Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі лекції.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
730.11 Кб
Скачать

§1Б. Пропозиція

Пропозиція – це кількість товару, яку продавець (виробник) вважає вигідним запропонувати ринку при визначеному рівні цін на них.

Чинники впливу на пропозицію:

  • ціна на ресурси;

  • технологія і організація;

  • розмір податків та дотацій;

  • ціни на сполучні товари;

  • очікувана зміна цін;

  • очікувана зміна дефіциту;

  • кількість продавців на ринку.

Закон пропозиції стверджує, що виробники більше запропонують продукції і більше будуть вкладати у виробництво при високій ціні (≈ П пропорційна до ціни).

Крива пропозиції має висхідний характер SS

Таблиця.

Попит та пропозиція на ринку зерна.

Кількість попит протягом тиждня на зерно (одиниць)

Ціна за 1 центнер (грн)

Кількість пропонованого протягом тиждня зерна пшениці (одиниць)

Надлишок (+) або дефіцит (-) (стрілками показано напрямок тиску на ціну (одиниць))

2000

50

12 000

+ 10 000

4000

40

10 000

+ 6000

7000

30

7000

0

11 000

20

4000

- 7000

16 000

10

1000

- 15 000

Пропозиція- кількість товару, яку продавець вважає вигідним запропонувати ринку при визначеному рівні цін на них. Пропозиція – це кількість товару, яка перебуває на ринку або може бути доставлена.

Зв’язок пропозиції та ціни пояснюється законом пропозиції. Фактори, що впливають на пропозицію є:

  • Ціна на ресурси і технологія виробництва

  • Податки на дотації

  • Очікування зміни цін

  • Кількість продавців на ринку

Крива пропозиції будується виходячи із допущення “при інших рівних” (не змінюються ціни на інші товари, технологія і т.д.)

Коли ціни високі на товар, то вступає в дію ринковий стимулятор виробництва, що зумовлює інтерес виробляти більше продукції. Крива пропозиції має висхідний напрямок . Закон пропозиції твердить, що виробники більше запропонують продукції і більше будуть вкладати у виробництво при високій ціні, тобто, пропозиція пропорціональна до ціни.

Просування вздовж кривої пропозицій може відбуватися при зростанні затрат на виробництво, при фіксованих виробничих можливостях (фермер виростить більше пшениці на обмеженій кількості землі застосувавши добрива та пестициди, або видобути можна більше вугілля із пласта шахти застосувавши прогресивну технологію). Нахил кривої П – позитивна зміна кількості товару, яку виробники бажають і можуть продати, що відбувається при зміні цін.

Зміщення кривої пропозиції відбувається при зміні якого-небудь нецінового фактору. На криву пропозиції впливає:

    • Зміна технології

    • Зміна цін на ресурси

    • Зміна цін на інші товари, на виробництво яких ту ж сировину

    • Зміна очікувань

Поступове зниження витрат на виробництво в результаті технологічного прогресу та вдосконалення управління являє собою важливу рухому силу економічного росту.

§ 2. Ринкова рівновага.

Крива попиту та пропозиції відображає плани покупців та продавців.

Пересічення кривої попиту та пропозиції визначає ціну рівноваги (або ринкову ціну) і рівноважну кількість продукції.

Рівноважна ціна – це ціна на конкретному ринку, за якої величина попиту і пропозиції одинакові, немає ні дефіциту, ні надлишку товарів і послуг. Така ціна не містить у собі тенденції до зростання або до зниження обсягів виробництва.

Надлишковий попит або дефіцит підкаже покупцям, які конкурують, що необхідно запропонувати вищу ціну, щоб не залишитись без товару. Зростаюча ціна зумовить підприємство перерозподілити ресурси в користь виробництва даного товару. Витіснить частину споживачів з ринку.

Надлишкова пропозиція буде стимулювати конкурентів виробників знижувати ціни, щоб не створювати лишні запаси. В цій ситуації підказується виробництву доцільність скорочення виробництва, привабить нових покупців.

Реальні доходи покупців (збільшення) впливають на зміни попиту, цін На зміну попиту впливає зміна цін на взаємопов’язані товари. (бензин, газ), (бензин, автомобіль) збільшення цін у нас на бензин дещо знизила попит на автомобілі. Змінює попит зміна моди та смаків.

Реакція на зміщення пропозиції. Рівновага найчастіше руйнується зміною пропозиції. Підприємці звичайно ведуть себе не пасивно та намагаються реагувати і підтримувати попит.

Еластичність попиту, розраховується на основі процентної зміни попиту та цін. При розрахунку використовується в знаменнику середнє значення інтервалу по методиці запропонованої математиком економістом Р. Алленом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]