Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

3136 Управление проектами

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Взаємозв'язок учасників будівництва.

ЗАМОВНИК

 

 

Контракт

 

 

Проектно-будівельний генппідрядчик

 

СУБПІДРЯДНИК

 

1

2

і т.д.

 

 

Послідовність дій.

 

ЗАМОВНИК

 

 

2

 

3

 

розгляд

затвердження

сполучений графік

1

 

проектування та

 

 

будівництва

 

 

4

 

 

 

контракт

 

 

 

генпідрядчик

 

 

 

 

проектувальник

 

проектування

5

 

 

 

 

будівництво

 

 

6

 

 

Рис. 12.1. Проектно-будівельний контракт.

- 101 -

У розвинутих закордонних країнах простежується тенденція об'єднання в рамках однієї будівельної фірми проектування і будівництва. Так у США в складі найбільших будівельних фірм тільки 30% є чисто будівельними, інші 70% являють собою комбіновані фірми різних видів. Найбільш типовою фірмою такого комбінування є проектно-будівельна фірма.

Створення проектно-будівельних фірм і можливість на цій основі застосувати метод сполучення проектування і будівництва, врахувати місцеві умови, забезпечує скорочення термінів будівництва від 20 до 30%, а сукупну вартість проектування і будівництва – більш ніж на 20%.

В даний час підрядні контракти на Україні складаються відповідно до «Положення про підрядні контракти в будівництві України і «Положенням про проведення конкурсів тендерів у будівництві», які вступили в дію в 1994 році. Згідно цих положень контракти укладаються на конкурсній основі через систему відкритих і закритих торгів (тендерів) або шляхом прямих переговорів незалежно від форм власності суб'єктів інвестиційної діяльності.

12.2. Підготовчі роботи для укладання контрактів

Підготовчі роботи з укладанням контрактів полягають в наступному:

-виборі потенційних партнерів:

-підготовки контрактної документації.

12.2.1. Вибір потенційних партнерів для укладання контракту.

Вибір потенційних партнерів згідно згаданого «Положення …» здійснюється шляхом прямих переговорів між сторонами і шляхом проведення відкритих і закритих конкурсів (торгів).

Прямі переговори проводяться в наступних випадках:

-на підставі довгострокових і довірчих відносин замовника і генпідрядника;

-при довгострокових поетапних освоєнь інвестицій генпідрядником на даному будівництві;

-при необхідних уточненнях обсягів, складу робіт і ціни в ході виконання контракту;

-при виконанні ремонтних робіт, поновленні інших подібних робіт, якщо вони здійснюються в невеликих обсягах;

-безрезультатності проведених раніше торгів;

-особливо термінової роботи;

-неможливості проведення торгів, виходячи зі специфіки монопольного положення генпідрядника.

Вокремих випадках прямі переговори можуть вестися з декількома генпідрядниками для виявлення найбільш прийнятного по своїх характеристиках для замовника.

Учасники прямих переговорів, які домовилися про укладання контракту, оформляють предконтрактну угоду у формі протоколу намірів, що беруть на себе взаємні зобов'язання.

Визначення потенційних партнерів за допомогою проведення конкурсів (тендерів) здійснюється відповідно до «Положення про проведення тендерних торгів в Україні». Проведення торгів здійснюється замовником.

-102 -

12.2.2. Підготовка контрактної документації

Підготовка контрактної документації для укладання здійснюється замовником (інвестором) і підрядчиком.

Для укладання контракту розробляється наступна документація по установлених формах:

1.Проект договору (контракту), який складається Замовником та включає розділи: предмет договору й інших умов, обов'язки сторін, здача і приймання робіт, заключні положення, особливі й інші умови.

2.Графік виробництва будівельно-монтажних робіт, який складається Підрядчиком, у якому передбачається найменування споруджуваного підприємства, будинків, споруджень або окремих етапів, черг, кошторисна вартість робіт за договором відповідно до найменувань з розподілом обсягів робіт по рокам (кварталам) будівництва з урахуванням нормативних термінів (Додаток __ ).

3.Акт про передачу Замовником Підрядчикові площадки під будівництво (Додаток __ ). Вибір площадки повинен бути погоджений з місцевими й іншими зацікавленими органами (Додаток __ ).

4.Графік передачі Замовником Підрядчикові проектної і дозвільної документації (Додаток __ ). До дозвільної документації відносяться всілякі допуски.

5.Відомість визначення договірної ціни на будівництво об'єкта (Додаток __ ). Складається Підрядчиком і узгоджується Замовником.

