Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фил. тур. Дист.курс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

??? Питання для самоконтролю:

  1. У чому полягає первісна глибина основа туризму?

  2. Які існують гіпотези впливу вестернізації на розвиток цивілізацій?

  3. Які форми взаємовідносин між різними цивілізаціями склалися в період домінування західної цивілізації?

  4. Яких форм можуть набувати міжцивілізаційні конфлікти?

  5. Які існують рівні взаємодії між етносами?

  6. Яка роль відводиться туризму у подоланні конфліктних ситуацій у міжетнічних відносинах?

Резюме:

  1. Первісною глибинною основою туризму є подорожі, мандри, потяг до освоєння нового, незнайомого, невідомого (або, кажучи словами російського поета: «охота к перемене мест»). Подорож завжди пов'язана з подвійним рухом: самоствердження і самоподолання, це — постійний вихід за межі знайомого і повернення до самого себе. Подорож завжди пов'язана з відкриттям невідомого, відмінного. Зіткнення з іншою культурою дозволяє людині переосмислити свій власний досвід, усвідомити витоки власної культури. Втім феномен «іншого» є амбівалентним. З одного боку, завдяки наявності відмінного, іншого людина починає замислюватися надлегітимністю своєї культури, звичного набору цінностей. Однак, з другого боку, цей процес не є безболісним і безконфліктним. Зустріч з іншою культурою може набувати форми «конфлікту культур» або навіть «конфлікту цивілізацій».

  2. В 90-х роках XX століття особливої актуальності набула проблема глобальних трансформацій світового порядку, яка виглядає як активна експансія вестернізації. Антиглобалістські настрої стверджують, що вестернізація руйнує місцеву культуру і звичайний порядок життєдіяльності. Але багато фактів свідчить на користь «гіпотези незмінності», яка говорить про те, що в цивілізації існує деяке незмінне ядро, яке при будь-яких запозиченнях залишається незмінним. Зрештою, вчені з'ясували, що існують також витончені культури й інструментальні, у яких різна здатність до запозичень і сприйняття іншої культури. Можливість виникнення конфліктів існує на різних рівнях і в різних сферах. За ступенем узагальненості їх можна проранжувати від конфліктів міжцивілізаційних до непорозумінь між різними локальними угрупуваннями. В період домінування західної цивілізації склалися деякі форми взаємо різними дії між цивілізаціями: відторгнення, кемалізм та реформізм. Міжцивілізаційні конфлікти набувають двох форм: по лініях розлому та між так званими серцевинними державами різних цивілізацій.

  3. Існують різні рівні взаємодії між етносами: психологічний, комунікативний, соціально-політичний, взаємодія на рівні культурних традицій. Найбільшого значення для подолання конфліктних ситуацій у міжетнічних відносинах мають неформальні контакти, які дозволяють зламати кордони на психологічному рівні («свій» — «чужий») та на рівні взаємодії культурних традицій, оскільки вони більш сталі, більш консервативні. Тут важлива роль належить якраз туризму, в процесі якого маємо найбільше можливостей для здійснення відразу кількох функцій: пізнавальної, інформативної, комунікативної, психологічної взаємодії тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]