Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

3136 Управление проектами

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

ТЕМА №14. МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

План 14.1. Планування й організація матеріально-технічного забезпечення. Вибір

постачальників.

14.1.1.Визначення потреби і планування постачань.

14.1.2.Вибір постачальників.

14.2.Формування замовлень.

14.3.Укладання контрактів з постачальниками.

14.4.Контроль постачань і управління матеріально-технічними запасами.

Література (6)

14.1.Планування й організація матеріально-технічного забезпечення. Вибір

постачальників

Матеріально-технічне забезпечення при управлінні проектами може бути ефективним тільки при своєчасному і ритмічному надходженні матеріалів і устаткування для виконання робіт. Забезпечення матеріалами й устаткуванням у необхідних кількостях повинне бути сплановано, закуплене й ув'язано з календарними графіками провадження робіт.

Таке забезпечення проекту здійснюється учасниками служб матеріально-технічного постачання проекту, керівник яких оперативно підкоряється менеджерові проекту в частині визначення потреби, плануванні і термінах постачання матеріальних ресурсів. Використання матеріальних ресурсів на місці проведення робіт є обов'язком менеджера проекту.

Уреалізації проекту (будівельної продукції) у свій час в Україні брало участь до 70 галузей промисловості. Будівельна галузь споживала 85-90% продукції промбудматеріалів, 10% машинобудування, 20% усього проекту, 40% усього виробництва лісу і т.д.

Упроцесі будівельних і монтажних робіт використовуються: будівельні матеріали місцевого виробництва (бетон, розчин, цегла, збірні бетонні і залізобетонні конструкції і вироби і т.д.), що закуповуються (поставляються) на місці постачальницькою структурою і промислові вироби (устаткування, металопрокат, труби і т.д.).

Матеріально-технічне забезпечення проекту здійснюється по двох напрямках (способом):

-замовником (інвестором) – прямі закупівлі. До них відноситься устаткування і матеріали, що поставляються замовником;

-підрядчиком разом із субпідрядними організаціями – субпідрядні постачання.

Укожнім конкретному проекті може використовуватися той або інший спосіб або обоє, у залежності від організаційних форм реалізації проекту.

Для здійснення постачань проводиться підготовча робота в наступному порядку:

-визначається потреба в матеріальних ресурсах і устаткуванні;

-плануються постачання;

-виробляється вибір постачальників;

-формуються замовлення на постачання з укладанням контрактів;

-здійснюється контроль закупівель.

-121 -

14.1.1. Визначення потреби і планування постачань

Потреба в основних матеріальних ресурсах і устаткуванні визначається на стадії проектування шляхом розробки проектними організаціями замовлених спеціалізацій на устаткування, матеріали, конструкції і вироби, а також по кожнім матеріалам на підставі відомостей обсягів будівельних і монтажних робіт існуючих норм витрати матеріалів на одиницю об'єму виконуваної роботи згідно ДБН Д.2.

Планування постачань і завезення матеріальних ресурсів повинне бути ув'язане з календарними термінами виконуваних обсягів робіт із графіка і нормативами виробничих запасів матеріалів.

Потреба в будівельних матеріалах, що підлягають завезенню на будівництво в

планованому періоді визначається по формулі:

 

ПМ = Р-ЗН + ЗНК, де:

(1.4.1.)

ПМ ─ потреба в матеріалах, що підлягає завезенню в планованому розрахунковому періоді;

Р ─ планова витрата матеріалу в планованому розрахунковому періоді; ЗН ─ залишок матеріалу на початок планованого розрахункового періоду;

ЗНК ─ норматив запасу матеріалів у натуральних показниках на кінець планованого періоду.

Для доставки матеріальних ресурсів і устаткування на будмайданчик необхідні будівельні машини, засоби транспорту, засоби малої механізації і розвите складське господарство, що супроводжується вантажно-розвантажувальними роботами. Усе це вимагає належної ефективної організації і керування матеріально-технічним забезпеченням.

З цією метою, для керування й організації процесом матеріально-технічного забезпечення створюються визначені структури. Такими структурами, у свій час, в Україні були відділи (служби) матеріально-технічного постачання замовника, будівельних і монтажних організацій. В останні роки в Україні були створені Управління виробничотехнічної комплектації (УВТК), що не утратили своєї значимості і в даний час.