6.Графік передачі Замовником Підрядчикові устаткування, матеріалів і виробів (Додаток __ ).

7.Графік виконання пусконалагоджувальних робіт, складений Замовником (Додаток

__ ).

8.Перелік послуг, наданих Замовником (Додаток __ ). Такими послугами можуть бути: користування транспортними під'їзними коліями, існуючими будинками для тимчасових будинків, майстернями, підприємствами по виготовленню бетону, розчину і т.д. Такі послуги надаються за узгодженням.

9.Перелік документів, необхідний для здачі об'єкта в експлуатацію (Додаток __ ). Цей перелік складається відповідно до вимог ДБН А.3.1-3-94 «Приймання в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Основні положення».

10.Додаткові угоди, що укладаються сторонами в ході будівництва.

12.3. Розробка та укладання контрактів

Розробку контракту варто здійснювати відповідно до типового контракту і затвердженим «Положенням про підрядні контракти в будівництві України» яке включає наступні статті:

1.Визначення і терміни.

2.Предмет контракту.

3.Ціна предмета контракту.

4.Терміни виконання робіт.

5.Розрахунки і платежі.

- 103 -

6.Проектна документація.

7.Зміни проектної документації й обсягів робіт у процесі будівництва.

8.Будівельний майданчик.

9.Матеріально-технічне забезпечення.

10.Субпідрядні організації.

11.Страхування ризику.

12.Виконання робіт.

13.Контроль якості робіт, матеріалів і устаткування.

14.Робоча сила.

15.Здача і приймання робіт.

16.Гарантійні терміни експлуатації об'єкта.

17.Фінансові гарантії.

18.Матеріальна відповідальність і звільнення від неї.

19.Розгляд суперечок й арбітраж.

20.Призупинення робіт і розрив контракту. Розглянемо основні моменти кожної статті:

1.Визначення і терміни.

Уцій статті даються основні поняття і визначення термінів, що використовуються в тексті контракту з метою недопущення їхнього різного тлумачення.

2. Предмет контракту.

Визначає роботи і замовлення, передані Замовником на виконання їх Підрядчиком на умовах договору прийнятих останнім.

3. Ціна предмета контракту.

Визначається сторонами договірною ціною, прямою угодою або при проведенні торгів.

Узалежності від виду контракту, для визначення ціни використовуються діючі нормативні документи, інформація про вартість раніше побудованих об'єктів, розрахунки кошторисної вартості по проекту, ТЕО, прейскуранти на готову будівельну продукцію і т.д.

4. Терміни виконання робіт.

Визначаються контрактом конкретними датами початку, і закінчення робіт і просто тривалістю, наприклад, 10 місяців або в такій формі – початок не пізніше 1-го липня і не більш 10 місяців. При встановленні термінів варто використовувати існуючі нормативи і закордонний досвід. Початок робіт оформляється двостороннім актом.

5.Розрахунки і платежі.

Розрахунки і платежі за виконані роботи повинні здійснюватися безперервно і вчасно. Сторони самостійно встановлюють контрактом порядок, терміни й умови платежів і

розрахунків за виконані роботи.

Проміжні платежі здійснюються у встановлений термін, наприклад, протягом 5-ти днів після представлення Підрядчиком Замовникові актів виконаних робіт, підписаних сторонами.

Проміжні платежі, з урахуванням авансів здійснюються в розмірі до 95% від договірної ціни. Інші 5% оплачуються Замовником після підписання акта приймання об'єкта в експлуатацію і виконання гарантій Підрядчиком протягом 15 днів.

Під час підписання контракту Замовник за 30 днів до початку робіт перелічує Підрядчикові аванс, розмір якого, терміни й умови, порядок заліку визначаються сторонами.

- 104 -

Розмір авансу може бути до 30% від річного обсягу робіт, але не менше місячним, обумовленим календарним планом.

6. Проектна документація.

Обсяг проектної документації, її склад і терміни передачі Підрядчикові передбачаються графіком, що є додатком до контракту. Передана робоча документація підписується Замовником у провадження робіт.

7. Зміни проектної документації й обсягів робіт у процесі будівництва.

Такі зміни має право вносити Замовник, які зобов'язаний прийняти Підрядчик, якщо він має можливість їх виконати, і вони були видані в обумовлений термін контрактом. Роботи, які Генпідрядник не може виконати Замовник може передати їх іншому виконавцеві, який повинен узгодити з Підрядчиком питання спільного виконання робіт.

