Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Заняття 3,4 (2год)

Тема 3. Принципи кримінального процесу

  1. Поняття та сутність принципів кримінального процесу.

  2. Конституція України й принципи кримінального судочинства.

  3. Система й зміст конкретних принципів кримінального процесу.

  4. Процесуальне значення принципів кримінального судочинства.

Література

  1. Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № ЗО. — Ст. 141.

  2. Городовенко В. Принцип незалежності суддів і підкорення їх лише закону як один з основних принципів судочинства в Україні // Право України. — 2002. —

  3. Гуліна С. Проблеми реалізації принципу презумпції невинуватості у кримінальному процесі // Підприємництво, господарство і право. — 2005. — № 1.

  4. Козинець 1. Щодо доцільності збереження принципу з'ясування істини у кримінальному процесі // Підприємництво, господарство і право. — 2004. c.316.

  5. Коваленко Є.Г. Кримінальний процес України: Підручник. / Є.Г.Коваленко, В.Т.Маляренко; [Спец. ред. Т.Н.Роцька] — К.: Юрінком Інтер, 2004. — 687 с.

  6. Басиста І.В. Галаган В.І. Удовенко Ж.В. Кримінальний процес України:

навч. посіб.- К.:Центр учбової літератури, 2010.-352с.

  1. Лобойко Л.М. Кримінально-процесуальне право: Курс лекцій: Навч.

Посібник. –К.:Істина,2005.-456.

Задачі

1. Хвостова звернулася з заявою до дільничного інспектора, в якій вказала, що з її сараю було викрадено майно на суму 750 грн. Вона висловила припущення, що крадіжку міг вчинити її сусід Саков, з яким у неї неприязні стосунки і який не працює та зловживає спиртними напоями. Дільничний інспектор запропонував Хвостовій особисто переговорити з Саковим і з'ясувати його причетність до цієї крадіжки і тільки потім звернутися до нього, щоб він порушив кримінальну справу за цим фактом.

Чи порушив дільничний інспектор будь-який принцип кримінального процесу?

2. Підсудний Власов обвинувачувався у вчиненні злочину, передбаченого ч. З ст. 185 КК України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло). Досудове розслідування та судовий розгляд справи були проведені всебічно і повно. Підсудний визнав себе винним. Разом із тим, захисник підсудного подав апеляцію на вирок суду з вимогою про його скасування, оскільки під час наради суддів при постановленні вироку до нарадчої кімнати заходив секретар судового засідання. До справи було приєднане пояснення секретаря, який повідомив, що заходив до нарадчої кімнати на прохання головуючого, щоб передати йому Кримінальний кодекс.

Чи допущені судом порушення закону?

У чому полягає сутність принципу законності?

3. У підготовчій частині судового засідання в кримінальній справі щодо обвинувачення Проніна, Маслова й Захарчика у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 152 КК України (зґвалтування, вчинене групою осіб), підсудний Пропін заявив клопотання про проведення закритого судового засідання. Суд відмовив у задоволенні клопотання підсудного, мотивуючи відмову тим, що ні потерпіла, ні інші підсудні не наполягають на розгляді справи в закритому засіданні.

Чи правильно вчинив суд?

Що означає гласність судового розгляду?

У яких випадках допускається закритий судовий розгляд?