Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Поняття та елементи розрахункових правовідносин.

Розрахункові правовідносини – це такі, що виникають між організаціями в процесі здійснення розрахунків у безготівковому порядку через кредитні установи.

Загальні засади функціонування платіжних систем в Україні, відносини у сфері безготівкових розрахунків регулюються Конституцією України, ЗУ "Про Національний банк України", "Про банки і банківську діяльність", "Про поштовий зв'язок", "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", іншими актами законодавства України та НПА НБУ, а також Уніфікованими правилами та звичаями для документарних акредитивів Міжнародної торгової палати, Уніфікованими правилами з інкасо Міжнародної торгової палати, Уніфікованими правилами по договірних гарантіях Міжнародної торгової палати та іншими міжнародно-правовими актами з питань переказу коштів.

Елементами розрахункових правовідносин є їх суб’єкти, об’єкт, та зміст. Суб’єктами розрахункових правовідносин є платник, одержувач платежу, банк платника та банк одержувача, НБУ. Об’єкт розрахункових правовідносин - це грошові кошти, або інші цінності які можуть бути використанні у розрахункових відносинах (наприклад, казначейські зобов’язання, що є видом цінних паперів на пред'явника, що розміщуються винятково на добровільних засадах серед населення, і засвідчують внесення їх власниками коштів до бюджету і надають право на одержання фінансового доходу, виконують функцію так званих "квазі" грошей тобто власник казначейського зобов’язання може використовувати його як засіб платежу при здійсненні ним розрахункових операцій). Зміст певні конкретні права та обов’язки суб’єктів даних правовідносин.

Основний зміст розрахункових відносин розкривається через принципи, на яких базується організація безготівкових розрахунків. Особливість розрахункових правовідносин полягає у тому, що:

1) Суб`єкти господарювання зобов`язані зберігати кошти в банках за винятком залишків частки у касах у межах встановленого ліміту (для підприємств. Не поширюється на підприємців;

2) розрахунки, як правило, здійснюються у безготівковій формі через банки;

3) банківські розрахунки здійснюються лише за діючими нормами розрахунків;

4) Сторони самостійно обирають форму розрахунків з тих, що визначаються законодавством;

5) платежі проводяться як за рахунок платника, так і за рахунок банківського кредиту;

6) списання коштів з рахунків клієнта здійснюється за його розпорядженням. Можуть бути випадки списання за рішенням суду або в інших, передбачених договором умовах, передбачених між клієнтом і банком;

7) при здійсненні розрахунків банки контролюють додержання клієнтами розрахунково-касової дисципліни, проте вони не втручаються у договірні відносини між сторонами.

103. Правові основи відкриття, обслуговування та закриття рахунків клієнтів у банках.

Відповідно до ГКУ (гл. 72, 74), ЦКУ (гл. 35, § 1), ЗУ "Про НБУ", "Про банки і банківську діяльність", "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом", "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні", інших законодавчих актів України та НПА НБУ розроблена Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, яка затверджена постановою НБУ і регулює правовідносини, що виникають під час відкриття банками, їх відокремленими структурними підрозділами, які здійснюють банківську діяльність від імені банку, поточних і вкладних (депозитних) рахунків у національній та іноземних валютах клієнтам: суб'єктам господарювання, ФО, іноземним представництвам, нерезидентам-інвесторам, виборчим блокам політичних партій, використання і закриття рахунків.

Відповідно до п. 2.1 Інструкції в Україні забороняється відкривати та вести анонімні (номерні) рахунки.

Ідентифікація клієнтів, які відкривають рахунки, а також осіб, уповноважених діяти від їх імені, здійснюється на підставі відповідних документів:

а) для громадян України, які: постійно проживають в Україні, – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, для малолітніх і неповнолітніх осіб, яким не виповнилося 16 років, – свідоцтво про народження;

б) для іноземних громадян, які: постійно проживають в Україні, – паспортний документ з відміткою про наявність дозволу на постійне проживання;

в) для осіб без громадянства, які: постійно проживають в Україні, – посвідка на постійне проживання; тимчасово перебувають в Україні, – паспортний документ;

г) для біженців – посвідчення біженця, інших документів)

Якщо підприємство вперше відкриває рахунок у цьому банку, воно повинно подати документи за визначеним переліком (• заяву про відкриття поточного рахунка; • засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію ЮО; • засвідчену копію належним чином зареєстрованого установчого документа; • картку із зразками підписів і відбитка печатки, засвідчену нотаріально. До картки включаються зразки підписів осіб, яким відповідно до законодавства України або установчих документів ЮО надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів; • копію документів, що підтверджують реєстрацію ЮО у відповідному органі Пенсійного фонду України (у разі використання найманої праці), у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України як платника страхових внесків, інші)..

