Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodyka_vykladanya_obliku_Dankiv,Osyapyuk_new(...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
702.98 Кб
Скачать

Тема 3. Методика викладання спеціальних та споріднених облікових дисциплін

3.1.Лекція з облікових дисциплін: значення, функції, види та етапи підготовки

3.1.1. Значення та функції лекції

При розгляді всіх дисциплін в цілому, і облікових зокрема, у вищих навчальних закладах, лекція є провідною, за всієї важливості практичних занять, формою навчання. Правильно обґрунтована і побудована та вміло викладена лекція виступає найкращою формою, найкращим засобом передачі знань та їх засвоєння. Лекція, як основна форма навчання у вищому навчальному закладі, являє собою послідовний виклад навчального матеріалу в довільному об’ємі (питання, тема, розділ, курс) з метою його послідовного засвоєння. Щодо облікових дисциплін, то саме в лекції послідовно та систематично викладаються основні питання методології обліку.

Лекції з облікових та споріднених дисциплін ґрунтуються на знаннях матеріалу з теоретичних основ бухгалтерського обліку.

Тематика курсу лекцій визначається робочою навчальною програмою. Лекції проводяться лекторами - професорами і доцентами вищого навчального закладу, а також провідними науковцями або спеціалістами, запрошеними для читання лекцій. Можливе читання окремих лекцій вченими або провідними спеціалістами для студентів і працівників вищих навчальних закладів в окремо відведений час з проблем, які стосуються даної навчальної дисципліни, але не охоплені навчальною програмою.

Наприклад, на лекції предмету “Звітність підприємства”, який читається на старших курсах, корисно запрошувати працівників податкових органів. Отримана від них інформація, як правило, краще сприймається студентами, тому що останні відчувають наскільки важливими є застосування на практиці отриманих ними знань.

Для проведення лекцій з предмету “Аудит” можна запросити сертифікованого аудитора, який на належному рівні може висвітлити відповідну тему.

Інтонація, міміка та жести викладача надають лекції емоційного забарвлення, що сприяє кращому розумінню її змісту. Крім того, прямий контакт з аудиторією посилює увагу слухачів. Студенти сприймають лекцію або із зацікавленістю до науки, або з байдужістю як до науки, так і до лектора, тому лекція, порівняно з самостійною роботою над підручниками, має значно більші можливості врахування специфіки аудиторії.

Живий контакт з аудиторією є неодмінною умовою продуктивного викладання. Це пояснюється тим, що завдяки такому контакту вмілий лектор може одразу помітити, який матеріал розуміється студентами гірше, а отже, що потрібно ще раз пояснити. Або, навпаки, студенти швидко сприймають матеріал, а тому лектор може без вагань переходити до наступного питання.

Досить часто така байдужість з’являється на тих лекціях, де лектор не висловлює власну точку зору на підняті питання, або ж не наводить приклади з життя. Ось порівняйте два уривки з лекцій і Ви самі зрозумієте, де більше шансів для виклику байдужості студентів.

Варіант 1. У касі підприємства, крім грошових коштів, зберігаються грошові документи: поштові марки, проїзні квитки, путівки та інші.

Варіант 2. Отже, ми з’ясували, що в касі підприємства зберігаються грошові кошти. А яка ваша думка з наступної ситуації, яка трапилась на одному з підприємств при перевірці? Касир підприємства в день виплати заробітної плати отримав власну заробітну плату і розписався у відомості. А потім ці гроші поклав на зберігання до кінця робочого дня в сейф каси.

Лекція дає можливість економити час: за дві академічні години студент отримує інформацію, на пошуки якої довелося б витратити набагато більше часу. Вміло складені лекції розвивають у студентів здатність до самостійного вивчення питань. Лектор не повинен намагатися викласти все, що він знає за темою лекції. Головне тут полягає в тому, чи спрямував лектор студента на самостійний пошук інформації.

Виховна роль лекції багато в чому залежить від стилю викладення і відношення лектора до своєї праці. Навряд чи зможе лектор прищепити працелюбність, якщо він запізнюється на 10-15 хвилин, або завчасно закінчує лекцію.

