Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

3136 Управление проектами

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

5.Інженерно-консультативні фірми, що ведуть проектування будинків і споруджень, що роблять допомогу на всіх стадіях проектування і будівництва і консультації по інженерних питаннях і кошторисам. Вони підрозділяються на три основні типи:

-по розробці проблем для конкретного проекту;

-послуги багатопланового характеру, що роблять, замовникам при проектуванні складних об'єктів;

-послуги, що роблять, на досягнення найбільш ефективних результатів у питаннях технології, вартості і термінів виконання робіт.

Найбільш ефективною організаційною структурою, є проектно-будівельна фірма, що може дати, як указувалося раніше, значну економію засобів при проектуванні і будівництві, а також скорочення термінів реалізованого проекту.

Підготовка і укладання контракту може здійснюватися шляхом відкритих, закритих переговорів, або проведенням конкурсів.

Велика роль при плануванні робіт і послуг на всіх етапах проектування належить менеджерові проекту, з яким замовник укладає договір. Менеджер проекту повинен заздалегідь скласти докладний план, у якому визначені обсяги проектних робіт, терміни їхнього виконання, умови взаємодії з іншими проектними фірмами, етапи перевірок і контролю за ходом проектування, їхня періодичність і т.д.

Замовник при участі менеджера проекту і проектувальника складає завдання на проектування, що є вихідним документом для початку проектних робіт.

13.2. Загальні положення, основні етапи проектування

Проектування, склад, порядок розробки, узгодження і затвердження проектної документації в Україні здійснюється на підставі державних будівельних норм ДБН А 2.2-3- 2004, що поширюються на нове будівництво, розширення, реконструкції і технічне переоснащення об'єктів цивільного і промислового призначення.

Цими нормами право на розробку проектної документації або окремих її розділів надається юридичним і фізичним особам незалежно від форм власності, що мають відповідну ліцензію.

Розроблювальна проектом документація повинна ґрунтуватися на положеннях діючого законодавства, відповідати вимогам нормативних документів.

У більшості розвитих країн далекого зарубіжжя проектування здійснюється в двох стадіях. На початку розробляється попередній проект, так називаний ескізний (цивільний) проект, а потім остаточний (технічний) проект у складі робочих креслень і специфікацій.

Згідно ДБН А 2.2-3-2004 в Україні розробка проектної документації може здійснюватися в одну і дві стадій. Нескладні об'єкти можуть проектуватися в одну стадію з розробкою робочого проекту.

- 111 -

13.3. Порядок розробки й узгодження проектної документації

13.3.1. Вихідні дані для проектування

До початку проектних робіт замовник надає проектувальникові:

-дані про вибір площадки для будівництва;

-вихідні дані для проектування;

-завдання на проектування.

1.Вибір площадки для будівництва здійснюється з урахуванням вимог зацікавлених органів (організацій) місцевого самоврядування й органів державного нагляду.

При виборі площадки розглядаються питання:

-місце розташування і розміри площадки для будівництва;

-можливості застосування місцевих матеріальних ресурсів;

-технічні умови на підключення проектованого об'єкта до існуючих інженерних мереж і комунікацій;

-заходу щодо захисту навколишньої природи, пожежній безпеці й охороні праці і т.д. Узгодження цих вимог робить замовник разом з генпроектувальником.

Вибір майданчика здійснюється комісією, призначуваної замовником до складу якої

входить відповідальні представники зацікавлених органів і місцевого самоврядування. Про вибір майданчика для будівництва складається акт, що підписується всіма членами комісії. Акт є підставою для проведення проектних і дослідницьких робіт.

2.Вихідні дані для проектування включають:

-завдання на проектування;

-інвестиційні наміри (концепцію) замовника;

-акт про вибір майданчика і рішення про відвід земельної ділянки відповідно до земельного кодексу;

-технічні умови на підключення проектованого об'єкта до інженерних мереж і комунікацій і особливі умови зацікавлених організацій;

-архітектурно-планувальний будинок на проектування і т.д.

3.Завдання на проектування – у завданні вказується: назва і місце розташування об'єкта, підстава для проектування, вид будівництва, дані про замовника, проектувальники, підрядчики (якщо він визначений), стадійність проектування, інженерні вишукування (при їхній наявності), основні архітектурно-планувальні вимоги і характеристики об'єкта, потужність, виробнича програма, екологічні вимоги по благоустрої площадки і режимові безпеки й охороні праці й інші дані відповідно до ДБН А 2.2-3-97.