Внесені Замовником доповнення і зміни оформляються письмово з повною компенсацією вартості цих робіт і інших витрат, а також по перегляду термінів будівництва.

8. Будівельний майданчик.

Вибір будівельного майданчика, її передача Підрядчикові, забезпечення доступу для виконання робіт лежить на обов'язку Замовника. Крім цього Замовник передає Підрядчикові геодезичну основу і всілякі допуски, у тому числі по фронтах робіт.

Площадка для будівництва передається по акту, що є додатком до контракту.

9. Матеріально-технічне забезпечення.

Матеріально-технічне забезпечення і його порядок визначається сторонами при укладанні контракту. Також сторони визначають порядок приймання розвантаження, складування і подачу на будмайданчик МТР, контроль за їх якістю і комплектністю.

Перелік і обсяги матеріально-технічних ресурсів і устаткування, які поставляє Замовник, терміни їхньої передачі визначаються графіком, який є додатком до контракту.

Підрядчик має право власності на МТР, що знаходяться на будівельному майданчику, але не оплачені Замовником і несе ризик випадкової їхньої втрати і псування, до моменту здачі об'єкта в експлуатацію. При консервації об'єкта Підрядчик вправі зажадати їхній оплату у випадку неможливості їхнього використання на інших об'єктах.

10. Субпідрядні організації.

До спеціалізованих робіт Генпідрядник може залучити Субпідрядників і здійснювати координацію їхньої діяльності. Субпідрядники можуть залучатися Генпідрядником для укладання контракту з Замовником. Контракти, як правило, в основному укладаються між Генпідрядником і Субпідрядником. В окремих випадках Замовник може укладати прямі контракти із Субпідрядником.

Приймання робіт і їхню оплату, що виконуються Субпідрядником за договором з Генпідрядником здійснює останній.

Розрахунки за виконані роботи здійснюється між Субпідрядником і Генпідрядником на підставі погодженої між ними договірної ціни.

Оплата робіт і перерахування авансів Субпідрядникові за узгодженням з Генпідрядником може здійснюватися Замовником на основі документів, підписаних Підрядчиком

11. Страхування ризику.

Ризики в контракті визначаються сторонами. Страхуються майнові інтереси учасників, у тому числі ризики:

- 105 -

-виникаючі при транспортуванні матеріальних ресурсів і устаткування до будівельного майданчика;

-зв'язані зі збереженням виконаних робіт і матеріальних цінностей, що знаходяться на будівельному майданчику від вогню і стихійних лих;

-виникаючі відповідно до законів про охорону праці й інші.

12. Виконання робіт.

Генпідрядник зобов'язаний виконувати роботи відповідно до проектної документації і дотриманням правил і графіків провадження робіт. Технічний контроль якості СМР, обсягів і вартості об'єкта здійснює Замовник.

Для оперативного рішення технічних питань сторони призначають повноважних представників і в писемній формі інформують один одного коло їхніх дій.

Ведення усієї виконавчої документації, у тому числі журналу провадження робіт, входить в обов'язок Підрядчика.

13. Контроль якості робіт, матеріалів і устаткування.

Контроль якості робіт, матеріалів, устаткування, порядок його здійснення визначаються сторонами.

Оформлення різних допусків і іншої документації в тому числі для виконання робіт у зоні повітряних ліній електропередачі і ліній зв'язку; у чорті діючих залізничних колій і проходження підземних комунікацій, розташованих на будівельному майданчику; користування Генпідрядником електроенергією, газом, водою, парою від діючих комунікацій відповідно до проекту організації будівництва входить в обов'язку замовника.

14. Робоча сила.

Забезпечення кваліфікованими робочими й інженерно-технічними фахівцями споруджуваного об'єкта при виконанні робіт, визначених контрактом лежить на обов'язку сторін.

Свої обов'язки сторони визначають також у питаннях забезпечення працюючим транспортом, харчування, водою, медичним обслуговуванням, гуртожитками, страхуванням і т.д. Обсяг цих послуг, і терміни їхнього надання визначаються контрактом.

Підрядчик несе відповідальність за технологічну і виробничу дисципліну на споруджуваному об'єкті.

15. Здача і приймання робіт.

Приймання виконаних обсягів робіт і конструктивів здійснюється Замовником щомісяця по актах приймання виконаних робіт, оформленими підписами уповноважених представників від Замовника і Підрядчика.

Здавання-прийняття об'єкта в експлуатацію здійснюється після письмового повідомлення Підрядчиком Замовника про закінчення всіх передбачених проектом робіт з акта, підписання якого означає момент передачі об'єкта у власність Замовника.