Структура (УВТК) припускає в основному централізовану доставку матеріалів і виробів на будмайданчик відповідно до затверджених графіків провадження робіт і є завершальною стадією матеріального забезпечення будівництва.

У процесі організації матеріально-технічного забезпечення беруть участь: постачальники, посередники, контролери, працівники транспорту, механізмів і складів, а також управлінський апарат по комплектації і постачанню.

14.1.2. Вибір постачальників

Вибір підходящих постачальників виробляється виходячи з оцінки їхніх можливостей. Такими можливостями є:

-управлінські, технічні і виробничі можливості;

-наявність прямих довгострокових зв'язків;

-фінансове становище;

-якість продукції (оцінка зразків, результати іспитів аналогічної продукції і т.д.);

-документальні відкликання інших замовників (потреб) та інше.

Зобліком цих анкетних вимог складається список претендентів постачальників, з якими може полягати контракт на постачання устаткування і матеріальних ресурсів. Список

-122 -

складається для кожного способу закупівель, що схвалюється замовником і проектними службами і може бути потенційним списком для проведення торгів.

Особливу увагу при виборі постачальника варто приділяти витратам на перевезення матеріалів.

При виборі постачальників варто мати на увазі, крім першого і друге джерело постачання.

14.2. Формування замовлень

Формування замовлень на устаткування, вироби і дефіцитні матеріали здійснюється на підставі розроблених проектною організацією замовлених специфікацій, замовлення формуються по групах устаткування, виробів і заводам виготовлювачів. У замовленнях указуються: терміни виготовлення, способи відвантаження, час необхідне для доставки на місце, технічний контроль якості, передача паспортів і складальних креслень і т.д.

Замовлення на конструкції і матеріали формуються комплектами з дотриманням принципу технологічності. Принцип технологічності складається у формуванні сукупності матеріальних ресурсів комплекту по кількості, найменуванню, типорозмірам, що забезпечує безперервність у точній відповідності з технологією прийнятої проектом провадження робіт.

Комплекти можуть бути:

-технологічними, що складаються з будівельні конструкції, виробів, матеріалів і напівфабрикатів, необхідних і достатніх для виконання визначеного комплекту робіт;

-поставними, котрі складають частину технологічного комплекту і поставляються з одного заводу виготовлювача відповідно до технології і термінами виконання робіт із графіків;

-монтажними – які представляють частину технологічного комплекту, що складається зі збірних будівельних конструкцій, виробів і супутніх деталей, необхідних для зборки монтажного вузла будинку (спорудження);

-рейсовий – складає частину поставного монтажного комплекту, що доставляється на одному транспорті.

Сукупність рейсових комплектів утворить поставний, а сума останніх утворить технологічно.

Замовлення складаються по постачальниках у виді поставних, монтажних і рейсових комплектів, що групуються в комплектувальні відомості (карти).

Комплектувальні відомості (карти) складаються на підставі різних схем технологічних комплектів робіт, що забезпечують виконання, за графіком.

Формування замовлень на постачання сипучих матеріалів, лісоматеріалів, бетону, розчину та інше здійснюється по затверджених графіках на підставі потреби в планованому періоді.

- 123 -

14.3. Укладання контрактів з постачальниками

Після вибору постачальників, до укладання контрактів на постачання, поводиться визначена підготовча робота, що полягає в наступному:

-складаються заявки на матеріальні ресурси, що розсилаються постачальникам;

-після одержання пропозицій від постачальників виробляється потенційна оцінка їхньої можливості виконання замовлення;

-перед укладанням контракту проводиться зустріч замовника з постачальниками;

-підготовляються замовлення на постачання;

-вирішуються з постачальниками питання доставки і гарантії перевезення виробів, конструкцій і т.д. зі складанням програми перевезень;

-узгоджуються питання контролю якості продукції, що поставляється, а також контролю і координації матеріальних ресурсів до місця доставки.

Контракт (договір) на постачання продукції полягає, як правило, у писемній формі, який підписується сторонами і скріплюється печаткою.