Завдання на проектування затверджує замовник і погоджує проектувальник. Склад завдання уточнюється в залежності від призначення об'єкта й умов його будівництва.

13.3.2. Порядок розробки документації

Склад і порядок розроблювальної документації залежить від типу проекту, його призначення і стадійності проектування.

При одностадійному проектуванні склад і порядок розробки документації наданий на рис. 13.1.

- 112 -

 

 

 

Об’ект

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цивільне

 

 

 

 

Промислове

призначення

 

 

 

 

призначення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ескізний проект

 

 

 

 

ТЕО інвестицій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робочий проект

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 13.1. Склад і порядок розроблювальної документації при одностадійному проектуванні.

Для технічно нескладних об'єктів з використанні проектів масового і повторного застосування, де всі містобудівні обґрунтування попередньо погоджені, а також для об'єктів, що ввійшли в затверджену схему, може встановлюватися одна сполучена стадія – робочий проект (Рис. 13.2).

Об’єкт

Робочий проект

Рис. 13.2. Склад і порядок розробки документації для об'єктів з використанням проектів масового і повторного застосування.

Для технічно складних об'єктів промислового і цивільного призначення, а також інвестицій проектування ведеться в двох стадій. Склад і порядок розробки приведений на рис. 13.3.

Для окремих об'єктів, у випадках узгодження ескізного проекту і ТЭО інвестицій, розробляється робочий проект, а при їхньому твердженні – робоча документація мал. 13.4.

1. Ескізний проект містить принципові рішення містобудівних архітектурних, функціональних, екологічних вимог, підтверджує можливість його створення і визначає його вартість. Включає графічну частину і пояснювальну записку, у яких можуть виконуватися інженерно-технічні і конструктивні розробки, схеми інженерних комунікацій і обґрунтування ефективності інвестицій.

Ескізний проект розробляється за замовленням замовника або на конкурсній основі шляхом відкритого або закритого конкурсу.

- 113 -

2. ТЕО інвестицій розробляється для підтвердження ефективності інвестицій і доцільності будівництва промислових об'єктів, а також їхню технічну реалізацію.

Об’єкт

Цивільне

призначення

Ескізний проект

Промислове

призначення

ТЕО інвестицій

Проект

Робоча

документація

Рис. 13.3. Склад і порядок розробки документації при двох стадійному проектуванні.

Об’єкт

 

 

 

 

 

 

 

 

Цивільне

 

 

 

 

Промислове

призначення

 

 

 

 

призначення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ескізний проект

 

 

 

 

ТЕО інвестицій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робочий проект

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робоча

документація

Рис. 13.4. Склад і порядок розробки документації при двох стадійному проектуванні з розробкою робочого проекту.

Вихідні дані видає замовник проектувальникові й укладає з ним договір на розробку

ТЕО.

- 114 -

ТЕО інвестицій включає наступні розділи і дані;

-характеристику об'єкта й економічну доцільність його будівництва;

-обґрунтування проектної потужності, планованого асортименту і збуту продукції;

-обґрунтування чисельності, дані про сировинну базу, матеріальні і трудові ресурси, їхня наявність і можливості одержання з поза;

-обґрунтування вибору майданчика, схем генплану і транспорту;

-основні технологічні і будівельні рішення;

-основні положення по організації будівництва і можливі терміни будівництва;

-розрахункової вартості будівництва;

-заходів для захисту навколишнього середовища;

-техніко-економічні показники і т.д.

Погоджене і затверджене ТЕО є підставою для подальшої розробки проектної документації.

3.Проект розробляється на основі вихідних даних, завдання на проектування і погоджених: ескізного проекту для будинків цивільного призначення і ТЕО для будинків промислового призначення.

Розділи проекту розробляються без зайвої деталізації, але з обґрунтуванням прийнятих проектних рішень: визначаються основні обсяги СМР, потреби в устаткуванні, ресурсах, положення по організації будівництва, а також визначається вартість будівництва, відповідно до порядку визначення вартості будівництва, здійснюваного на території України.

