Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Заняття 16,17(4год)

Тема 13,14. Зупинення і закінчення досудового розслідування.

1.Поняття і значення зупинення досудового розслідування.

2.Підстави і процесуальний порядок зупинення слідства.

3.Форми закінчення досудового розслідування.

4.Закінчення досудового розслідування, складання обвинувального висновку.

5.Закінчення досудового розслідування закриття кримінальної справи.

Література

  1. Кримінально – процесуальний кодекс України. Науково – практичний коментар. За заг. ред. В.Т. Маляренка, В.Г. Гончаренка – вид. п’яте, перероблене та доповнене – К.:”Юрисконсульт”, КНТ. – 2008. – 896 с.

  2. Маляренко В.Т., Коваленко Є.Г. Кримінальний процес України: Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2006. -704с.

  3. Боднар Г. Становлення досудового слідства на території сучасної України // Право України. – 2002. - №11. – с. 138-141.

  4. Кримінальний процес України. Практикум: Навчальний посібник. – К.: Алеута, 2006. – 297 с.

  5. Матюшенко Р.І. Виконання процесуального рішення про закриття кримінальної справи. Автореф. Дис...кан.юрид.наук.12.00.09.К.,2004.

  6. Кримінальний процес України: Підручник/Є.Г.Коваленко, В.Т. Маляренко.-К.:Хрінком Інтер,2006.-704с.

  7. Кримінальний процес України в питаннях і відповідях: навчальний посібник /Л.Д. Удалова, Н.З. Рогатинська –К:КНТ, 2009.-154с.

  8. Лобойко Л.М. Кримінально-процесуальне право: Курс лекцій: Навч. Посібник. –К.:Істина,2005.-456.

  9. Тертишник В.М. Кримінально-процесуальне право України: Підручник. 5-те вид.,доп. і перероб.- К.:А.С.К., 2007.-848с.- (Юридична освіта).

  10. Басиста І.В. Галаган В.І. Удовенко Ж.В. Кримінальний процес України: навч. посіб.- К.:Центр учбової літератури, 2010.-352с.

  11. Удалова Л.Д. Кримінальний процес України. Особлива частина: підручник.-К.: Кондор,2005 .-280с

Задачі

1. 26 серпня п.р. слідчий СУ ХМУ УМВС України в Харківській області звернувся до прокуратури Харківської області з постановою про порушення клопотання про продовження строків досудового слідства та до апеляційного суду Харківської області з поданням про продовження строків утримування під вартою гр. Нікітіна, який обвинувачувався у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень. При вивченні справи прокурором було встановлено, що Нікітін 28 травня п.р., перебуваючи в нетверезому стані, під час сварки з сусідом по гуртожитку Володимировим, наніс йому кухонним ножем декілька ударів в живіт, в наслідок чого потерпілому було завдано тяжких тілесних ушкоджень. У цей же день Нікітін був затриманий співробітниками Московського РВ УМВС України в Харківській області в порядку ст. 106 КПК України, а 30 травня п.р. суддею місцевого суду Московського району Харкова було винесено постанову про взяття його під варту. Кримінальну справу за цим фактом порушено 28 травня і прийнято до провадження слідчим СВ Московського РВ УМВС України в Харківській області, а через 10 днів - передано для проведення подальшого розслідування в СУ ХМУ УМВС України в Харківській області.

26 липня слідчий виніс постанову про порушення клопотання про продовження строків досудового слідства у справі та подання про продовження строків тримання Нікітіна під вартою. Заступник прокурора Харкова продовжив строки досудового слідства до трьох місяців, а суддя місцевого суду Московського району Харкова продовжив строк утримування під вартою до чотирьох місяців, але за цей строк розслідування у справі закінчене не було, у зв'язку з чим виникла необхідність продовження згаданих строків.

Чи були допущені які-небудь порушення кримінально-процесуального закону та діючого порядку продовження строків досудового слідства та утримування під вартою?

2. В ході розслідування кримінальної справи про заподіяння тяжких тілесних ушкоджень гр. Носенку слідчий встановив, що у вчиненні цього злочину брав участь також гр. Співаков, який з місця події зник, відразу ж виїхавши до місця свого проживання -м. Крижопіль Вінницької області.

Слідчий, маючи багато роботи в інших справах, не зміг особисто виїхати туди, тому надіслав начальнику Крижопільського РВ УМВС України Вінницької області окреме доручення, у якому, посилаючись на ст. 118 КПК, просив узяти Співакова під варту, пред'явити йому обвинувачення і відправити етапом до місця розслідування - м. Київ. Постанову про притягнення Співакова як обвинуваченого слідчий додав до окремого доручення, в якому містилося також прохання виконати окреме доручення в строк до п'яти днів, оскільки строк слідства закінчується.

Оцініть дії слідчого.