Договір вважається ув'язненим, якщо між сторонами досягнуто згоди по всім його істотних умовах.

Удоговорі такими основними умовами є:

-кількість і найменування продукції, що поставляється, її асортимент, що визначається замовленням;

-терміни постачань продукції з обліком безперебійного і ритмічного забезпечення виконуваних робіт при керуванні проектом, а також термін дії договору;

-ціна на кожен вид продукції і загальна сума, а також порядок розрахунків і платежів;

-якість підлягаючого постачання продукції повинне відповідати стандартам, Сніп, технічним умовам і іншим нормативним документам;

-приймання продукції, як по кількості, комплектності і якості;

-майнова відповідальність сторін, що визначається сторонами і чинним законодавством;

-порядок припинення і розпорядження контракту.

14.4. Контроль постачань і керування матеріально-технічними запасами

Контроль постачань необхідний при керуванні проектами як для дотримання встановлених термінів постачання продукції, так і при циклічний закупівлі її партіями.

Постачання продукції малими партіями скорочують витрати виробництва (додаткові складські приміщення, заробітну плату, енергоресурси, механізми і пристосування і т.д.). Розмір цієї партії визначається запасами матеріалів, які забезпечують безперебійну і ритмічну роботу будівельно-монтажних робіт.

Контроль закупівель повинен здійснюватися, як прямих (технологічного устаткування, виробів і матеріалів, що поставляються замовником), так і субпідрядних, які поставляються підрядчиками. У здійсненні контролю за постачаннями матеріальних ресурсів беруть участь замовник, підрядчик, субпідрядник і менеджер проекту.

- 124 -

Особливе значення надається облікові і контролеві за витратою матеріалів, що досягається точною фіксацією наявності, надходження і витрати матеріальних ресурсів за допомогою діючої системи документів (усіляких бланків і форм).

Відпустка матеріалів для виробництва повинна здійснюватися на підставі лімітних карт забору того або іншого матеріалу, що складаються на основі відомості обсягів робіт з об'єкта й існуючих норм витрати матеріалів. Лімітна карта є основним документом обліку, що регламентує відпустку матеріалів з початку і до кінця будівництва даного об'єкта.

Контроль витрати основних матеріалів у зіставленні з виконаними обсягами робіт і установлених виробничих норм здійснюється представленням виконавцями робіт місячних звітів.

Керування матеріально-технічними ресурсами базується не тільки закупівлями і доставкою необхідних матеріалів і устаткування на місце проведення робіт відповідно до графіків, але і створенням запасів (складського господарства) на випадок перебоїв по їхньому завезенню на будмайданчик.

Це коло проблем вирішувався і вирішується в рамках методів, що одержали назву управління запасами.

З цією метою для основних матеріалів були введені норми збереження матеріалів на складах, а прийнятий запас матеріалу на складі в натуральних показниках визначався по формулах:

ЗНК = РС x tН ,

(1.4.1.)

РС = Р x к1

x до

2, де:

(1.4.2.)

Т

 

ЗНК ─ норматив запасу матеріалу в натуральних показниках; РС ─ добова витрата матеріалів у розрахунковому періоді; tН ─ норматив у днях;

Р ─ кількість матеріалів, необхідних для виконання роботи в плині розрахункового періоду (планова витрата);

до1 ─ коефіцієнт нерівномірності надходження матеріалів на склади (звичайно застосовується рівним для автомобільного і залізничного транспорту 1,1;для водного –

1,2);

до2 ─ коефіцієнт нерівномірності споживання (приймається 1,3); Т - тривалість розрахункового періоду виконання роботи, у плині якого

споживаються матеріали.

До останнього часу проблема матеріально-технічними запасами на місці ведення робіт в основному зводилась к функціям приймання, складування, збереження і розподілу матеріалів.

Сучасне керування матеріально-технічними ресурсами в закордонних країнах засноване на підході, що розглядає процес закупівель і постачань у єдиній системі, у тому числі з процесом керування запасами на місці проведення робіт. Широко відомі системи: з фіксованим інтервалом часу між замовленнями, з фіксованим розміром замовлення, система «канбан» і інші. У радянські часи в Україні для скорочення запасів і зведення їх до мінімуму

- 125 -

широко застосовувалася система монтажу «з коліс» і контейнерне комплектне постачання матеріальних ресурсів, чимось нагадуючи систему «канбан».