Проектна документація, розроблена проектувальниками включається до складу загальної документації проекту, проходить експертизу і затвердження.

Генеральний проектувальник несе відповідальність за якість розробки проекту в цілому,

асубпідрядний проектувальник за якість розділів, які він розробляє.

4.Робочий проект являє собою сполучену стадію проектування, яка призначена для узгодження і затвердження проектної документації і для стадії будівництва. Він складається з пояснювальної записки, яка включає техніко-економічні показники, робочих креслень, кошторисної документації і розділу організації будівництва.

5.Робоча документація розробляється для будівництва об'єкта після затвердження попередньої стадії проекту або робочого проекту. До складу робочої документації входить:

-робочі креслення, розроблювальні відповідно до вимог державних стандартів;

-паспорт опоряджувальних робіт;

-кошторисна документація, розроблена відповідно до діючих вимог;

-відомість обсягів будівельних і монтажних робіт;

-збірники специфікацій, устаткування виробів і матеріалів по ДСТУБ А. 2.4-10-95 (ДСТ 21.110-95);

-опитувальні аркуші і габаритні креслення на відповідні види устаткування та

виробів і ін.

Обсяг і документація робочих креслень повинна відповідати вимогам стандартів «Системи проектної документації для будівництва» (СПДБ) і доведена до мінімуму.

13.3.3. Порядок узгодження проектної документації

Узгодження розробленої проектної документації зацікавленими організаціями на стадіях проектування визначено ДБН А.2.23-97.

- 115 -

Узгодженню підлягає:

1.ТЕО інвестицій і ескізний проект:

-з місцевими органами містобудування й архітектури в частині розміщення і раціонального використання наміченої для відводу території; відповідності передбачених проектом рішень вимогам архітектурно-планувального завдання і діючої містобудівної документації;

-з органами місцевого самоврядування - розміщення і можливості використання наявних джерел постачання, інженерних комунікацій і умов їхнього розвитку (при одержанні офіційно технічних умов і при підготовці вихідних даних для розробки проекту і робочої документації);

-з уповноваженими органами місцевого самоврядування в частині використання трудових ресурсів (при створенні нових робочих місць на виробничих об'єктах).

2.Проекти і робочі проекти:

-з місцевими органами містобудування й архітектури – з питань, зазначеним у пункті 1 без попередньої розробки ТЕО й ескізного проекту;

-з органами місцевого самоврядування, які видавали технічні умови на підключення до джерел постачання або інженерних комунікацій.

3.При виборі майданчика для будівництва на стадії ТЕО інвестицій і інша документація на проектування нових промислових підприємств (будинків і споруджень) незалежно від форм власності – з територіальною проектною організацією, а при забудові площ залягання корисних копалин, зв'язаних і не зв'язаних з їхньою розробкою – з відповідними геологічними підприємствами й органами державного гірського контролю.

4.Проект, робочий проект, робоча документація:

-с органами державного нагляду;

-с органами містобудування й архітектури у випадку внесення змін архітектурноконструктивних рішень, а також колірного фарбування фасадів.

Узгодження розробленої документації в одній інстанції не повинне перевищувати 10-15

днів.

Розроблена проектна документація (ескізний проект, ТЕО інвестицій, проект, робочий проект) до її затвердження підлягає експертизі.

При експертизі інвестиційних проектів служби Укрінвестекспертизи залучають органи охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки, органи по контролі за охороною праці, інші органи державного нагляду, спеціалізовані служби органів місцевого самоврядування, представників суспільних об'єднань і враховують їхні висновки.

Представлення проектної документації на узгодження, експертизу і затвердження є обов'язком замовника і виконується за його рахунок.

Проектувальник зобов'язаний захищати проектні рішення.

13.4. Склад і зміст проектів на будівництво об'єктів цивільного і промислового

призначення

Проект на будівництво об'єктів цивільного призначення складається з розділів:

1. Пояснювальна записка з вихідними даними, короткою характеристикою

- 116 -

проектованого об'єкта, даних про проектну потужність, зведень про черговість будівництва і про споживані ресурси, основних техніко-економічних показників і т.д.

2.Архітектурно будівельні рішення, генплан, благоустрій територій, схема транспорту (при необхідності).

