Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Тема 15. Підсудність. Попередній розгляд справи суддею

Поняття та види підсудності. Підсудність справ за предметною (родовою) ознакою. Територіальна (місцева) підсудність кримінальних справ. Спеціальна і персональна підсудність. Визначення підсудності при об’єднанні справ (підсудність за зв’язком справ). Передача кримінальної справи за підсудністю. Недопустимість спорів про підсудність.

Суть та значення стадії попереднього розгляду справи суддею. Питання, які застосовуються суддею при попередньому розгляді справи. Порядок досудового розгляду справи. Строки досудового розгляду справи. Рішення судді за результатами досудового розгляду справи. Призначення справи до досудового розгляду. Повернення справи на додаткове розслідування. Закриття справи на стадії попереднього розгляду справи суддею. Закриття справи і направлення її за підсудністю. Повернення справи прокурору. Особливості досудового розгляду справи. Особливості досудового розгляду в справах, які порушуються за скаргою потерпілого. Питання, які підлягають вирішенню суддею в зв’язку з підготовкою справи до судового розгляду. Вручення підсудному копії обвинувального висновку і повідомлення про день розгляду справи в суді. Забезпечення права на ознайомлення з матеріалами справи. Строки призначення справи до розгляду в суді.

Тема 16. Судовий розгляд кримінальної справи

Суть і значення судового розгляду. Загальні умови судового розгляду. Керівна роль суду. Повноваження головуючого в судовому засіданні. Розгляд справ розширеною колегією суддів (відмінність від суду присяжних). Народні засідателі (присяжні засідателі). Їх права та обов’язки. Секретар судового засідання.

Реалізація принципів кримінального процесу в судовому розгляді. Безпосередність, усність судового розгляду і незмінність складу суду. Рівність прав учасників судового розгляду. Змагальність судочинства.

Учасники судового розгляду: підсудний, захисник, прокурор, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач, громадський захисник і громадський обвинувач. Інші особи. Їх права та обов’язки. Наслідки неявки учасника процесу в судове засідання.

Межі судового розгляду. Зміна обвинувачення в суді. Порушення кримінальної справи судом. Підстави і порядок відкладення судового розгляду і зупинення кримінальної справи. Скерування кримінальної справи судом для проведення додаткового розслідування. Закриття кримінальної справи в судовому засіданні.

Моральні засади судового розгляду кримінальної справи. Культура судового розгляду. Протокол судового засідання. Його зміст та значення. Порядок розгляду зауважень на протокол судового засідання.

Порядок судового засідання. Основні частини судового засідання. Підготовча частина судового засідання. Питання, які вирішуються в підготовчій частині, та послідовність їх вирішення.

Судове слідство: поняття і значення. Початок судового слідства. Встановлення порядку дослідження доказів. Система слідчих дій в судовому розгляді. Використання науково-технічних засобів у судовому слідстві. Участь спеціаліста у судовому слідстві.

Допит підсудного. Порядок допиту. Умови та порядок оголошення показань підсудного.

Допит свідків та потерпілих. Роз’яснення їм їх прав та обов’язків. Створення в суді умов, які виключають вплив зацікавлених осіб на свідків і потерпілих з метою надати їм можливості виконати свій громадянський і правовий обов’язок. Порядок допиту свідка і потерпілого. Умови та порядок оголошення показань свідка і потерпілого, які були дані ними на досудовому розслідуванні. Особливості допиту неповнолітніх свідків і потерпілих.

Проведення експертизи в суді. Підстави та порядок призначення експертизи. Висновок експерта. Допит експерта. Провадження додаткової та повторної експертизи.

Оголошення протоколів допитів і документів у судовому засіданні.

Проведення в судовому засіданні впізнання, освідування, очної ставки та інших дій.

Закінчення судового слідства.

Судові дебати: поняття та значення. Особи, які беруть участь у судових дебатах. Репліки.

Останнє слово підсудного.

Підстави та порядок відновлення судового слідства.

Вирок та ухвала суду (постанова судді). Поняття і значення вироку як акту правосуддя. Види вироків. Законність, обгрунтованність, справедливість і мотивованість вироку. Питання, які вирішуються судом під час постановляння вироку. Підстави винесення обвинувального вироку. Види обвинувального вироку. Підстави винесення виправдувального вироку. Вирішення питання про захист майнових прав потерпілих від злочину у вироку суду: вирішення цивільного позову, відшкодування завданої злочином шкоди за власною ініціативою суду.

Порядок постановляння вироку. Постановляння вироку з участю присяжних засідателів (розширеної колегії суду). Таємниця наради суддів. Особлива думка судді.

Зміст і форма вироку. Вступна, описово-мотивувальна і резолютивна частини вироку.

Узвала суду (постанова судді): зміст, форма, порядок винесення. Окрема ухвала суду (окрема постанова судді). Підстави і порядок її винесення.

Характеристика основних помилок і недоліків у діяльності суду першої інстанції.

Основні напрямки удосконалення судового розгляду кримінальних справ.