Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubizhna_kultura_1-50 (2).docx
Скачиваний:
299
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
200.86 Кб
Скачать

4. Релігія, міфологія та культура давнього Єгипту

У релігії Єгипту зберігалися тотемні вірування. Єгиптяни шанували священних тварин: кішку, сокола, змію, жука-скарабея. Богів вони уявляли з головами тварин і тілами людей.

Улюбленим богом Єгипту був Озірісбог природи, цар богів. За міфами, він був убитий братом Сетомбогом бурі та пустелі, і розрубаний на частини. Зібрала й поховала Озіріса його дружина Ізіда. Проте за батька помстився син Гор, який убив Сета, після чого Озіріс воскрес і став володарем царства померлих. Єгиптяни вірили, що Озіріс здійснює суд над душами померлих, караючи грішників, яких пожирало чудовисько Аммат.

Одним із найшанованіших богів Єгипту був бог сонця Ра, якого зображували з головою сокола. Бог місяця Тот зображувався з головою барана, бог Нілу Себек – із головою крокодила. Богиню війни Сохмет зображували з головою левиці. Також шанувалася й богиня-кішка Бастет.

Життя, вважали єгиптяни, – лише тимчасове перебування на цьому світі, мить у порівнянні з вічним існуванням душі у потойбічному світі. Для потойбічного життя не тільки готували тіло померлого, перетворюючи його на мумію, а й споруджували «будинки вічності» – піраміди й гробниці. Спочатку фараонів і знатних людей ховали у пірамідах, які вражали сучасників і нащадків своїми розмірами та величчю.

Писемність Єгипту мала 700 знаків-ієрогліфів ("священне письмо"). Кожний ієрогліф-малюнок зображував предмет або дію. У Єгипті були школи, де хлопчиків навчали протягом 12 років. У школах навчали читання, математики, мови, географії, молитви, розповіді про богів. Були школи медичного та астрономічного профілю, а також такі, у яких готували послів, вивчали іноземні мови. Як матеріал для письма використовували папірус. Це був дорогий матеріал, тому до нього ставилися дбайливо. Писали паличками з очерету.

Знання з математики допомагали будувати храми, канали, підраховувати врожай, обмірювати землю, організовувати походи в далекі країни, вивчати астрономію.

У спеціальних школах готували майбутніх лікарів. Лікарі поділялися на пʼять груп: одна лікувала очі, друга – голову, третя – зуби, четверта – шлунок, пʼята – внутрішні хвороби. Збереглися джерела, у яких наведено 48 випадків хвороб із їхніми назвами, описом, наданням способу лікування. Жерці вміли визначати хворобу за станом рогівки очей (сучасні іридодіагностика).

Із памʼяток літератури найвизначніше місце належить казкам: "Про двох братів", "Про царя Хуфу та колдунів", "Про взяття міста Яффа".

Єгиптяни першими у світі освоїли техніку монументального будівництва. Вони споруджували гробниці, храми, піраміди, палаци, будинки. Збереглися величезні статуї фараонів. Гарними були скульптурні портрети. Художники також зображували природу. На малюнках фараони завжди були вищими за всіх. Усі зображення були плоскими. Єгипетська культура мала значний вплив на розвиток світової культури.

Роль релігійних вірувань у житті стародавніх єгиптян

Характерні риси:

- За допомогою релігії стародавні єгиптяни створили картину будови світу.

- Релігія освячувала владу, оскільки фараони вважалися нащадками богів, а отже, також богами.

- Єгиптяни вірили, що все в їхньому житті залежить від богів, і для їх вшанування будували храми.

- Єгипетські жерці, що жили при храмах, були не лише служителями богів, а також зберігали й охороняли наукові знання, народні традиції й культуру.

- Релігія допомагала стародавнім єгиптянам долати страх смерті, оскільки вона давала надію на продовження існування душі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]