Питання для самоперевірки:

1.Значення і масштаби матеріально-технічного забезпечення в управлінні проектами.

2.По яким основним напрямкам здійснюється матеріально-технічне забезпечення проекту?

3.Яка підготовча робота проводиться для здійснення закупівель (постачань)?

4.Як визначається потреба в матеріальних ресурсах по об'єкті?

5.Як визначається потреба в матеріалі підлягаючому завезенню на будмайданчик в плануючому періоді?

6.Які структури здійснюють матеріально-технічне постачання проекту? Їхня коротка характеристика.

7.Як здійснюється планування матеріально-технічного забезпечення?

8.Виходячи, з яких оцінок виробляється вибір постачальника?

9.Як відбувається формування замовлень?

10.Комплекти матеріальних ресурсів, їхня класифікація і характеристики.

11.Яка робота проводиться з постачальниками до укладання контракту?

12.Які основні розділи й умови повинні бути передбачені контрактом на постачання?

13.Які види закупівель і їхньої характеристики підлягають контролеві?

14.Хто здійснює контроль за закупівлями?

15.У чому полягає облік і контроль за витратою матеріальних ресурсів і по яких документах?

16.Матеріальні запаси і їхній вплив на хід будівельно-монтажних робіт.

17.Як визначити запас матеріалів на складі в натуральних показниках?

18.Назвіть передові методи керування матеріальними запасами.

- 126 -

ТЕМА №15. БУДІВНИЦТВО І ПРИЙНЯТТЯ ОБ'ЄКТІВ В

ЕКСПЛУАТАЦІЮ.

План

15.1.Способи будівництва об'єктів і їх характеристики.

15.2.Керування будівництвом.

15.3.Контроль за ходом будівництва об'єктів.

15.4.Організація й ефективність сполучення проектування і будівництва.

15.5.Приймання в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Література (2), (6), (21)

15.1.Способи будівництва об'єктів і їх характеристики

Звсіх етапів реалізації проекту будівництво є одним з найважливіших, котре забезпечує успіх проекту в цілому. Якщо будівництво об'єкта ведеться незадовільно, то такий проект заздалегідь можна сказати, приречений на провал.

-Будівництво , будівництва, заснований на договорі підряду, по якому будівельні роботи виконуються будівельними і спеціалізованими організаціями;

-господарський метод полягає в тім, що замовник виконує будівельно-монтажні роботи (БМР) самотужки;

-змішана форма організації будівництва, заснована на принципах кооперації підрядної будівельної організації і замовника;

-контрактний спосіб полягає в тому, що роботи кожним виконавцем виконуються за контрактом.

Найбільш розповсюдженим способом є підрядний, при якому генпідрядник забезпечує робочий процес: усіма необхідними ресурсами (крім поставляючих замовником) як тимчасового, так і постійного характеру; виконує всі роботи в запланований термін, а також усуває виниклі несправності протягом гарантійного терміну; несе повну відповідальність за якість і безпеку робіт.

Цей метод широко застосовується як за рубежем, так і в Україні.

В Україні, знову створені структури будівельних організацій у залежності від обсягів виконуваних ними робіт, переліком видів робіт і конструктивів, а також району діяльності можна розділити на:

-низові організаційні структури, до них відносяться: будівельні і спеціалізовані керування, товариства з обмеженою відповідальністю, малі підприємства, кооперативи, фірми і т.д.;

-будівельні організації середнього рівня, у тому числі трести і прирівняні до них акціонерні товариства закритого і відкритого типів, фірми і т.д.;

-на рівні об'єднань: господарські об'єднання, у тому числі: підрядно-виробничі (ПВО), будівельні об'єднання (БО), територіально-будівельні об'єднання (ТБО) і ін., концерни (тверде об'єднання учасників), асоціації (гнучке об'єднання учасників), консорціуми (тимчасове об'єднання учасників) і ін.;

-на рівні Міністерств і відомств: холдингові компанії і корпорації зі складом організацій будь-яких структур з різними формами власності (гнучке об'єднання учасників будівництва з метою виконання робіт і надання послуг).

