Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Звітність про виконання закону про Державний бюджет України.

Метою четвертої стадії бюджетного процесу є зведення, складання та подання звітності про виконання бюджету. У цьому процесі беруть участь головні розпорядники та Державне казначейство України. До 31 грудня поточного року Державним казначейством України повинні бути закриті усі рахунки, відкриті у поточний бюджетний період для розпорядників бюджетних коштів (ч. 1 ст. 57 БК).

Існують кілька видів звітності про виконання Державного бюджету України.

Місячна звітність — подається Державним казначейством України та органами стягнення ВРУ, КМУ, Рахунковій палаті, Міністерству фінансів України не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним.

Квартальна звітність, як і місячна, подається ВРУ, КМУ, Рахунковій палаті, Міністерст­ву фінансів України не пізніше 35 днів після закінчення звітного квар­талу такими самим державними органами, як і місячна звітність.

КМУ у термін до 1 травня року, наступного за звітним, подає річний звіт про виконання Закону про Державний бюджет України до парламенту (ст. 61 БК). У двотижневий термін після такого подання Рахункова палата надає висновки щодо використання коштів Державного бюджету України (ч. 1 ст. 62 БК). Такий же двотижневий термін після отримання зазначених висновків встановлений і для розгляду звіту у ВРУ (ч. 2 ст. 62 БК). Остання реалізує свою компетенцію щодо прийняття рішення стосовно звіту про виконання державного бюджету, а Міністерство фінансів України забезпечує опублікування затвердженого звіту (ч. 3 - 5 ст. 62 БК).

У двомісячний термін після завершення бюджетного періоду (тобто, до 1 березня) відбувається і подання річного звіту про виконання місцевого бюджету до ВР АРК, відповідних місцевих рад, перевірка поданих звітів за участю Рахункової палати АРК, комісій з питань бюджету відповідних рад, самих представницьких органів місцевої влади та місцевого самоврядування, та їх затвердження (або прийняття іншого рішення) (ст. 80 БК).

Після затвердження звіту про виконання бюджету закінчується бюджетний цикл по цьому бюджету. Бюджетний цикл охоплює діяльність органів державної влади й місцевого самоврядування, починаючи з розробки й складання проекту акта про бюджет, його розгляду і затвердження, виконання, та закінчуючи складанням, розглядом і затвердженням звіту про виконання відповідного бюджету, тобто бюджетний цикл охоплює всі стадії бюджетного процесу, у тому числі бюджетний період, і триває більше двох років.

  1. Складання місцевих бюджетів.

Відповідно до ст. 19 БКУ складання проектів бюджетів - це перша стадія бюджетного процесу.

Відповідно до ст. 61 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" органи місцевого самоврядування в селах, селищах, містах, районах у містах мають компетенцію: самостійно розробляти, затверджувати і виконувати відповідні місцеві бюджети. До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить, зокрема, складання проекту місцевого бюджету, подання його на затвердження відповідної ради, забезпечення виконання бюджету; підготовка й подання відповідно до районних, обласних рад необхідних фінансових показників і пропозицій щодо складання проектів районних та обласних бюджетів.

Районні та обласні ради компетентні: затверджувати районні та обласні бюджети, які формуються з коштів Державного бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів і з коштів, залучених на договірних засадах з місцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економічних і культурних програм, контролювати їх виконання. Складання й виконання районних і обласних бюджетів здійснюють відповідні державні адміністрації.

Втручання державних органів у процес складання, затвердження й виконання місцевих бюджетів не припустиме, за винятком випадків, передбачених законом.

Порядок складання, затвердження, виконання та здійснення звітності місцевих бюджетів докладно врегульовано главою 12 БКУ.

Перший етап - відповідно до ч. 7 ст. 75 БКУ після схвалення КМУ (не пізніше 15 вересня відбувається подання ВРУ) проекту закону про Державний бюджет України Міністерство фінансів України доводить ВМ АРК, місцевим державним адміністраціям та виконавчим органам відповідних рад розрахунки прогнозних обсягів міжбюджетних трансфертів, методику їх визначення та інші показники, необхідні для складання проектів місцевих бюджетів, а також пропозиції щодо форми проекту рішення про місцевий бюджет (типова форма рішення), які їх опрацьовують, чим починають складання проекту місцевого бюджету (проекту рішення про місцевий бюджет ще немає).

