Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Організація судових та правоохоронних...docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
148.95 Кб
Скачать
  1. Форми реалізації судової влади

Реалізація судової влади завжди здійснюється в певній формі – процедурі судочинства, передбаченій законом,яка чітко встановлює, що повинно здійснювати в суді при підготовці до розгляду справи і при її судовому слуханні. Головне завдання передбачених процедур – забезпечити законне, обґрунтоване і справедливе рішення. Вони засновані на гласності, колегіальності (за деякими винятками), забезпеченні права на захист та оскарження судового рішення, можливості участі представників народу у прийнятті рішення по суті, рівності сторін та інших принципах, про які докладніше йтиметься далі.

Установлені для органів законодавчої й виконавчої влади процедури (регламенти) не містять тієї точності і всебічності, яка характерна для порядку розгляду й вирішенню справи у судах.

Судова влада в Україні здійснюється у формі конституційного, цивільного, господарського, адміністративного та кримінального судочинства.

25

Конституційне судочинство є формою реалізації судової влади, у процесі якої вирішуються правові конфлікти, що мають конституційне значення. Саме його шляхом визнається неконституційність нормативних актів, прийнятих у державі, чим забезпечується юридичний захист Конституції України. Конституційне судочинство – це діяльність судових органів, що полягає в розгляді справ, предметом яких є конституційно-правові питання, пов’язані із забезпеченням дотримання Основного Закону державними органами, а також у прийнятті щодо них рішень, що тягнуть правові наслідки.

Конституційне судочинство покликано забезпечувати верховенство Конституції як основи національної правової системи, охорони конституційних прав і свобод, дотримання принципу поділу влади в усіх його аспектах. Необхідним, основним елементом цього судочинства є здійснювати судовим органом перевірка нормативних актів з огляду їх відповідності Конституції. Саме це і становить сутність конституційного судочинства. В Україні воно здійснюється єдиним органом – Конституційним Судом України. Це судова установа, діяльність якої має процесуальну форму, що зближує її із судами загальної юрисдикції. Закон підкреслює зв'язок конституційного судочинства з іншими формами судочинства й визнає Конституційний Суд одним із судів із особливою юрисдикцією – конституційною. Процедура судочинства в цьому Суді й судах загальної юрисдикції заснована на незалежності, колегіальності, гласності, змагальності й рівноправності сторін як основоположних принципах судочинства.

Цивільне судочинство – це форма реалізації судової влади, в процесі якої вирішуються правові конфлікти, що виникають із цивільних, сімейних і деяких інших правовідносин. Закон зобов’язує за-

26

безпечувати правильний і своєчасний розгляд цивільних справ, сприяти поновленню порушених майнових, особистих та інших прав громадян, наділяючи для цього суди загальної юрисдикції відповідною компетенцією. Зміст цивільного судочинства полягає в розгляді і вирішенні спорів по суті, пов’язаних із захистом майнових, особистих немайнових, сімейних та інших прав та законних інтересів суб’єктів права. У порядку цього судочинства розглядаються також справи, по яких слід офіційно посвідчити факти, що мають юридичне значення: безвісну відсутність особи, фактичні шлюбні відносини тощо; тільки такий суд може позбавити громадянина можливості розпоряджатися своїми правами внаслідок душевної хвороби та ін.

Цивільне судочинство здійснюється судами загальної юрисдикції. Його процедура регламентована Цивільним процесуальним кодексом України.

Господарське судочинство – форма реалізації судової влади, в процесі якої вирішуються правові конфлікти, що виникають у сфері господарських правовідносин. Зміст господарського судочинства полягає в розгляді й вирішенні правових конфліктів, що виникають між суб’єктами, які здійснюють господарську або іншу економічну діяльність. Судова влада сприяє поновленню порушених правових норм, тим самим вирішує соціальні й економічні завдання. Відокремлення господарської юрисдикції зумовлено переважно історичними чинниками (існування системи державних арбітражі у СРСР), а не особливостями правовідносин, які виникають у сфері господарювання.

Господарське судочинство здійснюється спеціалізованими господарськими судами, що входять до системи судів загальної юрисдикції. Його процедура регламентована Господарським процесуальним кодексом України.

27

Адміністративне судочинство є формою реалізації судової влади, в процесі якої вирішуються правові конфлікти, які виникають у сфері управлінських правовідносин за наявності публічного інтересу. Предметом судового розгляду є скарга на дії (бездіяльність) посадових і службових осіб та державних органів. Публічний інтерес виступає об’єктом конфліктів, що виникають у сфері управлінсько-адміністративних правовідносин.

Адміністративне судочинство здійснюють спеціалізовані адміністративні суди, що входять до системи судів загальної юрисдикції, відповідно до процедури, визначеної Кодексом про адміністративне судочинство України.

Кримінальне судочинство – форма реалізації судової влади, в процесі якої розглядаються і вирішуються справи про злочини. Його зміст полягає в розгляді в судових засіданнях кримінальних справ, застосуванні встановлених законом заходів покарання до осіб, винних у вчиненні злочину, або ж у виправданні невинних. Винність обвинуваченого у вчиненні кримінального злочину може бути встановлена судовим вироком, що набув законної сили. Беручи до уваги серйозність обмеження особистої свободи громадян, щодо яких застосовуються запобіжні заходи або заходи медичного характеру, законодавець надає право вирішувати ці питання тільки суду. Необхідність прояву судової влади виникає й при вирішенні питань про відбування кримінального покарання (наприклад, дострокове чи умовно-дострокове звільнення від покарання тощо).

Кримінальне судочинство здійснюється загальними судами в межах процедури, визначеної Кримінально-процесуальним кодексом України.

Вивченню перелічених видів судочинства, законів та актів, що регламентують процедуру їх реалізації,

28

присвячено й окремі дисципліни, які викладаються на старших курсах юридичних вузів.