-127 -

Підрядні організації здійснюють будівництво об'єктів як цивільного, так і промислового призначення. Генеральний підрядчик виконує більшість загально будівельних робіт, невеликі внутрімайданчикові мережі водопроводу, каналізації й опалення і благоустрій, а спеціалізовані роботи субпідрядні організації по профілю їхньої роботи: монтаж конструкцій будинків, сантехнічні і вентиляційні роботи, електромонтажні, монтаж устаткування, покрівельні й оздоблювальні, бетонні і спеціальні роботи і т.д.

15.2. Керування будівництвом

Керування будівництвом проекту включає широке коло питань, що охоплює етапи організації робіт зі створенням керуючого органа і підготовки виробництва і закінчується введенням проекту в експлуатацію.

Значна роль в успішному виконанні робіт з керування проектом належить управлінському персоналові, як на будівельному майданчику, так і будівельної організації, що утворює організаційну структуру керування.

У будівельній галузі США одержали поширення чотири організаційні структури систем керування (6) – функціональна, групова, штабна і матрична.

В Україні організаційні структури в будівництві сформовані і поки формуються в основному по лінійній і функціональній ознаці, а також штабному (лінійно-функціональному).

У генпідрядних організаціях найбільше поширення одержала традиційна лінійнофункціональна структура керування.

Ефективне керування будівництвом залежить від якості підготовки об'єкта до будівництва і виконання комплексу підготовчих робіт, що визначені ДБН А.3. 1-5-96 «Організація будівельного виробництва». Управлінському персоналові при підготовці до будівництва об'єкта необхідно:

1.Вивчити детально проектно-кошторисну документацію й ознайомитися з умовами будівництва.

2.Розробити проектно-технічну частину проекту по будівництву окремих будинків, споруджень, інженерних мереж та інше.

3.Виконати роботи підготовчого періоду з дотриманням природоохоронних вимог, вимог по охороні праці, техніці безпеки і пожежної безпеки.

До робіт підготовчого періоду відносяться роботи як позаплощадкові, так і внутрімайданчикові, у тому числі:

-приймання від замовника площадки для будівництва і її звільнення від існуючих будівель, і будівництво замість що зносяться, а також відселення осіб з території будівництва;

-будівництво позаплощадкових і внутрімайданчикових інженерних мереж, електромереж, будинків і споруджень, у тому числі для організації пожежної охорони, а також під'їзних колій і тимчасових доріг;

-будівництво тимчасових будинків допоміжного, санітарно-побутового і суспільного призначення, а також складів і складських площадок і приміщень для матеріалів, конструкцій і виробів, а також устаткування і т.д.

Особливу увагу при керуванні будівництвом варто приділити питанням планування будівельних робіт, доведення планів до безпосередніх виконавців, перевірці виконання їхній і коректуванню з метою виконання встановлених термінів. Основою планування будівельних

- 128 -

робіт є генеральний календарний план проекту, яким плануються терміни початку і завершення робіт з функціональних комплексів, підкомплексів і т.д., у тому числі випуску продукції, постачання матеріалів і устаткування, будівництва і проектування.

Будівельна частина генерального календарного плану повинна містити:

-реальні терміни початку різних етапів будівельно-монтажних робіт з урахуванням виконання проектних робіт, постачань матеріально-технічних ресурсів і устаткування;

-передбачувані періоди постачання матеріальних ресурсів і устаткування;

-періоди підвищення і зниження робочої сили, що визначає графік руху робітників;

-сезонні і погодні умови, свята і відпустки;

-вплив інших великих будівництв у прилеглих районах на забезпечення робітниками;

-можливе завершення окремих комплексів і підкомплексів по будівництву для задоволення нестатків замовника і т.д.

На підставі генерального календарного плану розробляються: календарні графіки будівництва об'єктів проекту і потім календарні графіки провадження робіт по об'єктах із графіками матеріально-технічного забезпечення, руху робітників та інші, котрі є основним документом керування будівництвом.

