Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кириченко!!!!!!.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
2.36 Mб
Скачать
  1. Післямова

У цьому посібнику ми торкнулися дуже актуального питання – психосоціальної реабілітації дітей з церебральним паралічем в умовах реабілітаційного центру.

Система реабілітаційних центрів сьогодні переживає період свого становлення, вона ще не має усталеної методичної бази, не вироблено послідовних уявлень про зміст і методи роботи з дітьми в цих специфічних умовах.

Особливим є і контингент дітей, що відвідують реабілітаційний центр. Його складають діти з найважчими формами рухових обмежень, порушень сенсорних функцій, мовлення. Переважна більшість з них має проблеми з пересуванням, самообслуговуванням. Досі, за окремими винятками, вони були позбавлені можливості відвідувати дошкільні і шкільні навчальні заклади,їхнє соціальне середовище обмежувалося кількома близькими дорослими. Відвідування реабілітаційного центру – це майже єдина можливість для таких дітей розширити вузьке коло домашнього оточення, прилучитися до дитячого колективу, отримати кваліфіковану і систематичну психолого-педагогічну допомогу.

Не менш важливе значення має реабілітаційний центр і для батьків, які знаходять в ньому не тільки кваліфіковану відповідь на багато наболілих питань, але й моральну підтримку в середовищі людей, об’єднаних спільними проблемами. Усіх цих питань автори намагалися торкнутися більшою чи меншою мірою.

Перед ними стояло завдання розробити посібник для корекційно-розвивальної роботи з наймолодшим контингентом сьогоднішнього реабілітаційного центру. Цей контингент надзвичайно строкатий. Наймолодші його представники уже втратили кілька років, коли буває особливо ефективним раннє втручання. А поряд з трьох – чотирьох-річними дітьми доводилося працювати з десятирічними. Педагогічна занедбаність як тих, так і інших, часто не дозволяє зразу розгледіти реальні можливості дитини, її здатність адаптуватися в навколишньому середовищі, засвоїти навички спілкування, самообслуговування, підготуватися до шкільного навчання. Тому в посібнику особлива увага приділяється розвитку тих функцій, які зазвичай формуються у дитини рано і стають основою для всього її подальшого розвитку. Такими є сенсорні функції, здатність до продуктивного спілкування з дорослими.

Провідною ідеєю в педагогічній роботі з дитиною є виявлення не тільки прогалин її розвитку, але й потенційних можливостей навчитися – научуваності, яка визначає стратегію побудови індивідуальної програми її психосоціальної реабілітації.

Основою посібника є Індивідуальна картка психосоціальної реабілітації дитини. В ній відображено змістові лінії реабілітаційної роботи з дітьми дошкільного і молодшого шкільного віку та методичні підходи до їх реабілітації.

Автори свідомі того, яке складне завдання вони перед собою поставили, розробляючи Карту та методичний супровід до неї.

Зрозуміло, що не на всі порушені питання дано вичерпну відповідь. Більше того, автори переконані, що тільки в діалозі з колегами – працівниками реабілітаційних центрів – можна досягнути позитивних результатів. Тому вони будуть вдячні всім, хто захоче висловити свої зауваження, побажання, пропозиції.

Наша адреса: Український науково - методичний центр практичної психології і соціальної роботи, Київ, 01032, бульвар Шевченка 27а, кімната 305.