Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodyka_vykladanya_obliku_Dankiv,Osyapyuk_new(...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
702.98 Кб
Скачать

З книги взаємовідвідувань практичних занять викладачів кафедри

ПОЗИТИВНІ ВІДГУКИ

  • Корисним вважаю момент, коли опитування проводиться як вирішення конкретних ситуацій, що дає можливість виявити, що саме студент не тільки знає, але й розуміє (а не зазубрює цей матеріал). Цей підхід особливо вдалий при роботі зі студентами молодших курсів, які лише вчаться формулювати свої думки, упорядковувати їх.

  • В ході розв'язку задач з підручника на підставі наведеної ситуації додатково ставились більш складні питання, що спонукало студентів самостійно шукати вихід з кожної ситуації.

  • Підсумовуючи результати практичного заняття, оголошено оцінки за пару, звернуто увагу студентів на відвідування та порядок відпрацювання пропусків, що є невід'ємною частиною виховного процесу студентів.

  • Практичне заняття було проведене на достатньо високому рівні, свідченням чого можна визнати наступні моменти:

  • визначення теми та завдання на початку заняття;

  • постійна підтримка уваги студентів та постановка проблемних завдань;

  • логічний перехід від попередньої теми до теми даного заняття;

  • практичне застосування отриманих студентами теоретичних знань;

  • дискусійні моменти з приводу розгляду проблемних питань нового практичного матеріалу:

  • підвищення підсумків роботи та оцінювання роботи кожного студента.

  • Опитування проводилося жваво, у формі дискусій. Від студентів вимагалося не відтворення тексту конспекту, а чітке розуміння проблеми.

  • Після написання самостійної студенти вивчили процес побудови оборотно-сальдової та шахових відомостей на практичних прикладах і з наочним відображенням на дошці.

  • Заняття добре сплановане. Як позитивне слід зазначити залучення студентів до роботи з перших хвилин пари шляхом написання диктанту з бухгалтерських проводок, зазначаючи первинні документи.

  • Позитивним моментом є запровадження викладачем нетрадиційних підходів до перевірки знань студентів: вибір карток для написання самостійної роботи самим студентом залежно від рівня знань (на “5”, на “4” на “3”).

НЕГАТИВНІ ВІДГУКИ

  • При відповіді студентів бажано їм дати можливість висловлюватись до кінця, не перебивати.

  • Як побажання викладачу: більше приділяли уваги контролю самостійної роботи студентів, правильності та охайності запису зошиті.

Поряд з тим, викладач не завжди вказував на недоліки у відповідях студентів або не пояснював правильної відповіді. Викладач не оголосив результати, отримані студентами протягом заняття. Це призвело до з'ясування оцінок після закінчення пари.

  • На жаль, у ході практичного заняття була опитана незначна кількість студентів, що вплинуло на їх активність. Бажано в подальшому розширювати обговорення лекційних питань шляхом залучення додаткової літератури.

Викладачу слід звернути увагу на виховну мету при підготовці до заняття, а також на розвиток формування навиків логічного мислення у студентів. Необхідно більше наводити конкретних ситуацій практичного характеру.

У ході проведення пари були, на мою думку, і певні недоліки. До них, зокрема, відноситься те, що:

1) домашнє завдання перевірялось під час написання студентами самостійної роботи, що відволікало одних та давало можливість списувати

іншим;

2) в поясненнях з боку викладача звучали такі поняття, як "контрактивні рахунки", "субрахунки" тощо, в той час як лекція на тему "Рахунки як елемент методу бухгалтерського обліку" не проводилася.

Протягом осіннього семестру відвідані практичні заняття з фінансового та управлінського обліку з метою визначення рівня викладання та висловлення пропозицій щодо підвищення організації навчально-методичного процесу.

Загальні зауваження:

1. Роз'яснення матеріалу.

Усі викладачі роз'яснюють матеріал доступно і ясно. Проте часто викладачами свідомо обминаються складні моменти. Рідко коли студенти розв'язують задачі підвищеної складності. Таким чином ми не розвиваємо більш здібних студентів, а опускаємо їх до середнього рівня.

Курс фінансового обліку досить широкий, і багато що залежить від вміння виділити головне. Усі без винятку викладачі формулюють мету, завдання, але не завжди в кінці пари контролюється її досягнення.

2. Диктант.

Це обов'язкова форма контролю на кожній парі, яка, на жаль, не завжди дотримується на заняттях у всіх викладачів. Диктант, в першу чергу, організовує і налаштовує студентів на роботу. Тому він необхідний на початку пари. Якщо диктант і проводиться, то часто він не приносить очікуваного ефекту. Це пояснюється такими причинами:

  • студентам не повідомляється тема диктанту. Таким чином не відомо, що контролюється у студентів. Доцільно в диктанті давати проводки з домашнього завдання, а також проводити його у формі правильних та неправильних тверджень або пропущених слів;

  • оцінки з диктанту не повідомляються студентам одразу. Більшість викладачів повідомляє їх на наступну пару. Перевірку диктантів можуть робити або самі студенти, або викладачі з паралельним обговоренням помилок. Позитивним на відповідних парах було те, що окремі викладачі встигали проводити в кінці пари диктант на закріплення.

3. Темп заняття.

Часто темп заняття уповільнений. Це пояснюється тим, що при розробці плану заняття викладачами не завжди враховується можливість паралельного виконання вправ. Необхідно ширше проваджувати рольові ігри. Особливо із таких тем, як "Облік касових операцій", "Інвентаризація" тощо.

4. Оцінювання результатів.

Незначна чисельність студентів у групі дозволяє ставити декілька оцінок за пару кожному студенту. Це і роблять викладачі, проте часто ці оцінки ставляться в кінці пари, або і взагалі після дзвоника. Оцінювати відповідь необхідно одразу після неї, щоб студент знав за що саме він її отримав.

5. Види занять.

Найчастіше фінансовий та інші облікові предмети проводяться у формі практичних занять, а такі форми як ділові ігри, семінари, круглі столи ігноруються.

6. Активізація мислення.

Активізації мислення студентів на практичних заняттях сприятимуть індивідуальні співбесіди.

У ході обговорення кейсів записуйте кращі ідеї на дошці (фліпчарті). З одного боку, це стимулює активність аудиторії, з іншого - допомагає враховувати всі точки зору при підбитті підсумків.

7. Дисципліна.

Викладачі слідкують за реакцією аудиторії, доброзичливо і тактовно ставляться до студентів. Проте в кожній групі є 1-2 студенти, які порушують дисципліну. З ними можна працювати коло дошки перед аудиторією або ж давати індивідуальні завдання.

8. Зміст завдання.

Викладачі, не завжди, перед підготовкою до пари узгоджували лекційний матеріал з планом заняття.

Пропозиції:

1. Ширше впроваджувати на парах завдання підвищеної складності для більш здібних студентів;

2. Ширше використовувати ілюстративний матеріал (підшивки первинних документів, картки з індивідуальним завданням).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]