Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фил. тур. Дист.курс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

??? Питання для самоконтролю:

  1. Що дозволяє використання «людиновимірного» підходу до вивчення туризму?

  2. Дайте визначення поняттям «туристська діяльність», «туристська дія», «туристська активність». У чому полягає різниця між ними?

  3. Що ми розуміємо під антропологією туризму? Чим таки види пересування як війна, переміщення інтернованих, полонених відрізняються від туристської подорожі?

  4. Як на вашу думку, чи є потреба в освоєнні нового соціокультурного туристичного простору вітальною, чи є вона потребою розвитку?

  5. Які духовні потреби спонукають людину до туристської дії, які з них допомагає задовольнити туризм?

  6. Які соціальних потреб, можуть виступати мотивами до здійснення подорожей?

Резюме:

  1. Туризм має дуже важливий вимір ― антропологічний, або «людський». Використання «людиновимірного» підходу до вивчення туризму дозволяє розглядати його як специфічний вид життєдіяльності людини поряд з деякими іншими, проте як такий, що спонукається не зовнішніми щодо людини обставинами, а внутрішніми, пов'язаними з її потребами та бажаннями. Туризм — це дія, що спрямована на задоволення людських потреб.

  2. Турист — це той, хто здійснює подорож заради задоволення або із зацікавленості. Зацікавленість є проявом вітальної потреби — в розширенні життєвого простору свого буття. З цього погляду туризм можна вважати антропоморфізованою формою задоволення потреби соціальної істоти у засвоєнні нового простору. Туризм виступає як засіб задоволення й інших вітальних потреб ― можливість відновлення фізичного стану людини та харчування. Соціальні потреби також виступають мотивами до здійснення подорожей. Це мотив соціального самоутвердження людини, потреба у визнанні з боку інших. Ця потреба може реалізовуватись у спілкуванні з іншими людьми, потребою в міжособовій комунікації, у вигляді мотиву престижу. Туризм допомагає задовольнити і духовні потреби, пов'язані з рефлексією людини буття навколо неї, свого місця в світі, з пошуками основ і сенсу буття. Ці потреби лежать у підґрунті таких різновидів туризму, як паломницький, культурно-історичний, духовний, ностальгічний.

Розділ 1.5. Тема: «Етика туризму»

Зміст:

  1. Проблеми прикладної етики в історії етичної думки.

  2. Соціальне і природне середовище у туризмі як моральна проблема.

  3. Екологізація моральної свідомості і туризм.

Ключові поняття: етика, мораль, етика туризму, екологія, довкілля, екологічна криза, екологічна культура, екологічний гуманізм, екологізація моралі.

Цілі та завдання розділу:

  • виявити причини виникнення прикладної етики як артефакту кінця ХХ століття: бурхливий розвиток суспільства, науки, політики, економіки другої половини ХХ століття;

  • розглянути тимчасовість людських зв’язків у туризмі і проблему набуття відповідальності за встановлені контакти і підвищення толерантності до членів туристської групи, до представників туристської індустрії, до місцевого населення;

  • ознайомитися з екологізацію моральної свідомості як проблемою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]