Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Організація судових та правоохоронних...docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
148.95 Кб
Скачать

Розділ ііі принципи судової влади

  1. Система принципів судової влади

Усі сторони організації і діяльності суду регулюються нормами права. Але серед цих норм слід вирізнити ті, що визначають не окремі деталі устрою суду та його діяльності, а найбільш загальні й найбільш важливі їх сторони, які набувають принципів судової влади.

Принципами судової влади називають норми найбільш загального керівного значення, що відповідно до призначення судової влади визначають місце інститутів цієї влади серед інших державних і недержавних органів та установ, зміст її основних засад і спрямованих на досягнення завдань, що стоять перед нею. Принципи діють у межах єдиної цілісної взаємопов’язаної і взаємозалежної системи, тому порушення одного будь-якого принципу тягне за собою порушення й інших.

Будучи єдиною, система принципів судової влади поділяється на 3 підсистеми – інституціональну (загальні принципи судової влади), функціональну (принципи відправлення судочинства), й організаційну (принципи організації системи судових органів або судоустрій ні принципи). Усі вони хоча й повязані між собою, але разом з тим утворюють самостійні галузеві підсистеми, кожна з яких відрізняється сферою поширення і призначенням.

38

Інституціональні принципи фіксують загальні відносини, що виникають при запровадженні інститутів судової влади в суспільстві, визначенні її місця в системі поділу влади й загальних засад взаємовідносин з іншими державними і приватними інститутами.

Функціональні принципи стосуються відносин, що виникають при судовому розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних та інших справ. Але на відміну від специфічних принципів, на яких базується окремий процес судочинства, функціональні принципи судової влади розкривають загальні засади її здійснення й реалізації повноважень, характерні для будь-якого процесу розгляду справи й усіх видів судочинства.

Організаційні (судоустрійні) принципи звернені до відносин, що виникають із приводу не розгляду й вирішення конкретної судової справи, а з організації судової системи, структури її органів, статусу судді, тобто у зв’язку з організаційними відносинами. У курсі «Організація судових та правоохоронних органів» вивчаються переважно принципи інституціональні й організаційні. Функціональні принципи докладно ж вивчаються на навчальних курсах з кримінального, цивільного й господарського процесів.

Чітке дотримання всієї системи принципів забезпечує повний, всебічний, об’єктивний розгляд кримінальних, цивільних, господарських, адміністративних та інших справ і тим самим здійснення завдань судової влади. Система принципів судової влади не залишається незмінною. Підкоряючись загальним закономірностям розвитку держави, деякі принципи набувають нового змісту, з’являються й нові.

Судово-правова реформа, що провадиться в Україні, прийняття нових матеріальних і процесуальних законів суттєво впливає на вдосконалення системи принципів судової влади, а деякі набувають нового змісту.

39