У процесі здавання-прийняття об'єкта сторони перевіряють відповідність виконаних робіт, умовам контракту, визначають претензії замовника і терміни їхнього усунення, що прикладаються до акта. Якщо вони не зафіксовані в акті, Замовник утрачає право на розгляд їх в арбітражі. При істотних недоробках, що впливають на експлуатацію, об'єкт до їхнього усунення прийманням не здійснюється.

16. Гарантійні терміни експлуатації об'єкта.

- 106 -

Підрядчик зобов'язаний гарантувати якість і надійність виконаних робіт і застосовуваних матеріальних ресурсів. Терміни гарантії встановлюється спільним рішення Підрядчика і Замовника. Якщо в період гарантійної експлуатації об'єкта виявляються дефекти з вини Підрядчика, що заважають нормальної експлуатації, останній зобов'язаний усунути них за свій рахунок у встановлений термін.

При відмовленні Підрядчика від усунення виявлених по його провині дефектів і складання акта Замовник має право призначити кваліфіковану експертизу, по акту якої Замовник може звернутися в арбітражний суд.

Підрядчик не несе відповідальність при виявленні дефектів, зв'язаних у прорахунку технічної документації, низькою якістю матеріалів і устаткування, що поставляються Замовником, а також неправильної експлуатації об'єкта.

17. Фінансові гарантії.

Для захисту своїх інтересів сторони визначають у контракті свої гарантії.

Підрядчик дає фінансову гарантію у виді грошової застави, яка перелічується разовим платежем Замовникові або утримується із сум проміжних платежів за виконані роботи. Розмір застави може складати 5% від договірної ціни. Застава вноситься на випадок банкрутства Підрядчика, а також для виконання їм гарантій даних при введенні об'єкта в експлуатацію. У випадку невиконання даних гарантій Підрядчиком, Замовник має право для їхнього виконання залучити сторонні організації. Суми, що залишилися, після виконання гарантій перелічуються Підрядчикові після здачі об'єкта в експлуатацію.

Крім застави, гарантії Підрядчика за визначену плату може давати поручитель (банки, страхова компанія) з висновком тристороннього договору.

Гарантії Замовника (інвестора) фінансових можливостях у формі доручень може давати банки, страхова компанія і т.д., що здійснюють розрахунки і платежі з Генпідрядником.

18. Матеріальна відповідальність і звільнення від неї.

Під час будівництва і до передачі закінчених робіт Замовникові Підрядчик несе матеріальну відповідальність за: схоронність незавершеного виробництва; порушення договірних зобов'язань по термінах будівництва; недоробки, виявлені при здачі об'єкта в експлуатацію; використання неякісних матеріалів і несвоєчасну передачу виробничих площ і фундаментів під монтаж устаткування і т.д.

Замовник несе відповідальність за несвоєчасну і неякісну передачу технічної документації, будівельного майданчика, устаткування, різних допусків і т.д. передбачених контрактом.

Для посилення матеріальної відповідальності сторін за виконання договірних зобов'язань передбачаються штрафні санкції їхній вибір є правом сторін. Такими санкціями можуть бути, наприклад, за несвоєчасну здачу об'єкта – 0,05% від договірної ціни в перші 2 місяці і 0,01% у наступні, але не більш 10% від вартості робіт.

Крім пред'явлення санкцій, потерпіла сторона має право на компенсацію всіх збитків викликаних невиконанням договірних зобов'язань.

19. Розгляд суперечок й арбітраж.

У випадку, якщо винувата сторона не оплачує претензію потерпілої сторони, остання може звернутися до послуг незацікавленій консалтинговій фірмі або в арбітражний суд для примусового стягнення.

20. Призупинення робіт і розрив контракту.

- 107 -

Сторони повинні вживати заходів до виконання прийнятих зобов'язань відповідно до контракту, як у цілому, так і по окремих позиціях. Виниклі непогодженості у виконанні зобов'язань повинні розмішатися шляхом переговорів у встановлений термін контрактом.

Припинення робіт і розрив контракту може бути крайньою мірою і підтверджуватися письмовим повідомленням.

Замовник має право на розрив контракту в наступних випадках:

-при відсутності засобів у Замовника й у випадку банкрутства;

-через нездоланну силу, недоцільності інвестування проекту, у зв'язку з обставинами, що змінилися, а також за рішенням контролюючих органів;

-невиконання Підрядчиком договірних зобов'язань, наприклад, при зриві термінів виконання робіт до 3-х місяців, грубим порушенням правил і норм і т.д.;

-банкрутстві Підрядчика й в інших передбачених контрактом.

