Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі лекції.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
730.11 Кб
Скачать

2. Суть попиту та пропозиції. Закон попиту та пропозиції.

Попит – це бажання людей купувати товар. Аналіз попиту та пропозиції може застосовуватися до рішення різних проблем. Попит – це кількість товарів окремого типу, які покупець зможе і готовий купляти при визначеному рівні цін на них. Підвищення доходу сприяє зростанню попиту, а ціни – його скороченню.

Попит і пропозиція важливі елементи ринкової економіки. Зміна їх залежить від різних факторів, але основним регулятором, виразником виступають ціни.

Моделі, які ми розглядаємо не охоплює повністю дійсності на підприємстві та його взаємовідносини із споживачем, але відбиває найважливіші аспекти реальності. В дійсності на попит і пропозицію впливає багато факторів, але якщо їх розглядати одночасно всі, то розуміння проблеми, взаємозв’язку попиту та пропозиції тільки уксладнюється.

При побудові моделі виходять умовно із того, що різних змін у виробництві на даний короткий проміжок часу не буде і буде конкуренція підприємства, що отримуватиме непомірний ріст цін.

Попит – це форма вираження потреб, представлених на ринку і забезпечених грошовими засобами.

Попит (Д) завжди розглядається як платоспроможний. Д- англ. Demanol закон попиту.

Ринковий попит залежить від таких чинників:

●цінові чинники: - ціна даного товару;

- цін на інші товари;

- грошових доходів покупців.

●нецінові чинники: - споживацькі смаки;

- кількість покупців;

  • споживацькі чекання (очікування) майбутніх цін та доходів;

  • нагромадження багатства;

  • географічного середовища і кліматичних умов (н-д, гололід – травматизм – попит на послуги травматологів, - ЛФК).

Залежність попиту від названих чинників називають функцією попиту.

Д = f (P, g, y, x);

де, р – ціна товару;

g – ціна взваємозамінних товарів;

y- рівень доходів населення;

x- суб’єктивні смаки та уподобання.

Закон попиту.

Обернений зв’язок між ціною і попитом називають законом попиту. Це означає, що коли ціна на товар зростає, то за інших одинакових умов покупці починають менще купувати цього товару. І, навпаки, коли ціна зменшується, то величина попиту зростає.

Причини зміни кривої попиту:

  1. ефект доходу. Коли зростає ціна, купівельна спроможність падає

  2. ефект заміщення. Коли ціна на товари змінюється, а на всі інші товари не змінюється, то покупці купляють товари дешевші, тобто замінюють потребу іншими товарами.

Ефект доходу та ефект заміщення діють одночасно.

Закон попиту стверджує, що на будь-якому ринку при рівних інших умовах, існує обернений зв’язок між ціною товару і величиною попиту покупців на товар. Це відбувається по двох причинах. По-перше, якщо ціна одного товару падає, а ціни інших товарів залишаються попередніми, то покупець намагається заміщати дешевшим товаром ті товари, які він використовував раніше. По-друге, коли ціна одного товару падає при постійності цін на інші товари і незмінних доходах покупців, то споживачі почувають себе багатшими. Вони починають купляти більше різних речей і найчастіше того товару, який став дешевшим.

Попит і величини попиту не слід ототожнювати із бажанням і потребою. Закон попиту описується (із допомогою кривої попиту) співвідношення між кількістю товару, яку люди бажають і можуть купити, і ціною даного товару при інших рівних умовах.

Таблиця

Попит та пропозиція на ринку зерна.

Кількість попит протягом тижня на зерно

Ціна за центнер

Кількість пропонованого протягом тижня зерна пшениці

Надлишок (+)

Дефіцит (-)

(стрілками показано напрямок тиску на ціну

2000

50

12000

+10000

4000

40

10000

+6000

7000

30

7000

0

11000

20

4000

-7000

16000

10

1000

-15000

Елементи аналізу попиту та пропозиції.

На графіку крива ДД характеризує попит і напрямок її обернений падаючий, чим більше вправо крива і нижче, тим більше споживач бажає купити продукції, а відповідно це відбувається при пониженні ціни.

Щоб збільшити виробництво при зростанні попиту виробництво мусить більше вкладати ресурсів в організацію виробництва додаткової продукції, а це може вимагати відповідного підвищення ціни.

Таким чином споживачі при збільшені ціни купляють менше. Ця залежність називається законом попиту або інакше попит обернено пропорціональний до ціни.

Економісти називають просування по кривій попиту зміною величини попиту.

Крива попиту враховує тільки дві перемінні, хоч як вже говорилось на попит впливає багато різноманітних факторів. Для врахування інших факторів існує два правила:

  1. При побудові графіка попиту зображеного на рисунку всі інші умови вважаються незмінними

  2. Якщо відкинути допущення “при інших рівних” і відбувається зміна певної змінної, не відображеної ні на одній із осей, то відбудеться зміщення кривої попиту.

В новій позиції крива відображає також залежність, але це вже якісно нова залежність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]