Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фил. тур. Дист.курс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до вивчення розділу 1.5.

При вивченні розділу 1.5. важливо розглянути проблему моральної регуляції відносин між людьми, які включені в систему туризму як основи становлення такого напрямку прикладної етики, як етика туризму.

Вивчаючи пункт 1, зупиніться на розгляді етики туризму як різновиді прикладної етики, що регулює відносини між людьми у сфері туристської діяльності.

Вивчаючи пункт 2, зверніть увагу на світоглядні орієнтації людини, що включилася в систему туризму.

Вивчаючи пункт3, зупиніться на характері впливу індустрії туризму на природне середовище перебування людини.

Завдання до навчальтних маиеріалів розділу 1.5.

  1. Прочитати матеріали щодо розділу.

  2. Представте навчальний матеріал розділу у виді тез.

1. Проблеми прикладної етики в історії етичної думки.

Етика туризмуце різновид прикладної етики, яка регулює відносини між людьми у сфері туристської діяльності. Прикладна етика як феномен являє собою новітній етап в історії етичної думки. Сам термін «етика» — досить давнього походження. В Стародавній Греції цим терміном називали місце перебування, спільне житло, пізніше — звичай, вдачу, характер. У науковий обіг термін «етика» був введений давньогрецьким філософом Аристотелем (384-322 до н.е.). Він означав науку про людські чесноти. Це, однак, не означає, що етика почала розвиватися тільки від Аристотеля. Етичною проблематикою займалися грецькі філософи, мудреці ще у доаристотелівський період. У стародавніх міфах, казках формулювались різні правила поведінки, виділялись певні санкції за порушення заборон і приписів, давались окремі орієнтири людській життєдіяльності. Слід підкреслити, що ця давня етимологічна вказівка на місце перебування, на просторовість загалом не є для етики зайвою: вона звертає думку до зв'язку вдачі людини з її соціальним, культурним, природним середовищем.

Зараз неможливо здійснити реконструкцію виникнення понять «етика» і «мораль»: створені вони філософами тих часів штучно чи, може, ці ж філософи, вивчаючи природну та соціальну дійсність, відкрили в буденній свідомості існування цих слів. Для нас важливо зазначити, що етимологічно єдині поняття «етика» і «мораль» у процесі культурного розвитку наповнились різним змістом. Поняття «етика» зберегло своє початкове значення і визначає науку, а «мораль» розуміється як реально існуюче явище, яке регулює поведінку людей з точки зору принципового протиставлення добра і зла. Саме це явище вивчає наука етика.

Доля терміна «мораль» в історії етики непроста. Протягом майже трьох тисячоліть цієї історії мораль трактувалась досить по-різному, її називали «життєвою мудрістю», «механікою поведінки», суспільними настановами обов'язків людини, або, навпаки, внутрішнім знанням належної поведінки (остання інтерпретація моралі зустрічається, наприклад, у Дж. Бруно й Спінози). Мораль інколи визначали як розумне начало в людині на відміну від почуттів (Кант), або, навпаки, як особливі почуття на відміну від раціональних понять (Шефтсбері).

Різні трактування моралі ускладнювали і ускладнюють завдання етики. Тому на кожному етапі розвитку моралі етика не обмежується вивченням знань про мораль, вона бере участь у виробленні певного розуміння моральних чеснот, норм, ідеалів. Саме в цьому полягає нормативність етики. В цій ролі вона перебувала і перебуває більшу частину своєї історії.

Не можна не сказати, що в історії етики виник період, коли моральні проблеми людини зникли, вони перестали її цікавити. Цей період дістав назву метаетики, для якої було характерно здійснення логіко-лінгвістичного аналізу моралі, її основних понять. Метаетика була характерною для західної етики і проіснувала в активній формі близько 60-ти років. Хронологічно цей період пов'язують із виходом відомої праці Дж.Е.Мура «Принципы этики» (1912 р.). Зазначений автор виступив із критикою всіх традиційних напрямів етики, закликаючи до побудови, на зразок інших метатеорій, формалізованої, аксіоматизованої моделі своєї предметної теорії, тобто етики.

Але вже перший досвід у цьому напрямі показав, що етика не вкладається в загальні наукознавчі схеми внаслідок органічної, ціннісної спрямованості, нормативності самих її положень.

Поступово в самій метаетиці серед її представників визріло розуміння, що етика не повинна зводитись до формального аналізу мови моралі, її основним завданням є розв'язання змістовних ціннісних проблем. Метаетика повинна відмовитись від ціннісної нейтральності і взяти безпосередню участь у захисті (або спростуванні) тих або інших нормативних концепцій. Це означало відхід від основних постулатів метаетики і перехід до емпіричних (дескриптивних проблем) моралі реальної людини. Саме ці процеси вивели на новітній етап розвиток західної етики ― період прикладної етики. Це закономірний органічний результат процесу розвитку етики впродовж всього XX століття.

Досить цікавим є те, що в історії етики було оприлюднено багато декларацій з приводу необхідності йти вжиття, бути ближче до повсякденного життя людей. Але довгий час етика не могла перейти від теорії до практики, від науки до життя, знайти методологію подолання їх відриву.

Відомий московський етик Л.В.Коновалова у своїй праці «Прикладная этика» пояснює це таким чином. Цей крок (мова йде про поєднання теорії і практики) можна було здійснити лише пройшовши певний період після накопичення метаетикою основних достатньо високих теоретичних знань, які могли б стати основою прикладної етики. Прикладну етику будемо розуміти як буквальне прикладання етичних і моральних понять до конкретних складних, часто драматичних, суперечливих суспільних явищ. Є кілька причин виникнення прикладної етики як артефакту кінця XX століття, для нас важливо зупинитися на виділенні причини, пов'язаної з бурхливим розвитком суспільства, науки, політики, економіки другої половини XX століття, які послужили імпульсом для звернення етики до розв'язання нових для неї практичних проблем. Саме в руслі цього багатогранного суспільного розвитку і виникає таке соціальне явище, як туризм. Для етики, як і для людства в цілому, це явище в оформленому вигляді нове. Але оскільки в нього включені люди, які діють у специфічних умовах, то проблема моральної регуляції відносин, які формуються всередині туризму, заслуговує становлення такого напряму прикладної етики, як етика туризму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]