Особливе місце приділяється оперативному керуванню – місячним планам і тижневодобовим, декадно-добовим графікам, що сприяє підвищенню рівня координації роботи усіх виконавців, створює умови для правильної організації праці й ефективному використанню трудових і матеріально-технічних ресурсів, своєчасного і комплексного забезпечення будівництв матеріалами, устаткуванням і в сполученні з диспетчерським контролем і оперативним обліком забезпечує заплановані терміни виконання робіт і будівництво об'єктів.

Ведуча роль у керуванні будівництвом належить керівникові будівництва – менеджерові будівництва, який постійно зв'язаний з рішенням організаційних, технічних, кадрових і економічних і інших питань. У його обов'язку входить:

-забезпечення будівництва проектно-кошторисною документацією;

-підбор і наймання персоналу;

-забезпечення будівництва матеріальними і технічними ресурсами;

-організація і контроль за постачаннями устаткування;

-спостереження за ходом будівництва;

-підготовка пропозицій по зміні ходу будівництва;

-здійснення заходів для безпеки робіт і їхній якості;

-налагодження ділових зв'язків і взаємин з постачальниками, субпідрядниками й іншими виконавцями;

-участь у складанні і контроль виконання календарних планів і інших різних графіків

ізаходів організаційного, технічного й економічного рівнів.

15.3.Контроль за ходом будівництва об'єктів

Упроцесі будівництва об'єкта здійснюється постійний контроль за його ходом, використанням ресурсів, за виконанням договірних зобов'язань із замовником і субпідрядниками, продуктивністю праці, витратами на будмайданчику і т.д.

-129 -

1.Контроль за ходом будівництва виробляється на підставі календарного графіка шляхом технічної оцінки виконання вузлових термінів і позицій графіка в цілому.

Контролеві підлягають також терміни початку і закінчення робіт окремих конструктивів. Для правильної оцінки стану робіт на окремих вузлових термінах і позиціях графіка

необхідно знати ступінь їхньої технічної готовності.

Технічна готовність (вузла, об'єкта) тієї або іншої позиції графіка повинна визначатися не тільки вартістю даної роботи, але і трудомісткістю. Вона визначається як у цілому по об'єкті, конструктиву так і по термінах виконання.

Наявність у складі кожної позиції графіка обсягів робіт, вартості і трудомісткості і визначення технічної готовності дозволяє погоджувати графік з оперативним тижневодобовим і декадним плануванням і приймати при необхідності коригувальні дії.

Технічна готовність тієї або іншої позиції (роботи) графіка визначається як у %, так і приведена (питомим коефіцієнтом) по кошторисній вартості і трудомісткості по формулах.

У відсотках:

ПС = СП x 100; ПТ = ТП x 100; де

(15.1), (15.2)

З

ТЕ

 

ПС, ПТ - відсоток позиції графіка до вузла (об'єктові) по кошторисній вартості і трудомісткості; СП, ТП - кошторисна вартість і трудомісткість позиції графіка;

З, ТЕ - загальна кошторисна вартість і трудомісткість по вузлі (об'єктові).

Приведена по питомому коефіцієнті:

 

КС = СП ;

КТ = ТП ; де

(15.3), (15.4)

З

ТЕ

 

КС, КТ - питома вага по кошторисній вартості і трудомісткості тієї або іншої позиції (роботи) графіка.

2.Контроль за використанням трудових ресурсів здійснюється на підставі графіка руху робітників, вихідним документом, для складання якого є календарний графік будівництва об'єкта.

Основним принципом побудови графіка руху робітників є його рівномірність при дотриманні технологічної послідовності руху бригад і ланок робітників по фронтах робіт.

Укалендарному графіку над кожною роботою цифрами показане число робочих зайнятих на її виконанні. Підсумовуючи за кожен робочий день або інший період по всіх роботах одержимо загальну щоденну планову кількість робітників, що працюють на об'єкті, у тому числі по спеціальностях.

Контроль робітників здійснюється шляхом порівняння фактичної їхньої наявності на об'єкті з графіком. У випадку недоліку робітників тієї або іншої спеціальності або субпідрядної організації, аналізуються причини і приймаються заходи для коректування графіка провадження робіт і руху робітників.

3.Контроль витрат по будівництву об'єкта. Витрати на будівництво об'єкта підрозділяються на прямі і непрямі.

-130 -