Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Зведені бюджети.

Складання зведених бюджетів України на рівні держави, областей, АРК, міст Києва та Севастополя проводиться з метою забезпечення аналізу доходів, які формують бюджети, та видатків, що забезпечують функціонування держави і органів місцевого самоврядування. Зведені бюджети не затверджуються. Їх показники мають статистичний характер і використовуються для проведення розрахунків можливості бюджетної системи забезпечити фінансування завдань і функцій держави і місцевих органів самоврядування.

Для ефективного управління адміністративно-територіальними одиницями необхідна постійна інформація про надходження доходів до бюджетів усіх рівнів і видатки, які внесені в ці бюджети. Необхідно мати інформацію і про взаємовідносини органів влади.

Зведений бюджет - це сукупність показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави.

Зведений бюджет України – це Державний бюджет України + зведені бюджети АРК, областей, АРК, міст Києва та Севастополя.

Зведений бюджет АРК = Бюджет АРК + бюджети міст республіканського значення (АРК) і обласного значення + зведені бюджети районів.

Зведені бюджети міст Києва та Севастополя = міські бюджети + бюджети районів у містах, селищні.

Зведені бюджети областей = обласні зведені бюджети міст з районним поділом + міські + зведені бюджети районів.

Зведені бюджети районів = районні + міські (міст районного значення) + сільські + селищні.

Складають зведені бюджети відповідні органи виконавчої влади, але їх не затверджують і вони не мають юридичного значення.

Поняття зведеного бюджету пов'язане з поняттям мінімального бюджету - розрахунковим обсягом місцевого бюджету, який дає можливість планувати мінімум витрат на послуги, які гарантуються державою.

  1. Види видатків на здійснення повноважень.

Видатки на здійснення повноважень — кошти, що спрямовуються на здійснення програм і заходів, які забезпечують виконання функцій держави, АРК або місцевого самоврядування й передбачаються відповідними бюджетами.

Повноваження та функції, покладені на органи місцевого самоврядування, деталізуються у ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні".

У БКУ виділено три види видатків на здійснення повноважень.

  1. Державні видатки, що не можуть бути передані на виконання місцевим органам. Вони здійснюються органами державної влади з коштів Державного бюджету та спрямовуються на забезпечення конституційного ладу держави, цілісності й сувере­нітету, незалежного судочинства. До таких видатків належать видатки на державне управління, міжнародну діяльність, національну оборону, правоохоронну діяльність. Джерела фінансування цих видатків встановлюються ч. 1 ст. 83 БКУ.

  2. Державні видатки, які можуть бути передані на виконання відповідним місцевим виконавчим органам за умови закріплення за відповідними бюджетами загальнодержавних податків або їх частки та передачі міжбюджетних трансфертів. Такі видатки визначаються функціями держави й передаються до виконання органами місцевого самоврядування з метою забезпечення принципів ефективності та субсидіарності. Вважається, що функції, які пов'язані з наданням населенню основних соціальних послуг (комунальні послуги, послуги дошкільної та загальної середньої освіти, первинної медичної допомоги, тощо) найбільш якісно надають органи, максимально наближені до безпосереднього споживача таких послуг. Повноваження та функції держави, які згідно із законодавством України передаються на виконання органам Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування, називаються делегованими державними повноваженнями і деталізуються в статтях 25 - 38 та 43 ЗК "Про місцеве самоврядування в Україні". Передача видатків на виконання таких повноважень та функцій здійснюється у відповідності до ст. 93 БКУ. Джерела фінансування таких видатків встановлюються ч. 2 ст. 83 БКУ.

  3. Видатки місцевого характеру, що спрямовані на реалізацію прав та обов’язків АРК і місцевого самоврядування. Відповідно до ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" такі повноваження називаються власними повноваженнями органів місцевого самоврядування. Вони встановлюються у ст. 140, 142 - 144 Конституції України та деталізуються в статтях 25 - 38 та 43 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні". Виконання власних повноважень органів місцевого самоврядування може передаватися від одних органів місцевого самоврядування іншим за відповідним рішенням цих органів. Тому видатки на виконання власних повноважень органів місцевого самоврядування також можуть передаватися з одного місцевого бюджету до іншого відповідно до ст. 92 БКУ. Джерела фінансування таких видатків встановлюються ч. 2 ст. 83 БКУ.

БКУ встановлено заборону на складання планів і здійснення видатків, що не віднесені БКУ до місцевих бюджетів, а також фінансування впродовж бюджетного періоду бюджетних установ одночасно з різних видів бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]