3.Технологічна частина (при необхідності).

4.Рішення по інженерному устаткуванню і зовнішнім інженерним мережам з обґрунтуванням принципових рішень по опаленню, вентиляції, газопостачанню водо- й електропостачанню, каналізації, зв'язкові, пожежній сигналізації і т.д.

5.Оцінка впливу на навколишнє середовище (при необхідності).

6.Організація будівництва з розробкою проекту організації будівництва (ПОС).

7.Кошторисна документація. Відомості обсягів робіт і інші дані.

8.Основні креслення.

Проект на будівництво об'єктів промислового призначення включає розділи:

1.Пояснювальна записка з вихідними даними, підставою для розробки проекту, короткою характеристикою об'єкта, даними про проектну потужність, потребу в працюючих, кількості й оснащеності робочих місць, зведень про черговість будівництва і споживаних енергоресурсів, дані про організацію будівництва, собівартості продукції й ефективності вкладень, основні рішення за генеральним планом, інженерним мережам, охороні праці і т.д.

2.Генеральний план і транспорт із характеристикою майданчика, рішенням про розташування інженерних мереж і комунікацій, показників по генплані і транспортові з основними кресленнями і т.д.

3.Технологічна частина з короткою характеристикою технологічних рішень, складом

іобґрунтуваннями застосовуваного устаткування, характеристикою комунікацій, рішень по теплопостачанню, електропостачанню й електроустаткуванню, дані про кількості шкідливих викидів і т.д.

4.Рішення по інженерному устаткуванню і зовнішнім інженерним мережам.

5.Архітектурно-будівельні рішення з основними кресленнями.

6.Організація будівництва.

7.Оцінка впливів на навколишнє середовище відповідно до вимог 1.7. ДБН А.2.2-1-

97.

8.Кошторисна документація.

9.Збірники специфікацій на устаткування, матеріали, конструкції і вироби.

10.Відомості обсягів робіт.

11.Техніко-економічні показники, економічна частина й інші дані.

13.5. Проектні рішення по захисту навколишнього середовища

Розроблювальна проектна документація повинна містити рішення по захисту навколишнього середовища від забрудненні повітря, водних ресурсів, землі, а також охороні рослинного і тваринного світу, викликаних функціонуванням проектованих підприємств.

Найбільш ефективними рішеннями при проектуванні об'єктів є впровадження безвідхідних технологічних процесів. Разом з тим, у багатьох виробництвах при використовуваному устаткуванні неможливо ліквідувати або знизити проти діючих норм зміст

- 117 -

забруднень навколишнього середовища. Тому для їхнього зменшення і ліквідації розробляються міри, проектуються в складі проекту різні спорудження й очисні установки.

При розробці проектних рішень по запобіганню забруднень атмосферного середовища

враховують:

-джерела викидів і їхній перелік;

-характеристики можливих аварійних викидів;

-дані про виробничі шуми і вібрації застосовуваного устаткування і т.д.

Для очищення повітря від пилоподібних часток застосовуються циклони, пилоосадочні камери, різні фільтри і т.д., а також проектуються спеціальні спорудження, у тому числі: запалі газоулавлювальні установки, газоочистки, газовідводові спорудження і т.д.

При охороні водоймів від забруднення стічними водами при проектуванні необхідно враховувати:

-дані про кількості стічних вод і їхньої характеристики;

-баланс водоспоживання і водовідводу;

-заходу для попередження аварійних викидів;

-заходу для попередження забруднення рибо-господарчих водойм і природного

збереження водойм.

Для відводу стічних вод проектуються різні очисні спорудження, а для скорочення споживання води – водооборотні цикли й інші спорудження.

Раціональному використанню землі сприяє створення промислових вузлів з єдиною паливно-енергетичною системою загальними мережами, транспортними і допоміжними господарствами, що дозволяє значно зменшити розміри виробничих майданчиков, знизити обсяг виробничих викидів, передбачити загальні санітарно-захисні зони й озеленити виробничі території. Охорона землі складається й у знятті і збереженні родючого шару ґрунту, його транспортуванню і місцю укладання або тимчасового збереження, нанесення ґрунту на малопридатні угіддя, рекультивації, пристрої дренажу, плануванню ділянки і т.д.