Проект закону про Державний бюджет України у другому читанні має бути схвалений не пізніше 20 листопада (ч. 3 ст. 43 БКУ). Відповідно до ч. 8 ст. 75 БКУ у тижневий термін після такого ухвалення (тобто, не пізніше 27 листопада року, що передує плановому) КМУ доводить РМ АРК, місцевим державним адміністраціям і виконавчим органам відповідних рад положення та показники міжбюджетних відносин, а саме: 1) обсяги міжбюджетних трансфертів для відповідних бюджетів і 2) текстові статті, що визначають особливості міжбюджетних відносин на наступний бюджетний період, які були проголосовані ВРУ при прийнятті проекту закону про Державний бюджет в другому читанні. Тобто саме під час другого читання проекту Державного бюджету обов'язково приймаються та не підлягають розгляду у третьому читанні, зокрема, статті, що визначають обсяг міжбюджетних трансфертів, розмір мінімальної заробітної плати та рівень забезпечення прожиткового мінімуму на наступний бюджетний період та інші положення, необхідні для формування місцевих бюджетів.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 97 БКУ у Державному бюджеті України затверджується обсяг дотації вирівнювання та субвенцій окремо для бюджету АРК, кожного з обласних бюджетів, бюджетів міст Києва та Севастополя, міст республіканського АРК, міст обласного значення та районних бюджетів, а також коштів, що передаються до Державного бюджету України з місцевих бюджетів, якщо є підстави для надання та отримання відповідних міжбюджетних трансфертів.

Під час складання проектів місцевих бюджетів на наступний бюджетний період відбувається також контроль за процесом виконання відповідного місцевого бюджету протягом поточного бюджетного періоду, що передує плановому (йдеться, передусім, про місячну та квартальну звітність про виконання місцевих бюджетів). Отримані в результаті цього дані дають змогу оцінити ефективність використання коштів місцевих бюджетів протягом року, а також передбачити обсяги видатків і певні тенденції виконання видаткової частини місцевих бюджетів у наступному бюджетному періоді.

Наступний етап - на підставі отриманих даних місцеві виконавчі органи готують проекти рішень про відповідні місцеві бюджети й до подання радам схвалюють їх. Разом з проектом подаються: пояснювальна записка до проекту, прогноз показників відповідного бюджету та зведеного бюджету, інші матеріали, обсяг і форму яких визначає відповідний місцевий орган.

Завершальний етап складення місцевих бюджетів – їх затвердження. БКУ встановлено два терміни затвердження бюджетів різного рівня:

1) бюджети АРК, областей, районів, міст (Києва і Севастополя, міст республіканського та обласного значення) затверджують ухвалою відповідної ради не пізніше як у двотижневий термін після офіційного опублікування закону про Державний бюджет України;

2) міські (міст районного значення) районні у містах, селищні, сільські бюджети затверджують рішенням відповідної ради не піз­ніше як у двотижневий термін після затвердження бюджетів АРК, областей, районів, міст.

Рішенням про місцевий бюджет визначаються:

1) загальна сума доходів і видатків (з розподілом на загальний та спеціальний фонди), а також з розподілом видатків на поточні і капітальні;

2) граничний обсяг річного дефіциту (профіциту) місцевого бюджету в наступному бюджетному періоді і боргу АРК чи місцевого самоврядування на кінець наступного бюджетного періоду; повноваження щодо надання гарантій АРК та місцевого самоврядування, а також розміри цих гарантій;

3) бюджетні призначення головним розпорядникам коштів за бюджетною класифікацією;

4) доходи бюджету за бюджетною класифікацією;

5) бюджетні призначення міжбюджетних трансфертів;

51) розмір оборотної касової готівки місцевого бюджету;

6) додаткові положення, що регламентують процес виконання бюджету.

Перелік захищених статей місцевого бюджету визначається законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]