Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довгерт, Кузнецова - Коментар до Цивільного код...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.21 Mб
Скачать

§ 2. Прокат

1. Різновидом договору майнового найму є побутовий прокат. