поняттю „ забруднення”.

  2. Розкрийте зв’язок між економічною політикою країн та рівнем технічного тиску на довкілля.

  3. Як Ви розумієте поняття „ техносфера”.

  4. Розкрийте протиріччя між задоволенням потреб людства , соціально-економічним розвитком країн та охороною довкілля.

  5. Наведіть приклади полютантів та ксенобіотиків. Які з них оточують нас у повсякденні ?

  6. Охарактеризуйте забруднення довкілля за типом походження полютантів.

  7. Охарактеризуйте забруднення довкілля за матеріальним станом забруднювачів..

  8. Що є основним джерелом забруднення атмосфери?

  9. Який вплив на орга нізм людини здійснюють оксиди сірки?

  10. Який вплив на організм людини здійснюють сполуки нітрогену?

  11. Який вплив на організм людини здійснюють сполуки вуглецю?

  12. Який вплив на організм людини здійснює пил?

  13. Що призводить до забруднення води?

  14. В чому особливість забруднення грунтів?

  15. Чим небезпечні забруднення грунтів для організму людини?

  16. Яким чином техногенне навантаження впливає на захворюваність населення?

  17. Розкрийте основні проблеми здоров’я населення України.

  18. Опишіть та поясніть особливості захворюваності міського населення в порівнянні із сільським.

  19. Проаналізуйте загальну захворюваність населення мегаполісів.

  20. Що таке психосоматичні захворювання та їх зв’язок з місцем проживання населення.

21 Що таке штучні біохімічні провінції та як вони впливають на здоров’я населення?