Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Правове регулювання грошового обігу в Україні.

Конституція України: ст. 99. Грошовою одиницею України є гривня. Забезпечення стабільності грошової одиниці є основною функцією центрального банку держави - НБУ.

Ст. 92. Виключно законами України встановлюються:

1) … засади створення і функціонування фінансового, грошового, кредитного та інвестиційного ринків; статус національної валюти, а також статус іноземних валют на території України..

Ст. 100. Рада НБУ розробляє основні засади грошово-кредитної політики та здійснює контроль за її проведенням.

Грошовим обігом вважається рух коштів у готівковій і безготівковій формі як засіб обігу і платежу в процесі обслуговування обігу товарів, оплати виконаних робіт і наданих послуг.

Правове регулювання грошового обігу в Україні здійснюється на підставі Конституції України, ЗУ "Про НБУ" інших ЗУ (ЗУ "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", ЗУ "Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", Указ ПУ "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" ….), НПА НБУ (Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, Про затвердження граничної суми готівкового розрахунку …), постанови КМУ (Про здійснення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади внутрішнього фінансового контролю. …), Уніфікованими правилами та звичаями для документарних акредитивів Міжнародної торгової палати, Уніфікованими правилами з інкасо Міжнародної торгової палати,… інші.

Основними економічними засобами і методами грошово-кредитної політики НБУ є регулювання обсягу грошової маси через:

1) визначення та регулювання норм обов'язкових резервів для комерційних банків;

2) процентну політику;

3) рефінансування комерційних банків;

4) управління золотовалютними резервами;

5) операції з цінними паперами (крім цінних паперів, що підтверджують корпоративні права), у тому числі з казначейськими зобов'язаннями, на відкритому ринку; 

6) регулювання імпорту та експорту капіталу;

7) емісія власних боргових зобов'язань та операції з ними.

НБУ регулює в Україні єдиний грошовий обіг (як готівковий так і безготівковий) через проведення облікової політики, операцій з цінними паперами, встановлення обов`язкових резервів і економічних нормативів для банків. Право вибирати форму розрахунків належить ЮО та ФО.

Основні правила грошового обігу:

1) усі підприємства, установи, організації на території України незалежно від організаційно-правових форм повинні зберігати свої кошти в установах банків, проводити розрахунки за своїми зобов`язаннями з іншими підприємствами, установами у готівковому та безготівковому порядку через установи банку;

2) можуть мати в касі готівку в межах ліміту, який встановлюється установами банків за погодженням з керівництвом цього підприємства;

3) в касі підприємства, установи, організації мають право зберігати кошти понад ліміт тільки для цілей, які визначені правилами НБУ.

Загальні засади функціонування платіжних систем в Україні, поняття та загальний порядок проведення переказу коштів в межах України, а також засади відповідальності суб'єктів переказу визначає ЗУ "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні".

Платіжна система – набір платіжних інструментів, банківських процедур і, як правило, міжбанківських систем переказування коштів, поєднання яких разом з інституційними та організаційними правилами та процедурами, що регламентують використання цих інструментів та механізмів, забезпечує грошовий обіг.

В Україні діє Національна система масових електронних платежів, яка є внутрішньодержавною банківською багатоемітентною платіжною системою масових платежів та діє відповідно до затверджених НБУ Правил. Правила визначають загальні принципи побудови НСМЕП, її організаційну структуру, умови членства, порядок вступу та виходу із системи, взаємовідносини між її членами та учасниками, загальну технологію роботи в НСМЕП, порядок використання платіжних карток, загальні правила документообігу і здійснення розрахунків, порядок вирішення спорів, систему безпеки.

Правове регулювання відносин у сфері готівкового обігу також здійснюється в основному НБУ:

1) готівкова виручка, що надійшла до кас підприємств, має здаватися ними до установ банків для зарахування на їх поточні рахунки (зберігання на договірних умовах);

2) встановлення ліміту залишку касової готівки з урахуванням режиму та специфіки роботи підприємства;

3) цільове призначення коштів, які отримуються в касі банку готівкою з безготівкових рахунків;

4) календар видачі заробітної плати;

5) ведення касової книги, застосування первинних касових документів встановленого зразка;

6) першочерговість розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами,

7) особливість використання готівки (виключно оплата праці) за наявності податкового боргу;

8) обмеження максимальної суми готівкового розрахунку між СПД …

Контроль за дотриманням порядку грошового обігу є одним із видів фінансового контролю і здійснюється різними суб`єктами на державному, відомчому та внутрішньогосподарському рівнях, або бути незалежним – аудитори. До спеціального законодавства з питань контролю належить Указ ПУ "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки". Здійснюють: ДПС, ДКРС, МВС, фінансові органи, НБУ.

Передбачена адміністративна відповідальність: штрафи - за порушення порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі .. - ст. 1551 КпАП, неправдиві відомості, відсутність обліку … - ст. 1642 КпАП. Кримінальна відповідальність – позбавлення волі, конфіскація майна - виготовлення, зберігання … підробленої національної валюти – ст. 199 ККУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]