Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цихмистро Modul_1_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

1.5. Форми контролюю критерії та шкала оцінювання знань

Форми контролю:

а) поточний контроль — проводиться постійно під час проведення аудиторних занять і спрямований на перевірку систематичності роботи студентів, рівня засвоєння матеріалу впродовж викладання курсу;

б) модульний контроль — здійснюється як підсумок вивчення окремого модуля;

в) підсумковий контроль — підсумкова оцінка складається з усіх балів, набраних студентом під час поточного та модульного видів контролю. Оцінки, отримання упродовж вивчення всіх модулів, є остаточними.

Шкала оцінювання

За шкалою

ECTS

За національною

шкалою

За шкалою навчального

закладу, бали

А

Відмінно

90 – 100

ВС

Добре

75 – 89

DE

Задовільно

60 – 74

FX

Незадовільно з можливістю повторного складання

35 – 59

F

Незадовільно з обов’язковим повторним курсом

1 – 34

Критерії оцінювання знань

п/п

Вид діяльності

студента

Кількість балів з обґрунтуванням

1.

Основна усна відповідь (доповідь) на практичному занятті

0 – 5 балів за заняття

(0 — студент не опитаний,

1 – 2 — задовільний рівень відповіді,

3 – 4 — добрий рівень відповіді

5 — відмінний рівень відповіді)

2.

Доповнення і рецензування, ініціативність на практичному занятті

0 – 2 бали за заняття

(0 — відсутні доповнення,

1 — одне суттєве доповнення з теми,

2 — кількаразові доповнення)

3.

Виконання модульної контрольної роботи

0 – 20 балів за один модуль

(0 — невиконання завдань роботи,

10 – 12 — задовільний рівень виконання,

14 – 16 — добрий рівень виконання,

20 — відмінний рівень виконання)

4.

Виконання ІНДЗ:

а) реферат

0 – 5 балів (посеместрово)

(0 — відсутній реферат, або виконане ний не по темі чи зі значними відхиленнями від вимог,

1 – 5 — градація відповідно до кількісних і якісних характеристик роботи)

5.

Виконання ІНДЗ:

б) творче завдання

0 – 10 балів (посеместрово)

(0 — відсутність роботи чи виконання не по темі,

1 – 10 — градація відповідно до ступеня творчості, глибини та складності виконання завдання)

6.

Виконання завдань самостійної роботи

0 – 10 балів за один модуль

7.

Складання екзамену (усно)

0 – 10 балів за екзамен (три питання)

1.6.Рекомендації для студентів щодо опрацювання змістових модулів і виконання різних видів робіт

Конспект лекцій

Вивчення кожної теми необхідно розпочинати з ознайомлення з її програмними положеннями, які містять стислу і конкретну інформацію про той історичний матеріал, який потрібно засвоїти.

Наступним кроком є вивчення конспекту лекції, який є основою, базовою структурою необхідних знань. Поглибленні знання з теми студенти отримують, готуючись до практичних занять і виконуючи завдання для самостійної роботи та ІНДЗ.

Для конспектування лекцій студент повинен мати один зошит, а для практичних занять — інший.

Практичне заняття є результатом самостійної підготовки студента і обговорення на занятті під керівництвом викладача результатів цієї пізнавальної діяльності.

Підготовка до семінарського заняття складається з таких етапів:

— ознайомлення з планом заняття та методичними рекомендаціями до нього;

— перегляд конспекту лекції;

— прочитання відповідного розділу підручника;

— ознайомлення зі змістом рекомендованої літератури та конспектування її основних положень;

— виконання завдань для самостійної роботи;

— засвоєння опорних понять і термінів теми;

— запис тез (розгорнутого плану) виступу з питань практичного заняття.

Під час практичного заняття заслуховуються виступи студентів. Студент повинен упродовж 10 хвилинного виступу не лише викласти суть питання, а й висловити свою думку щодо проблем, порушених у монографіях, підручниках, статтях. Подальший перебіг заняття передбачає виступи студентів, у яких вони висвітлюють свою думку з приводу питань, які обговорюються; доповнюють, ставлять запитання виступаючому. Студенти повинні навчитися вільно, творчо обговорювати проблеми, що виносяться на практичне заняття, а не просто читати текст. Дискусія повинна бути змістовною, доказовою, конкретною.

На кожному практичному занятті викладач оцінює підготовлені студентами виступи, їх активність у процесі обговорення, уміння формулювати та відстоювати свою позицію тощо.

Опанування загальнотеоретичними проблемами і фактичним матеріалом вимагає від студентів засвоєння низки спеціальних термінів і понять. З цією метою рекомендуємо вести словник (на виділених у зошиті для самостійної роботи сторінках). До словника записуються опорні поняття і терміни, визначені у завданнях самостійної роботи. Визначення термінів і понять можна запозичити зі словників, енциклопедій та іншої довідникової літератури.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання є видом позааудиторної індивідуальної роботи студента і має навчальний або науково-дослідницький характер. Цей вид роботи спрямований на самостійне вивчення частини програмного матеріалу, систематизацію, поглиблення, узагальнення, закріплення і практичне засвоєння студентом знань з навчального курсу та розвиток навичок самостійної роботи.

ІНДЗ — це завершена теоретична або практична робота в межах навчальної програми курсу, яка виконується на основі знань, умінь, навичок, отриманих у ході лекційних і практичних занять, охоплює декілька тем або зміст навчального курсу загалом.

Кожен студент академічної групи обирає для виконання один із запропонованих варіантів індивідуальних навчально-дослідних завдань. За отримання студентом ІНДЗ відповідає староста академічної групи. Окрім визначеної тематики, студент може самостійно обрати вид і тему завдання, за умови обов’язкового погодження з викладачем.

Індивідуальне завдання виконується студентом самостійно з консультацією викладача. Іноді допускається виконання комплексної тематики кількома студентами. У такому разі кожен студент самостійно оформляє і захищає свою частину комплексної теми.

Реферати повинні складатися з титульної сторінки, плану, короткого вступу, в якому автор визначає завдання свого дослідження, та основної частини, висновків і списку літератури.

Посилання на літературні джерела слід супроводжувати цифрами у квадратних дужках із позначенням спочатку номеру цитованого видання, відповідно до списку використаної літератури, і через кому — цифрами сторінку. Наприклад: [2, с. 74; 5, с.11].

Перелік використаної літератури обмежується завданнями і видом обраного ІНДЗ. Оптимальною кількістю найменувань літератури можна вважати 10 – 15 позицій.

Текстова частина ІНДЗ викладається рукописно на стандартному папері форматом А4 (з однієї сторони). Обсяг тексту повинен становити не менше 15 сторінок. Поля: верхнє та нижнє — 20 мм, ліве — 25 мм, праве — 10 мм.

Малюнки та таблиці розміщуються як за текстом, так і на окремих аркушах паперу. Вони нумеруються у межах розділу. Макети карт і плани розміщення експозицій зображуються на папері форматом А3.

Захист ІНДЗ відбувається у терміни, спільно обумовлені студентами і викладачем, але обов’язково до початку підбиття підсумкових оцінок.

Після вивчення матеріалу кожного модуля студентам для самоконтролю пропонуються питання, які будуть включені до підсумкової контрольно-залікової роботи (екзамену).

♦ ♦ ♦