Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodyka_vykladanya_obliku_Dankiv,Osyapyuk_new(...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
702.98 Кб
Скачать

Тема 2. Методика викладання теоретичних основ бухгалтерського обліку

    1. Організаційно-підготовчий процес та методика викладання вступної лекції

Викладання облікових дисциплін починається з курсу “Теорія бухгалтерського обліку”. Викладачу (керівнику курсу) необхідно перевірити і при необхідності вжити заходів щодо забезпечення курсу необхідною кількістю підручників, навчальних посібників та навчально-методичних розробок. В першу чергу це забезпеченість підручниками та навчальними посібниками. Найкращим варіантом є підготовка власної методичної продукції, яку постійно можна доопрацьовувати і перевидавати в міру необхідності, або використання методичних джерел Київської, Житомирської, Тернопільської та інших бухгалтерських шкіл, які є провідними центрами української бухгалтерської науки. Лекційні та практичні заняття повинні бути також забезпечені відповідною методичною літературою, але найкращим варіантом при читанні лекцій є їх підготовка керівником курсу з записом на дискету. Керівник курсу на першій лекції обов’язково витрачає 20-30 хвилин на організаційно-ознайомчі питання, читає вступні лекції і передає старості курсу дискету з наступною лекцією для розмноження і ознайомлення з нею студентів, і так весь час в процесі читання дисципліни. Це дає лектору змогу на наступній лекції зав’язати дискусію з студентами, більш творчо використати час і не витрачати його на нудне конспектування лекції, яка вже, за даної методики, є в студентів на руках. В своїх конспектах студенти, в розрізі кожної окремої теми здійснюють лише записи по незрозумілих, на перше сприйняття, аспектах. Лектору в свою чергу слід мати навчальні матеріали для проведення лекційних та практичних занять. Навчальні матеріали можуть бути підготовлені у вигляді брошури і містити в собі таблиці і схеми, які розкривають зміст предмету. Наприклад, схема кругообороту засобів підприємства, метод бухгалтерського обліку та його складові, тощо. Це дає змогу лектору оперативно орієнтуватись в дискусійних ситуаціях.

При проведенні першої лекції лектор повинен наголосити на те, що кожен студент повинен мати в своєму власному користуванні на протязі всього вивчення облікових дисциплін План рахунків та інструкцію про його застосування.

Тема лекцій, якими користується лектор та студенти повинна ставити мету і завдання, які повинні бути вирішені. Кожна тема повинна мати свою методичну структуру, за якою ставало б зрозумілим висвітлення кожного питання теми зокрема.

На лекційних заняттях лектор повинен також мати нормативно-правові матеріали, користуватись користуватися ними при викладі матеріалу з обов’язковою їх демонстрацією. При вивченні курсу “Теорія бухгалтерського обліку” студентам рекомендується як обов’язкові слідуючи нормативно-правові документи:

  • Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, прийнятий Верховною Радою України 16.07. 1999 р. № 996-14 (зі змінами та доповненнями);

  • Положення (стандарти) бухгалтерського обліку України: Затверджені наказом Міністерства фінансів України починаючи від 31 березня 1999 р. по тепер;

  • Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку: Затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 р. №88 (з наступними змінами та доповненнями);

  • Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджені наказом Міністерства фінансів від 29. 12. 2000 р. №356; План рахунків та інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій: Затверджені наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 р. №291.

При проведенні практичних занять потрібно розробити в багатоваріантному вигляді “Методичні вказівки і контрольні завдання з курсу “Теорія бухгалтерського обліку”. В методичних вказівках в розрізі окремих тем даються завдання до виконання їх на заняттях, а також завдання для виконання семінарської роботи. При закінченні кожної теми рекомендується проведення контрольних робіт у вигляді завдань, тестів, безмашинного програмованого контролю.

При вивченні першої вступної теми “Бухгалтерський облік, його суть та значення”, необхідно зробити невеличкий історичний екскурс. При цьому слід назвати студентам перші наукові праці з бухгалтерського обліку, показати еволюцію зокрема господарського та бухгалтерського обліку. Історичний екскурс повинен бути стислий і концентрований, тому що студенти на старших курсах вивчають окремо такий спеціальний курс як “Історія розвитку бухгалтерського обліку”.

Наступним питання має бути розповідь про суть бухгалтерського обліку його види та зв’язок. На цьому фоні необхідно виділити особливості бухгалтерського обліку, його спільні риси та відмінності від обліку статистичного та оперативного. Завдання, вимоги та функції бухгалтерського обліку в лекції можна показати у вигляді окремих схем або таблиць, що дає змогу студентам краще засвоїти даний матеріал. В питанні де йде мова про облікові вимірники, необхідно наголосити, що грошовий вимірник по відношенню до всіх інших є узагальнюючим.

Нами запропоновано більш широкий розгляд даної теми: “Бухгалтерський облік його суть, значення та місце на сучасному етапі розвитку та реформування економіки України”. В зв’язку з цим в лекції, крім вище названих, розглядаються ще такі питання: загальна характеристика бухгалтерських систем та їх концептуальних принципів, характеристика організаційних моделей бухгалтерського обліку, що склалася у світі, гармонізація і стандартизація бухгалтерського обліку, міжнародні і національні стандарти бухгалтерського обліку.

Даній темі згідно з робочими програмами відведено дві години, тому лектору слід враховувати дозування часу на викладення питань. Враховуючи, що це перша тема і перша лекція курсу, де можливі втрата часу на ознайомчо-організаційну частину, лектор такі питання як: види господарського обліку; завдання та вимоги до бухгалтерського обліку; функції бухгалтерського обліку, зважаючи на їх доступність зовсім справедливо і логічно може винести на самостійне опрацювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]