Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довгерт, Кузнецова - Коментар до Цивільного код...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.21 Mб
Скачать

5, Строк чинності свідоцтва на географічне зазначення

І. Строк чинності свідоцтва може бути припинений судом у випадку зміни характерних для даного географічного місця умов і можливостей виробництва товару, описаного в Державному реєстрі України назв місць походження та географічних зазначень поход-

371

ження товарів і прав на використання зареєстрованих кваліфікованих зазначень походження товарів далі — Реєстр), а також у випадках визнання цього зазначення видовою назвою товару.

Дія реєстрації кваліфікованого зазначення походження товару, пов'язаного з географічною місцевістю в іноземній державі, припиняється також у зв'язку з припиненням правової охорони цього зазначення в країні походження. Право на використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару може бути також припинено:

  1. за рішенням суду про припинення права у зв'язку з втратоютоваром особливих властивостей або інших характеристик, записаних у Реєстрі. В цьому випадку право припиняється з дати постановления судового рішення. За рішенням суду про припинення діїреєстрації, право припиняється з дати припинення дії реєстрації;

  2. у випадку ліквідації юридичної особи або смерті фізичноїособи — володільця свідоцтва;

  3. у випадку подачі володільцем свідоцтва заяви до Установипро відмову від права на використання цього зазначення. Правоприпиняється з дня офіційної публікації відомостей про це.

При несплаті збору за подовження строку дії свідоцтва право припиняється з першого дня дії наступного строку, за який не сплачено збір.

2. Підставами припинення правової охорони найменування місця походження товару можуть бути:

  1. визнання недійсною реєстрації зазначення походження товару за скаргою будь-якої особи, якщо реєстрацію було здійснено зпорушенням вимог законодавства;

  2. зміна характерних для даного географічного об'єкта умов інеможливість виробництва товарів із зазначеними в Реєстрі властивостями, а також визнання цього зазначення видовою назвою товару.

Чинність реєстрації найменування місця походження товару має припинитися з моменту публікації рішення Установи про це в бюлетені.

Право на використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару може бути припинено в разі анулювання реєстрації найменування місця походження товару.

Зрозуміло, що в разі припинення чинності реєстрації зазначення походження товару припиняється і чинність свідоцтва на право його використання. Адже зникає підстава права на використання зазначення походження товару.

Лі-'

372

:: Глава 46

Право інтелектуальної власності

на комерційну таємницю

1. Загальні положення про комерційну таємницю

1. Комерційна таємниця — це інформація, яка має дійсну абопотенційну комерційну цінність в силу її невідомості третім особам, до якої нема вільного доступу на законних підставах і стосовно якої володілець інформації вживає заходів шодо її конфіденційності. Об'єктом інтелектуальної власності на комерційнутаємницю є нематеріальне благо, яке є результатом інтелектуальної діяльності, на який за особою, котра його досягла, або іншими володільцями визнається виключне право на використання.Інформація за своєю суттю є нематеріальною, але її зберігання іпоширення здійснюється найчастіше за допомогою матеріальнихносіїв.

Характерні ознаки комерційної таємниці такі:

  1. комерційна таємниця має фактичну монополію конкретноїособи на певну сукупність знань;

  2. комерційна таємниця має найбільшу універсальність середІнших об'єктів інтелектуальної власності;

  3. комерційна таємниця невідома третім особам;

  4. вона закріплює виключне суб'єктивне право на цю інформацію;

  5. строк охорони її є необмеженим;

  6. комерційна таємниця не потребує офіційного визнання їїохороноспро можи ості, державної реєстрації або виконання будь-яких Інших формальностей.

Виходячи з особливостей комерційної таємниці, під її поняття можуть підпадати найрізноманітніші відомості, пов'язані з виробництвом, технологічною інформацією, управлінням, фінансами та іншою діяльністю підприємця.

2. Не можуть вважатися комерційною таємницею:

  1. засновницькі документи;

  2. документи, що надають право займатися підприємницькоюДіяльністю;

  3. відомості за встановленими формами звітності про фінансово-господарську діяльність або інші відомості, необхідні для перевірки правильності вирахування і сплати податків та іншихобов'язкових платежів;

  4. відомості про чисельність та склад працівників, їх заробітнуплату та умови праці;

  5. документи про сплату податків та інших обов'язкових платежів;

  6. відомості про забруднення навколишнього середовища;

7) відомості про порушення антимонопольного законодавства,недотримання безпечних умов праці, реалізації продукції, що заподіює шкоду здоров'ю населення.

373

Річна бухгалтерська звітність юридичної особи є відкритою для заінтересованих користувачів: банків, інвесторів, кредиторів, покупців, постачальників тощо, які можуть ознайомлюватись з нею і отримувати її копії з відшкодуванням витрат на копіювання.

3. Крім комерційної таємниці, законодавство виділяє ше кілька видів відомостей, які повинні зберігатись в таємниці, — це державна, військова, медична, нотаріальна, адвокатська, банківська таємниці, особиста та сімейна таємниця, таємниця усиновлення, таємниця слідства тощо. Комерційна таємниця відрізняється від цих видів тим, що відомості, які вона містить, стосуються комерційної діяльності підприємця і мають комерційну цінність. Відповідно до цього суб'єктами права інтелектуальної власності на комерційну таємницю є особи, які займаються підприємницькою діяльністю, тобто юридичні та фізичні особи, зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності.