Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Тема 12. Притягнення особи як обвинуваченого

Поняття і значення притягнення як обвинуваченого. Його кримінально-правові та кримінально-процесуальні підстави. Межі доказування складу злочину, інші обставини предмету доказування.

Кримінально-процесуальні дії, що складають притягнення як обвинуваченого. Суть і значення визнання обвинуваченого. Посадові особи, наділені правом на визнання обвинуваченого. Відомчий і прокурорський нагляд за законністю визнання обвинуваченого. Форма і зміст постанови, за якою визнається обвинувачений.

Порядок забезпечення явки обвинуваченого. Підстави і порядок здійснення його приводу. Порядок встановлення місця перебування обвинуваченого. Підстави і процесуальний порядок оголошення і здійснення розшуку обвинуваченого. Застосування в постанові про оголошення розшуку та додатках до неї методу словесного портрету.

Зміст, строки, час і порядок пред’явлення обвинувачення. Участь захисника, інших осіб. Особливості пред’явлення обвинувачення неповнолітньому, особам, які мають фізичні вади або не розуміють мови провадження попереднього слідства. Підстави і порядок повторного пред’явлення обвинувачення. Фіксування пред’явлення обвинувачення.

Мета і значення допиту обвинуваченого, його підстави. Строки і час допиту. Учасники допиту. Допит обвинуваченого прокурором. Порядок допиту. Особливості допиту неповнолітнього, осіб, які мають фізичні, психічні вади або не розуміють мови провадження кримінальної справи. Неприпустимість застосування незаконних діянь. Фіксування проведення і результатів допиту обвинуваченого. Право обвинуваченого на власноручний виклад своїх показань.

Поняття і значення відсторонення обвинуваченого від посади. Підстави, документальне оформлення і порядок здійснення цієї дії. Скасування відсторонення.

Тема 13. Зупинення досудового розслідування

Підстави зупинення досудового слідства. Зупинення слідства, коли місце знаходження обвинуваченого невідоме. Зупинення слідства при тимчасовому тяжкому захворюванні обвинуваченого. Зупинення слідства, коли не встановлено особи, яка вчинила злочин. Відновлення слідства. Закриття справи, в якій слідство зупинено. Постанова про зупинення досудового слідства. Оголошення розшуку обвинуваченого у зв'язку з зупиненням досудового слідства. Постанова про відновлення досудового слідства. Оскарження рішення про зупинення досудового слідства.

Тема 14. Закінчення досудового розслідування

Зупинення досудового слідства. Форми закінчення досудового слідства: закриття справи; складання обвинувального висновку; скерування справи до суду для вирішення питання про застосування примусових заходів медичного характеру.

Закриття кримінальної справи: поняття та підстави. Закриття кримінальної справи за реабілітуючими підставами. Закриття за підставами нереабілітуючими. Порядок закриття кримінальної справи. Закриття кримінальної справи в частині пред’явленого обвинувачення або стосовно окремих обвинувачених. Постанова про закриття кримінальної справи. Оскарження постанови про закриття справи. Умови та порядок відновлення слідства в закритій справі.

Закінчення досудового слідства складанням обвинувального висновку. Повідомлення потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача про та їх представників про закінчення досудового слідства і ознайомлення їх з матеріалами справи. Участь захисника при закінченні досудового слідства. Порядок та процесуальне оформлення ознайомлення.

Обвинувальний висновок: поняття і значення. Зміст та форма обвинувального висновку. Додатки до нього.

Нагляд прокурора за виконанням законів органами дізнання і досудового слідства: суть, завдання, повноваження. Зміст перевірки прокурором справи з обвинувальним висновком. Рішення прокурора в справі з обвинувальним висновком.

Оскарження дій слідчого і прокурора. Оскарження до суду.

Основні напрямки удосконалення досудового розслідування кримінальних справ та системи слідчих дій.