Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubizhna_kultura_1-50 (2).docx
Скачиваний:
299
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
200.86 Кб
Скачать

31. Культурний розвиток країн Європи та Північної Америки наприкінці XVIII – першої половини XIX століття. Загальна характеристика.

В історії культури Нового часу особливе місце посідає період кінця XVIII – першої половини XIX століття – доба, що найповніше виявляє принципи: раціоналізм, антропоцентризм, сцієнтизм, європоцентризм тощо. Стрімке підпорядкування різноманітних ланок культурного життя цим правилам визначалось новою історичною ситуацією. Вона сформувалась під впливом трьох епохальних подій, які відбулися наприкінці 18 століття. Це – промисловий переворот, що розпочався в Англії, війна за незалежність північноамериканських колоній (1774-1776 рр.), велика французька революція (1789-1793 рр.). Саме ці події становлять вихідну логічну межу XIX століття, саме вони зумовлюють культурний поворот на межі XVIII та XIX століть.

У культурному житті цього періоду відбуваються два взаємопов’язаних процеси – розвиток національних культур і виникнення культурних феноменів, які мали інтегруюче регіональне, а іноді – світове значення. Зростання міжнародного культурного обміну відбувалось завдяки стрімкому розвитку світових економічних контактів. Це стимулювало і прискорювало подальшу еволюцію кожної окремої національної культури й світової культури в цілому. В ній з’являються універсальні явища – романтизм та реалізм.

Порівняно з попередніми епохами розвиток культури в Європі та Північній Америці наприкінці XVIII – у першій половині XIX століття відбувався досить своєрідно, нові художні напрямки складалися і досягали зрілості протягом короткого проміжку часу – не століття, як раніше, а десятиліття. Характерна риса епохи – співіснування кількох різноманітних художніх напрямків. Упродовж цього часу класичні традиції, романтизм, а згодом і реалізм, підтримували стосунки, в яких боротьба і подолання поєднувалися із взаємовпливом.

32. Розвиток техніки і науки в країнах Європи та Північної Америки наприкінці XVIII – першої половини XIX століття

Розвиток ринкових відносин потребував освічених людей. Будівництво фабрик, залізниць, мостів, удосконалення машин, механізмів вимагали складних і точних розрахунків. Зросло значення науки для розвитку техніки. Численнішою стала інтелігенція. Розвиток промисловості і сільського господарства підштовхував науку до вивчення нових проблем, у свою чергу, на основі наукових відкриттів створювали нові засоби виробництва.

Основні винаходи та їх використання

1783 р. Брати Жозеф і Етьєн Монгольф’є (Франція) збудували і запустили в повітря аеростат (по­вітряну кулю), наповнений гарячим димом.

1793 р. Американський винахідник Елі Уітні збудував робочу машину, що здійснювала очищення бавовни.

1797 р. Англійський механік Генрі Моделі винайшов повністю механізований токарний верстат.

1800 р. Американський винахідник Роберт Фултон уперше використав метал для будівництва підводного човна.

1803 р. Американський винахідник Роберт Фултон збудував і випробував перший пароплав.

1803 р. Шотландський винахідник Річард Тревітік створив перший паровоз.

1804 р. Французький механік Жозеф Март Жаккар винайшов так звану „машину Жаккарда” для виготовлення тканини з великими візерунками (декоративні килими, скатертини, портьєри тощо).

1814 р. У Лондоні було встановлене газове освітлення вулиць, яке приєднувалося до головного газопроводу.

1814-1829 рр. Англійський винахідник Джордж Стефенсон збудував і випробував серію паровозів, здат­них пересувати состави загальною вагою до 90 тонн.

1815 р. Німецький винахідник Карл фон Зауербронн створив велосипед.

1827 р. Французький винахідник Жозеф Месефор Ньєпс винайшов засіб закріплення зображен­ня і став одним із засновників фотографії.

1834 р. Англійський механік Д. Сміт винайшов пряльну машину, яка виконувала всі операції автоматично.

У США було винайдено механічну жатку.

1835 р. Російський винахідник Павло Шіллінг продемонстрував роботу першого електромагніт­ного телеграфу.

1836 р. Американський винахідник Семуель Кольт спроектував шестизарядний револьвер з обер­товим барабаном.

1837 р. Американський художник Семуель Морзе винайшов пишучий апарат, який передавав короткі й довгі електричні імпульси, які приймальний пристрій зображував у вигляді крапок і тире.

1839 р. Американський винахідник Чарлз Гудьїр відкрив процес вулканізації каучуку сіркою.

1849 р. У США було винайдено англійську булавку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]