Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
270212 НМПдф 2012БУ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

1.3. Зміст навчальної дисципліни «основи підприємницької діяльності» Модуль 1. Основи підприємницької діяльності

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи регулювання підприємництва

Тема 1. Основи підприємництва в ринкових умовах

Поняття підприємництво та його значення і розвиток економічних шкіл в країнах світу.

Підприємницька діяльність: сутність, функції, принципи та передумови. Економічна основа підприємництва. Сертифікація підприємницької діяльності. Обов’язкова та добровільна сертифікація.

Організаційна структура управління виробництвом. Організація виробництва.

Суб’єкти підприємницької діяльності. Функції та правовий статус підприємця. Обмеження у здійсненні підприємницької діяльності (порядок ліцензування), припинення підприємницької діяльності. Права, обов’язки та відповідальність підприємця.

Підприємець, його стиль роботи й управління.

Підприємець у системі управління виробництвом.

Тема 2. Державне регулювання підприємництва

Правова база створення та розвитку підприємницької діяльності в Україні. Проблеми правового забезпечення підприємництва в Україні. Удосконалення нормативно-правової бази розвитку підприємництва.

Сутність та методи державного регулювання підприємництва. Механізм державного регулювання підприємницької діяльності. Програма державної підтримки підприємництва. Сутність та методи, функції, органи державного регулювання підприємництва. Об’єктивна потреба регулювання підприємництва в сучасних умовах. Механізм державного регулювання підприємництва. Чинники, що впливають на суб’єктів підприємницької діяльності. Світовий досвід підтримки підприємницької діяльності.

Стратегія держрегулювання підприємницької діяльності. Технічні можливості, аналітичні можливості, можливості планування, розробка регуляційних принципів.

Тема 3. Види підприємницької діяльності

Підприємницька діяльність, її класифікація (за призначенням, за формами власності, за кількістю власників).

Виробниче підприємництво, його склад, чинники, що забезпечують виробництво. Потреба у фінансових коштах та її розрахунок, Результативність виробничої діяльності.

Комерційне підприємництво, його складові.

Товарна біржа та торгові організації. Операції, що здійснюються на товарних біржах Маркетинг в системі організації та управління діяльністю комерційної фірми. План маркетингової роботи.

Фінансове підприємництво. Комерційні банки. Умови надання кредиту підприємцю, основні критерії оцінки платоспроможності позичальника. Захист інтересів клієнтів. Фондові біржі, їх операції.

Тема 4. Організаційно-правові форми підприємництва

Види та сфери підприємницької діяльності.

Форми організації підприємництва. організаційні одиниці підприємництва, організаційно-правові форми підприємницької діяльності.

Нормативно-правова база створення й розвитку господарських товариств.

Механізм та порядок створення господарських товариств. Суть державної реєстрації, обмеження у здійсненні діяльності, статут підприємства.

Загальна характеристика суті й видів господарських товариств. Економічна суть та види акціонерних товариств. Суть та види акцій. Сертифікатні цінні папери та їх роль в акціонуванні підприємств в Україні. Малий бізнес та фондовий ринок.

Господарські товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю. Економічна суть товариств з обмеженою відповідальністю. Економічні основи створення та діяльності товариств з додатковою відповідальністю. Зарубіжний досвід регулювання діяльності господарських товариств.

Повні господарські товариства, їх економічна суть та особливості діяльності.

Командитні господарські товариства, їх сутність та особливості діяльності.

Орендні підприємства у малому бізнесі.

Економічна суть орендних підприємств. Види орендних підприємств. Економічна суть лізингу як форми оренди. Економічна суть орендної плати. Суть та економічна межа орендної плати, економічні взаємовідносини орендаторів та власників майна.

Фірма з іноземною інвестицією. Економічна суть спільного підприємства. Іноземні інвестори , іноземні інвестиції та підприємства зі стовідсотковою іноземною участю. Спільні підприємства, порядок їх створення, позитивні та негативні сторони. Особливості створення та діяльності малих підприємств з іноземним капіталом.

Змістовий модуль 2. Організація бізнесу та його економічні результати

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]