Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори регионалка оригинал.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
660.48 Кб
Скачать
  1. Визначте галузі паливно-енергетичного комплексу як фактор районування та їх вплив на розвиток і територіальну організацію народного господарства.

Вплив енергетичного чинника на розміщення промисловості насамперед виявляється стосовно енерго- і паливомістких вироб­ництв. До великих споживачів палива відносять металургійні і коксохімічні заводи. Значним споживанням електроенергії харак­теризуються алюмінієві, електрометалургійні, хлорні, нікелеві, титаномагнієві виробництва. Великі витрати тепла характерні для нафтопереробних заводів, заводів з виробництва ізопрену, аміа­ку, металургійних комбінатів та ін. Для цих підприємств величи­на енергетичної складової в капіталовкладеннях близька до ви­трат на створення основного виробництва. Частка енергетичної складової в собівартості продукції таких виробництв може досяг­ти 40—50 % (наприклад, виробництво синтетичних волокон, син­тетичного каучуку, феросплавів, синтетичного аміаку, фосфору). Розміщення цих виробництв тяжіє до джерел енергії, тепла і ви­добутку палива, оскільки при цьому досягається істотне здешев­лення основної продукції.

Водночас, треба підкреслити, що науково-технічний прогрес коригує характер впливу енергетики на розвиток і розміщення господарства. Так, можливості передачі електроенергії на все більші відстані за допомогою ліній електропередачі (ЛЕП) з мінімальними витратами територіально не прив'язують промислові під­приємства до джерел електроенергії (електростанцій). Це призво­дить до перегляду принципів розміщення окремих виробництв.

Таким чином, галузі, які виробляють паливо і енергію, мають районоутворююче значення, на базі їх формуються територіаль­но-виробничі комплекси. Вони впливають на процеси концент­рації виробництва, комбінування, промислову спеціалізацію і пог­либлення територіального поділу праці. Вплив його тим більший, чим потужніші запаси і вищі техніко-економічні показники ресур­сів палива. Дешеве паливо сприяє розвитку паливомістких вироб­ництв, формує спеціалізацію господарства району.

  1. Вкажіть вплив науково-технічного прогресу на розвиток і розміщення паливно-енергетичного комплексу України.

Паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) України охоплює одер­жання, передачу, перетворення і використання різних видів енергії та енергетичних ресурсів. До складу ПЕК входять галузі паливного комплексу і електроенергетики.

Паливний комплекс України являє собою сукупність галузей промисловості, зайнятих видобутком і переробкою різних видів палива, включаючи нафтовидобувну, нафтопереробну, газову, ву­гільну і торф'яну промисловість. Паливний комплекс є однією з найважливіших складових важкої промисловості.

Розвиток паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) великою мірою обумовлений впливом науково-технічного прогресу, який сприяє застосуванню передової техніки і технології, інтенсифіка­ції виробничих процесів, реконструкції та модернізації паливо-видобувних і паливопереробних підприємств тощо.

У вугільній промисловості видобуток вугілля здійснюється у складних гірсько-геологічних умовах. Для того щоб успішно про­тистояти впливу природних чинників, великого значення набуває технічне переозброєння шахт.

Комплексна механізація та автоматизація виробничих проце­сів, застосування прогресивної технології, перехід на більш до­сконалі форми та методи організації праці та виробництва пови­нні протидіяти негативному впливу гірсько-геологічних умов на показники роботи галузі.

Нині у зв'язку з посиленням універсальності використання па­ливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) витрати паливно-енергетичних ресурсів набувають характер узагальнюючого показника в розвитку і розміщенні продуктивних сил.