При розробці проектних рішень по охороні землі, рослин і тварин враховуються:

-дані про обсяги твердих відходів виробництва і перелік мір для їхньої переробки й утилізації для одержання корисної продукції;

-транспортування цих відходів за межі об'єкта на переробку і т.д.

13.6. Автоматизація проектних робіт

Однієї з актуальних проблем удосконалювання проектних робіт є їхня автоматизація з використанням ЕОМ. Задача автоматизації полягає в підвищенні якості й оперативності виконання проектних робіт, зниження їхньої трудомісткості і підвищення продуктивності праці.

За даними закордонних фахівців використання ЕОМ ефективне при розробки проектів, вартість яких перевищує 500 тис. доларів. Багато закордонних проектних організацій, впроваджуючи ЕОМ, йдуть по шляху створення систем автоматичного проектування робіт (САПР). Система САПР охоплює весь процес реалізації проекту.

По оцінках фахівців США, упровадження САПР дозволяє прискорити процес проектування в 2-2,5 рази, підвищити продуктивність праці в два рази і вимагає менше витрат, чим традиційна система проектування без ЕОМ. Фірми, що використовують САПР, можуть виконати той самий проект у середньому на 96% дешевше, ніж фірми, що її не застосовують.

- 118 -

Застосування САПР у колишньому Радянському Союзі й в Україні набагато відстало від закордонного як по показнику росту продуктивності праці проектувальників, так і по їхній кількості. За останні роки в Україні зроблений помітний крок у застосуванні САПР при проектуванні з використанням ЕОМ. Сьогодні проектними організаціями виробляється вибір основних конструктивно-технологічних, архітектурно-планувальних і економічних рішень, виробляється варіантне їхнє пророблення і т.д.

Однак, досягнутий рівень розвитку в Україні обчислювальної техніки не дозволяє здійснювати широке впровадження систем у практику проектування. Гальмом такого впровадження є і відсутність фінансових можливостей проектних організацій.

На Україні створена база нормативних документів, зокрема: «Норми тривалості будівництва об'єктів», «Норми проектування», «Норми витрати матеріалів» і т.д., що представлені стандартами СНИП, ДБН та інше.

Системи, що базуються на ЕОМ, одержують в Україні усе більш широке поширення. Їхнє впровадження в практику діяльності привело до необхідності корінного перегляду технології проектної справи і керування, а також організаційної структури керування відповідних проектних організацій.

Питання для самоперевірки:

1.У чому складається попередня підготовка до початку розробки проектної документації?

2.Які проектні організації здійснюють проектування в країнах далекого зарубіжжя і їхні основні функції.

3.У чому складається підготовка до укладання контракту на проектування, її основні моменти?

4.Склад плану проектних робіт, розроблювального менеджером проекту.

5.Стадії проектування проектної документації.

6.Які документи повинен надати замовник проектувальникові до початку проектних робіт.

7.Які питання вирішуються при виборі майданчика для будівництва?

8.Які питання включають вихідні дані для проектування?

9.Які дані вказуються в завданні на проектування?

10.Склад і порядок розробки документації при одностадійному проектуванні.

11.Склад і порядок розробки документації при двох стадійному проектуванні.

12.Склад ескізного проекту.

13.Склад ТЕО інвестицій.

14.Склад проекту.

15.Склад робочого проекту.

16.Склад робочої документації.

17.З якими організаціями узгоджується ескізний проект і ТЕО інвестицій?

18.З якими організаціями узгоджується проект і робочий проект?

19.З якими організаціями узгоджується проект, робочий проект і робоча документація?

20.Яка документація проходить експертизу?

21.Зміст проекту цивільного призначення.

-119 -

22.Зміст проекту промислового призначення.

23.Обов'язки замовника (інвестора) при проектуванні.

24.Обов'язки проектувальників при розробці проектної документації.

25.Які вимоги враховуються при проектуванні по запобіганню забруднення атмосфери?

26.Які вимоги враховуються при проектуванні охорони водойм від забруднення стічними водами?

27.Які вимоги при проектуванні пред'являються по раціональному використанню землі, охороні рослин і тварин?

28.Автоматизація проектних робіт і її ефективність.

29.Сутність САПР, її розвиток за рубежем і на Україні.

- 120 -