Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubizhna_kultura_1-50 (2).docx
Скачиваний:
299
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
200.86 Кб
Скачать

15. Особливості культури Стародавнього Риму.

Загальна характеристика.

- Основи світу античної культури, її першопочатки були закладені стародавніми греками, а римляни продовжили їхню культуротворчу діяльність.

- У найрізноманітніших галузях римської культури, у релігії, філософії, мистецтві та літературі спостерігаються „запозичення” у греків. Проте, запозичуючи культурні надбання у греків, римляни завжди керувалися тільки своєю культурною традицією.

- У сфері формування і впливу римської культури перебувала значна частина відомого тоді цивілізованого світу: від берегів Північної Африки до Британських островів, від Геркулесових стовпів (сучасного Гібралтару) до центральних областей Азії.

- На відміну від греків, римляни створювали культуру як похідне стосовно трьох провідних напрямів їх діяльності – військової справи, політики і релігії. Та або інші сфера культури отримувала необхідні умови для свого розвитку передусім залежно від конкретних потреб римського суспільства.

- Постійними та стійкими пріоритетами в розвитку римської художньої культури були архітектура й мистецтво скульптурного портрету. Обидва ці мистецтва відповідали прихильності римлян до представницьких, видовищних форм повсякденного життя.

- Для римлян був притаманний практицизм, діловий та прозаїчний підхід до життя в поєднанні з прагненням створювати грандіозні форми в мистецтві та житті. Саме тому римляни були схильні до будівельної діяльності, творення величних архітектурних споруд, що вражали своїми розмірами, оздобленням і довговічністю.

Основні досягнення у період республіки:

Філософія.

Цицерон у своїх творах доступно виклав основи різних філософських систем і розробив латинську філософську термінологію.

Лукрецій у поемі „Про природу речей” заперечував будь-яке втручання богів у життя людей, наводив природне пояснення походження і розвитку Всесвіту та людства. Вважав, що все у світі складається з неподільних „початків”, тобто атомів, які не створюються і не знищуються.

Право.

Римське право стало основою для всієї подальшої європейської теорії і практики цивільного права. „Закони ХІІ Таблиць” – перші писані закони римлян, „джерело всього публічного і приватного права” римлян.

Література.

Першим римським поетом вважається Лівій Андронік. Грек за походженням, у 272 р. до н.е. він прибув до Риму і переклав латинською мовою „Одіссею” – перший римський літературний твір.

Римський поет Невій створив поему про І Пунічну війну.

Енній є автором поеми „Аннали” – літопису історії римського народу з напівлегендарних часів до подій, сучасних поету.

Основні досягнення культури імператорського Риму:

Література.

Видатний римський поет Вергілій створив епічну поему „Енеїда” про пригоди троянського царевича Енея в Італії.

Головним твором поета Горація вважаються чотири книги „Од” („Пісень”).

Великою популярністю користувалися любовні елегії Тібулла і Проперція.

Поет Овідій Назон створив велику міфологічну поему „Метаморфози”, де намагався поєднати численні епізоди в міфології та римських легенд.

Історик Тіт Лівій написав історію Риму в 142 книгах.

Архітектура та мистецтво.

Римські будівельники винайшли міцний водостійкий цемент, що викликало справжній переворот у будівництві. Досконалим витвором інженерного мистецтва були римські дороги. Епоха імперії – час інтенсивного спорудження розкішних палаців та вілл. У мистецтві продовжується розвиток скульптурного портрету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]