Для відкриття рахунків ФО – підприємець також подає до банку визначені документи (• заяву про відкриття поточного рахунка, підписану ФО – підприємцем; • копію свідоцтва про державну реєстрацію ФО – підприємця; • копію документа, що підтверджує взяття ФО – підприємця на облік в органі державної податкової служби, • картку із зразками підписів. Зразки підписів засвідчуються підписом уповноваженого працівника банку або нотаріально, інші необхідні документи).

Обов'язковість та порядок інформування органів ДПС про відкриття рахунків передбачено нормами ЗУ "Про систему оподаткування" та Порядком подання податковим органам Повідомлення про відкриття (закриття) рахунків в фінансових установах, затвердженим наказом ДПАУ.

Інструкція регулює особливості здійснення використання коштів за поточними рахунками ФО, серед яких такі особливості: - видаткові операції за поточними рахунками ФО здійснюються за розпорядженням власника або за його дорученням на підставі довіреності, засвідченої нотаріально, а у випадках, визначених законодавством України, - іншими уповноваженими на це особами; - Забороняється використовувати поточні рахунки ФО для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької діяльності; - За поточними рахунками в національній валюті ФО - резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов'язані із здійсненням підприємницької діяльності, інші особливості для ФО – резидентів та ФО – нерезидентів.

Правове регулювання валютних операцій та розрахунків у зовнішньоекономічній діяльності здійснюється із урахуванням ЗУ "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", інших ЗУ та НПА.

Операції на банківських рахунках можуть бути тимчасово припинені рішенням податкових, судових, правоохоронних органів та в інших випадках, передбачених законодавством. Арешт банківського рахунка – це вид арешту майна, коли припиняються операції з видачі грошей з рахунка в банку, вчинений без згоди клієнта, з метою забезпечення цивільного позову, або можливої конфіскації майна – виключно за рішенням суду (відновлення – теж).

Правила НБУ також встановлюють порядок закриття рахунків у банках. Поточні рахунки клієнтів банків закриваються:

1) на підставі заяви клієнта;

2) на підставі рішення відповідного органу, на який згідно із законом покладено функції щодо припинення ЮО або припинення підприємницької діяльності ФО - підприємця (за заявою ліквідатора, голови або члена ліквідаційної комісії, управителя майна тощо);

3) у разі смерті власника рахунку - ФО та ФО - підприємця (за заявою третьої особи, зокрема спадкоємця);

4) на інших підставах, передбачених законодавством України (скасування державної реєстрації, інші) або договором між банком і клієнтом.

У разі припинення ЮО (унаслідок злиття, приєднання, поділу, перетворення), зміни її найменування або зміни імені ФО - підприємця (прізвища/імені/по батькові) поточний рахунок закривається. Для відкриття нового поточного рахунку подаються документи, які передбачені для відкриття банківського рахунку.

Закриття поточного рахунку за бажанням клієнта здійснюється на підставі його заяви про закриття рахунку. За наявності коштів на рахунку банк здійснює завершальні операції за рахунком (з виконання платіжних вимог на примусове списання (стягнення) коштів, виплати коштів готівкою, перерахування залишку коштів на підставі платіжного доручення на інший рахунок клієнта, зазначений у заяві, тощо). Датою закриття рахунку вважається наступний після проведення останньої операції за цим рахунком день. Якщо на рахунку власника немає залишку коштів, а заява подана в операційний час банку, то датою закриття рахунку є день отримання банком цієї заяви.

У день закриття рахунку банк зобов'язаний видати клієнту довідку про закриття рахунку для зняття з обліку в органах податкової служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]