Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Порядок надання, використання та погашення кредитів.

Ст.. 345 ГКУ: кредитні операції полягають у розміщенні банками від свого імені, на власних умовах та на власний ризик залучених коштів ЮО (позичальників) та громадян.

ЗУ "Про банки і банківську діяльність": банківський кредит - будь-яке зобов'язання банку надати певну суму грошей, будь-яка гарантія, будь-яке зобов'язання придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження строку погашення боргу, яке надано в обмін на зобов'язання боржника щодо повернення заборгованої суми, а також на зобов'язання на сплату % та інших зборів з такої суми.

Оскільки кредитний договір є консенсуальним, його зміст складає обов'язки кредитодавця надати позичальникові визначену сторонами суму кредиту в порядку, визначеному договором, на визначений сторонами строк, а позичальника — повернути кредит і сплатити % у порядку та строки, визначені договором.

Порядок надання кредиту визначається сторонами у кредитному договорі. Кредит може надаватися кредитодавцем:

а) у разовому порядку;

б) частинами згідно із встановленим графіком;

в) відповідно до відкритої кредитної лінії (надання кредиту у майбутньому в розмірах, що не перевищують заздалегідь обумовлені розміри за певний проміжок часу);

г) гарантовано (із заздалегідь обумовленою датою надання), за потребою;

д) через овердрафт (кредитування рахунка позичальника кредитодавцем через здійснення платежів за цим рахунком понад залишок коштів на ньому) - (ЦКУ), або в іншому порядку, визначеному сторонами.

Залежно від умов кредитного договору та імперативних вимог банківських правил надання кредиту позичальникові може здійснюватися банком: у безготівковому порядку — перерахуванням кредитних коштів з позичкового рахунка, що відкривається на балансі банку на поточний рахунок позичальника; безпосередньо з позичкового рахунка шляхом оплати платіжних документів позичальника; кредитуванням поточного рахунка без відкриття позичкового рахунка при овердрафті; наданням суми кредиту готівкою.

Оскільки кредитування має цільовий характер, тобто передбачає використання коштів кредиту на конкретні цілі, передбачені кредитним договором (короткострокові кредити можуть надаватися банками у разі тимчасових фінансових труднощів, що виникають у зв'язку із витратами виробництва та обігу не забезпечених надходженнями коштів у відповідному періоді. Середньострокові кредити можуть надаватися на оплату обладнання, поточні витрати, на фінансування капітальних вкладень, а довгострокові — для формування основних фондів (об'єктами кредитування можуть бути капітальні витрати на реконструкцію, модернізацію та розширення уже діючих основних фондів, на нове будівництво, на приватизацію тощо)). Використання грошових коштів за кредитним договором не може бути:за наступними цілями:

а) покриття збитків господарської діяльності позичальника;

б) формування та збільшення статутних капіталів господарських товариств;

в) придбання власних цінних паперів банків;

г) погашення будь-яких зобов'язань перед пов'язаною особою банку;

д) придбання активів пов'язаної особи банку;

е) придбання цінних паперів, розміщених чи підписаних пов'язаною особою банку.

Порядок погашення кредитів також визначається договором, де, зокрема узгоджується строк користування кредитом (роками, місяцями, тижнями, днями або годинами. Останні широко використовуються як строки повернення кредиту при наданні міжбанківських кредитів типу "овернайт" (міжбанківські кредити, що надаються на нічний час для підтримання ліквідності банківських установ)).

У деяких випадках законодавство імперативно визначає максимальний або мінімальний строк, на який кредит може бути наданий позичальнику (наприклад, компанії з управління активами кредитні кошти можуть надаватися на строк, що не перевищує 3 місяці, ЗУ "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди". ФО, що не є підприємцями, кредит від нерезидента може надаватися на строк не менше ніж півроку, Положення про порядок реєстрації договорів, які передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими від нерезидентів кредитами, позиками в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ).

Погашення кредиту може здійснюватись:

- одноразово;

- в розстрочку (передбачає періодичну сплату платежів)

Джерела погашення кредиту – будь-які доходи позичальника (кошти від реалізації продукції, виконання робіт, послуг, заробітна плата, тощо). Банк самостійно приймає рішення про використання платежу, що надійшов від позичальника, керуючись черговістю виконання зобов'язань, визначеним у кредитному договорі.

Банк має право змінювати черговість сплати боргу по кредиту та відсотках на підставі обґрунтованого клопотання позичальника, враховуючи фінансові можливості установи банку. Позичальник не звільняється від погашення боргу по кредиту, сплати процентів І пені при настанні будь-яких обставин, у тому числі і незалежних від позичальника. У разі якщо позичальник не має можливості сплатити борг, останній стягується з гарантів (поручителів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]