Розрив контракту з ініціативи Підрядчика передбачається при:

-невиконання Замовником зобов'язань контракту, наприклад, протягом 3-х місяців у частині передачі площадки, документації, устаткування та інше, що приводить до ненормальної діяльності Підрядчика;

-несплаті Замовником, наприклад, протягом 3-х місяців виконаних робіт і в інших передбачених випадках контрактом.

Оформлення контракту повинне відбуватися в наступному порядку:

-проект контракту розробляється Замовником, підписується, скріплюється печаткою і направляється Підрядчикові на розгляд;

-Підрядчик розглядає проект контракту і при відсутність розбіжностей підписує його і направляє Замовникові. У випадку розбіжностей складається протокол розбіжностей, що разом із проектом контракту направляється Замовникові;

-на підставі переговорів і при особистій зустрічі складається протокол узгодження. Якщо сторони прийшли до згоди договір вважається укладанним, у противному випадку – невідбувшимся.

Питання для самоперевірки

Які види контрактів застосовуються на стадії будівництва?

1.Проектно-будівельний контракт і його переваги.

2.Керувально-будівельний контракт і його характеристика.

3.У чому полягає зміст виду контракту «під ключ»?

4.Основні принципи розробки і укладання контрактів.

5.Яка підготовча робота проводиться для укладання контракту?

6.Склад протоколу намірів.

7.Яка документація розробляється для укладання контракту?

8.Яка ціна проекту узгоджується між Підрядчиком і Замовником і на підставі яких документів?

9.У яких випадках може змінитися договірна ціна?

10.Які обов'язки Підрядчика включаються в проект контракту?

11.Які обов'язки Замовника включаються в проект контракту?

12.У яких випадках переглядаються терміни провадження робіт?

13.Як здійснюються платежі і розрахунки за виконання роботи.

-108 -

14.На підставі, яких документів Підрядчик здійснює провадження робіт, і які документи при цьому виконує?

15.Як здійснюється здача і приймання робіт?

16.Які ризики підлягають страхуванню?

17.Які гарантії дає Підрядчик і Замовник?

18.Матеріальна і майнова відповідальність Підрядчика і Замовника і вирішення суперечок.

19.Призупинення робіт і розрив контракту.

20.Порядок укладання контракту.

- 109 -

Тема №13. Управління проектуванням

План

13.1.Організаційні питання проектування.

13.2.Загальні положення й основні етапи проектування.

13.3.Порядок розробки й узгодження проектної документації.

13.3.1.Вихідні дані для проектування.

13.3.2.Порядок розробки документації.

13.3.3.Порядок узгодження проектної документації.

13.4.Склад і зміст проектів на будівництво об'єктів цивільного і промислового призначення.

13.5.Проектні рішення по захисту навколишнього середовища.

13.6.Автоматизація проектних робіт.

Література (3), (6)

13.1. Організаційні питання проектування

До початку розробки проектної документації і її узгоджень необхідно провести попередню підготовку, яка полягає:

-у визначенні і виборі проектної організації;

-у підготовці до укладання контракту;

-у плануванні робіт і послуг.

Уколишньому Радянському Союзі й в Україні вибір проектної організації при проектуванні промислових об'єктів здійснюється по галузевій і відомчій ознаці. Звичайно в якості генпроектувальника до проектування залучалися спеціалізовані проектно-технологічні інститути галузевого призначення, а для виконання будівельних і спеціальних робіт, різні архітектурно-будівельні інститути, по проектуванні металевих конструкцій, фундаментів, електротехнічного устаткування та інші субпідрядні проектні організації. У житловому і цивільному будівництві проектування здійснювали різні інститути цивільного призначення типу «Цивільпроект». Такий принцип визначення проектувальника Україні збереглися і на сьогодні.

Українах далекого зарубіжжя проектні організації групуються по наступних ознаках:

1.Проектно-будівельні фірми, що виконують проектні і будівельні роботи, по забезпеченню технологічним устаткуванням, матеріальними ресурсами та інше і забезпечують введення об'єкта в експлуатацію.

2.Чисто архітектурні фірми, що займаються архітектурним проектуванням.

3.Архітектурно-інженерні й інженерно-архітектурні фірми, що займаються виконанням робіт із проектування будинків, споруджень інженерного й електротехнічного устаткування.

4.Інженерно-архітектурно-планувальні фірми, що виконують роботи з архітектурному проектуванню і плануванню районів забудови.

-110 -