Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довгерт, Кузнецова - Коментар до Цивільного код...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.21 Mб
Скачать

4. Майно, яке не підлягає поверненню

1. Стаття 1215 ЦК містить досить значний перелік видів "безповоротно втраченого" майна, яке, будучи придбаним без достатніх правових підстав, усе ж таки не підлягає поверненню. Це — заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб для існування.

2. Перелічене майно не підлягає поверненню кредитору за таких умов:

812

  1. виплата вказаних сум заробітної плати, пенсії, допомоги тощо проведена добровільно;

  2. виплата не була наслідком рахункової помилки з боку особи,яка виплатила ці суми набувачу;

  3. виплата таких сум була проведена за відсутності недобросовісності з боку набувача;

4) грошові суми були надані фізичній особі як засіб до існування.Таким чином, юридичних осіб наведене правило не стосується

взагалі.

3. Натомість, правило, встановлене п.2 ст. 1215 ЦК має універсальний характер, хоча і відсилає до інших норм цивільного законодавства. Вона передбачає, що не підлягає поверненню будь-яке інше (крім вказаного у п.1 ст.1215) майно, якщо це встановлено законом. Наприклад, не підлягає поверненню майно, передане на виконання зобов'язання до настання строку виконання (ст.531), не має права вимагати повернення виконаного особа, яка повернула борг після строку позовної давності (ст.267 ЦК), тощо.

813

КНИГА ШОСТА СПАДКОВЕ ПРАВО

Глава 84 Загальні положення про спадкування

1. Поняття спадкування

1. Спадкування — це перехід прав та обов'язків (спадщини) від |фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) — ст.1216 ЦК. Спадщиною є сукупність цих прав та jобов'язків. Сукупність правових норм, які регулюють умови і порядок спадкування, становить інститут цивільного права, який іменується спадковим правом.

Спадкове право стимулює заінтересованість фізичних осіб у результатах праці, а також зміцнює сімейні відносини, оскільки закон відносить до спадкоємців, передусім, осіб, пов'язаних зі спадкодавцем кровним походженням, шлюбними відносинами, усиновленням. Крім того, норми спадкового права захищають права неповнолітніх, а також непрацездатних осіб.

2. Спадкування породжує відносини, в яких є дві сторони: спадкодавець та спадкоємець. Спадкодавцями можуть бути лише фізичні особи — громадяни України, іноземці та особи без громадянства. Не можуть бути спадкодавцями юридичні особи, оскільки у випадках припинення діяльності організацій порядок передачі їхнього майна іншим особам або державі визначається не нормами проспадкування, а спеціальними правилами про ліквідацію чи реорганізацію юридичних осіб. Спадкоємці — це вказані у заповіті або узаконі особи, до яких переходять цивільні права і обов'язки спадкодавця.

Спадкування настає у випадку смерті фізичної особи або оголошення її померлою у встановленому законом порядку. З цими юридичними фактами закон пов'язує появу у спадкоємців права на прийняття спадщини, а у всіх інших осіб — обов'язку не перешкоджати їм у здійсненні цього права. Після прийняття спадщини спадкоємець стає учасником тих самих правовідносин, суб'єктом яких раніше був спадкодавець, тобто відбувається заміна суб'єкта у правовідносинах, учасником яких був спадкодавець.