Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
270212 НМПдф 2012БУ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Модуль і. Основи підприємницької діяльності Змістовий модуль 1. Теоретичні основи регулювання підприємництва

Тема 1. Основи підприємництва в ринкових умовах

Мета : поглибити, узагальнити знання студентів про:

  • значення і розвиток підприємництва в Україні;

  • функції та правовий статус підприємця;

  • права, обов’язки та відповідальність підприємця;

  • обмеження у здійсненні підприємницької діяльності;

  • порядок ліцензування;

  • ризики підприємницької діяльності.

План вивчення теми

  1. Поняття підприємництво та його значення, звиток економічних шкіл в країнах світу.

  2. Суб’єкти підприємницької діяльності. Функції та правовий статус підприємця.

  3. Права, обов’язки та відповідальність підприємця.

  4. Основні економічні риси малого підприємництва

  5. Обмеження у здійсненні підприємницької діяльності (порядок ліцензування), припинення підприємницької діяльності.

  6. Основні функції підприємницької діяльності.

  7. .Ризик підприємницької діяльності.

Методичні рекомендації

При вивченні даної теми, у першу чергу, слід розглянути поняття підприємництва, при цьому визначити відмінні риси підприємництва, підприємницької діяльності та підприємства.

Відповідно до Господарського Кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, системами на, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Підприємницька діяльність – праця індивіда, заснована на розвитку особистих чинників, розширенні знань про свої можливості, спрямована на досягнення найкращого результату в господарській діяльності, на отримання економічної вигоди і насамперед привласнення додаткового продукту.

При вивченні другого питання теми доцільно звернути увагу на суб’єктів підприємницької діяльності:

  • господарські організації – юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

  • громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці;

  • філії, представництва, інші відокремлені підрозділи господарських організацій (структурні одиниці), утворені ними для здійснення господарської діяльності.

Щоб визначити права, обов’язки та відповідальність підприємця, необхідно надати визначення категорії підприємець, та розглянути його функції.

Підприємець — це людина, яка здійснює самостійну, систематичну, ініціативну, ризикову діяльність, спрямовану на виробництво товарів та надання послуг з метою одержання прибутку або особистого доходу і передбачає здійснення нововведень.

Рис. 2.1. Основні функції підприємця.

Управлінська функція підприємця полягає у прийнятті управлінських рішень на всіх стадіях виробничої та збутової діяльності, здійснення організації, планування, мотивації та контролю виробництва.

Ресурсна функція полягає у тому, що підприємець бере на себе ініціативу поєднання фінансових, виробничих, матеріальних, сировинних, людських, інформаційних, інтелектуальних та інших ресурсів у процесі виробництва товару чи надання послуги, організовує виробництво, розподіляє засоби виробництва і трудову діяльність.

Інноваційна функція передбачає здійснення інновацій (нововведень), освоєння нової продукції, нових технологій та нових форм організації виробництва і праці, пошук нових ринків збуту, нових засобів задоволення потреб споживача, перехід від традиційних до нових форм господарювання, які не мають аналогів у господарській діяльності.

Ризикова функція підприємця полягає в необхідності прийняття рішень, які спрямовані на досягнення успіху, але не гарантують його через невизначеність та мінливість економічної ситуації. Підприємець ризикує не лише своєю власністю, вкладеними коштами, а й своєю працею, часом, діловою репутацією.

Наступне питання: “Основні економічні риси малого підприємництва” доцільно розглядати за Характером виробничого процесу, специфікою системи управління і керівництва,

Основними економічними рисами малого підприємництва є:

  • відособленість (тобто господарювання на свій страх і ризик);

  • спеціалізація на якому-небудь виді діяльності;

  • реалізація вироблених товарів (послуг) через купівлю - продаж на ринку;

Можна сформулювати декілька груп стійких меж малого підприємництва, зумовлених:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]