Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фил. тур. Дист.курс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

??? Питання для самоконтролю:

  1. Висвітліть сучасні підходи учених до висвітлення питань розвиту культури і людства.

  2. Яким чином найважливіші документи з туризму, прийняті ВТО або за їх участю, орієнтують туристів на такі контакти, які б сприяли справжньому спілкуванню, заснованому на взаєморозумінні і довірі?

  3. Якими загальними принципами керується міжнародний туризм?

Резюме:

  1. Розгляд туризму в аспекті комунікації культур вимагає розгляду особливості і перспектив розвитку людської культури і самого людства. Навколо цих питань стикаються різні концепції та підходи їх вирішення. Є такі, що заперечують взаємодію і взаємовпливи культур, визнають неминучість постійних непримиренних конфліктів між ними і, виходячи з цього, пророкують невідворотність глобальних конфліктів на культурно-релігійній основі (М.Я. Данилевський, О. Шпенглер, А.Д.Тойнбі, С.Гантінгтон та ін.). Ним протистоять концепції, згідно з якими людство складається як єдине ціле, коли дедалі більше посилюються зв'язки між культурами та їх взаємопроникнення, на основі чого формується світова, загальнолюдська культура, загальнолюдські цінності, мають місце все більш помітні інтеграційні процеси (П.Сорокін, В.Біблер, К.Ясперс, П.Т. де Шарден та ін).

  2. Міжнародні туристичні організації (Міжнародна академія туризму, Міжнародна організація наукових експериментів у галузі туризму, Міжнародна федерація журналістів і письменників з туризму) в системі культурно-комунікативних зв’язків сприяють посиленню взаємодії і взаємопроникненню культур різних народів у сучасному світі. Міжкультурна комунікація засобами туризму є чинником культурного зростання і духовного збагачення особистості.

Розділ 2.3. Тема: «Соціологія туризму»

Зміст:

  1. Категорійний апарат соціології туризму.

  2. Туризм у процесі задоволення потреб.

  3. Класифікація видів туризму на основі домінуючих потреб.

Ключові поняття: соціологія туризму, потреба руху і пізнання, ритуальна діяльність, спортивний туризм, туристична подорож.

Цілі та завдання розділу:

  • розглянути категорійний апарат соціології туризму;

  • визначити, які потреби та цілі задовольняються туризмом;

  • здійснити класифікацію видів туризму, в залежності від бінарних потреб людини.

Методичні рекомендації до вивчення розділу 2.3.

При вивченні розділу 2.3. необхідно розглянути туризм як специфічний тип діяльності спрямований на задоволення комплексу потреб ― переміщення, пізнання і самопізнання, що служить становленню людини як у біологічному, так і соціальному й духовному сенсі.

Вивчаючи пункт 1, зупиніться на розгляді умови існування туризму як сучасного суспільного явища.

Вивчаючи пункт 2, зверніть увагу, що туризм служить становленню людини як у біологічному, так і соціальному й духовному сенсі.

Вивчаючи пункт 3, необхідно опрацювати рекомендовану літературу.

Завдання до навчальтних маиеріалів розділу 2.3.

  1. Прочитати матеріали щодо розділу.

  2. Представте навчальний матеріал розділу у виді опорного конспекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]