Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

4. Робоча програма курсу «кримінальний процес україни»

Змістовий модуль1. Поняття і система кримінального процесу. Принципи і

суб'єкти. Доказове право. Процесуальні документи, строки і витрати. Процесуальний примус. Цивільний позов у кримінальному процесі.

Тема 1. Поняття, суть та завдання кримінального процесу України. Предмет і система курсу.

Поняття кримінального процесу та його історичні форми. Правосуддя і кримінальний процес. Кримінально-процесуальна діяльність і кримінально-процесуальні відносини. Система кримінального процесу. Стадії процесу.

Завдання кримінального процесу, його роль у державному механізмі контролю над злочинністю.

Основні кримінально-процесуальні поняття. Механізм кримінально-процесуального регулювання. Кримінально-процесуальні функції. Кримінально-процесуальна форма. Кримінально-процесуальні гарантії (правосуддя, прав особи). Кримінально-процесуальні акти.

Кримінально-процесуальне право як галузь права України. Система кримінально-процесуального права. Його джерела.

Кримінально-процесуальна доктрина (наука), її предмет, система і методи. Завдання кримінально-процесуальної науки та основні напрямки її розвитку. Кримінально-процесуальна наука і суміжні галузі знань.

Кримінально-процесуальний закон та його співвідношення з кримінально-процесуальним правом. Виникнення і основні етапи розвитку кримінально-процесуального законодавства України. Реформа кримінально-процесуального законодавства. Чинне кримінально-процесуальне законодавство. Кримінально - процесуальний Кодекс України. Закони та інші нормативні акти Верховної Ради України, інші кримінально-процесуальні норми. Види і структура норм. Переконання, примус і відповідальність у механізмі кримінально-процесуального регулювання.

Чинність кримінально-процесуального закону в часі, просторі і щодо осіб.

Значення керівних роз’яснень Пленуму Верховного Суду України, наказів та інструктивних листів Генерального прокурора України для кримінального процесу.

Тема 2. Кримінально-процесуальний закон України

Кримінально-процесуальний закон та його співвідношення з кримінально-процесуальним правом. Виникнення і основні етапи розвитку кримінально-процесуального законодавства України. Реформа кримінально-процесуального законодавства. Чинне кримінально-процесуальне законодавство. Кримінально-процесуальний Кодекс України. Закони та інші нормативні акти Верховної Ради України, інші кримінально-процесуальні норми. Види і структура норм. Переконання, примус і відповідальність у механізмі кримінально-процесуального регулювання.

Чинність кримінально-процесуального закону в часі, просторі і щодо осіб.

Значення керівних роз’яснень Пленуму Верховного Суду України, наказів та інструктивних листів Генерального прокурора України для кримінального процесу.

Тема 3. Принципи кримінального процесу України

Поняття та значення принципів кримінального процесу. Принципи судоустрою та судочинства. Конституційні принципи. Загально-процесуальні принципи і специфічні принципи стадій.

Система і характеристика принципів кримінального процесу. Законність як принцип кримінального процесу. Принцип публічності (офіційності) кримінального процесу. Принцип недоторканності особи, її житла та охорони особистого життя громадян. Здійснення правосуддя тільки судом. Поєднання одноособовості і колегіальності у розгляді кримінальних справ судом. Участь народних (судових) засідателів у розгляді справ судами першої інстанції. Незалежність судів та підпорядкування їх тільки законові. Гласність кримінального судочинства. Змагальність. Національна мова судочинства. Рівність громадян перед судом і перед законом. Охорона прав і законних інтересів особи. Презумпція невинуватості обвинуваченого. Забезпечення підозрюваному і обвинуваченому права на захист. Всебічність, повнота і об’єктивність дослідження обставин справи. Безпосередність і усність судового розгляду кримінальної справи.

Участь громадськості в кримінальному судочинстві.

Моральні засади кримінального судочинства. Розвиток і вдосконалення демократичних засад кримінального процесу України.