Жодні інші засоби інформації не можуть замінити лекцію, особливо навчальну, але щоб бути повністю сучасною, вона повинна стати ще більш гнучкою і диференційованою, що враховує і особливості навчальної дисципліни, що вивчається, і специфіку аудиторії, і психологічні закономірності сприйняття та засвоєння почутого, його вплив на формування оцінок, відносин, поглядів людини, майбутнього спеціаліста.

У лекції завжди можна викласти останні наукові та практичні досягнення, дискусії, які ще не висвітлені в навчальній літературі (наукових виданнях).

Недоліки лекції :

  • пасивне сприйняття інформації лекцій серед інших форм навчання;

  • лекція привчає до пасивного, некритичного сприйняття чужих думок, гальмуючи прагнення міркувати самостійно. Цим самим студент втрачає навики до самостійної роботи;

  • неоднаковість сприйняття студентами лекційного матеріалу, в результаті чого деякі студенти не можуть осмислити матеріал, що викладається і лише механічно записують слова лектора.

Відмова від лекцій може призвести до:

  • зниження рівня підготовки студентів

  • порушення систематичності і рівномірності в їх роботі протягом семестру

У випадках, коли з основних проблем курсу в посібниках і наукових статтях викладаються спірні і різномовні концепції, лекція необхідна для надання об'єктивної оцінки різним підходам і трактуванням.

У навчальному процесі вищої школи складається ряд ситуацій, коли лекційна форма навчання студентів не може бути замінена ніякою іншою. Наприклад, за відсутності підручників і навчальних посібників, частіше всього з нових курсів, що викладаються, лекція виконує функцію основного джерела навчальної інформації. Цю ж функцію виконує лекція у тих випадках, коли новий навчальний матеріал з конкретної теми ще не знайшов відображення у підручниках, або викладений у застарілому трактуванні. Деякі розділи та теми курсів особливо важкі для самостійного вивчення за підручниками та навчальними посібниками і потребують методичної переробки. Яку й здійснює лектор.

Розглянемо основні функції лекції. До них відносяться:

  • навчальна (або пізнавальна)

  • наукова (або методологічна)

  • виховна

  • стимулююча.

Навчальна (або пізнавальна) - полягає у забезпеченні виконання навчального плану та навчальної програми шляхом передачі студентам визначеного обсягу знань.

Наукова функція (або методологічна) - полягає у передачі студентам сучасного стану науки, її методу і змісту, принципів і закономірностей, її основних ідей та категорій, узагальнених нею фактів, явищ, подій. Щоб бути на рівні сучасної науки, лектор зобов'язаний постійно готуватися до лекцій, систематично поновлювати їх новим матеріалом. Методичне значення лекції полягає насамперед у тому, що лектор розкриває слухачам метод науки, за допомогою якого аналізуються життєві явища. Лекція - це школа наукового мислення.

Оволодіти наукою – означає володіти мовою науки. Специфічні терміни, які були закладені в теоретичних основах бухгалтерського обліку поступово повинні збільшуватись, з тим, щоби студент міг розмовляти професійною мовою своєї, в даному випадку, облікової спеціальності.

Аналізуючи наукові теорії, розглядаючи сучасні проблеми науки, лектор розкриває методи дослідження, порівнює їх, з'ясовує принципи наукового пошуку, його загальні закономірності та предметну специфіку, тобто здійснює методологічну функцію лекційного викладання.

Виховна функція - полягає в прищепленні студентам навиків самостійного мислення, поваги до своєї професії, працелюбності, моральності, вміння правильно оцінювати навколишні події та адекватно вести себе.

Важливо пам'ятати, що пасивно передані лектором знання аналогічно сприймаються студентами, не забезпечуючи досягнення належних результатів.

Стимулююча функція - полягає у тому, що проводячи огляд джерел, порівнюючи і аналізуючи наукові напрями, теорії, ідеї, висновки, лектор виділяє основне, привертає увагу студентів до визначальних положень, викликає у них інтерес до вивчення літератури, до пошуку, тобто спрямовує на самостійну роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]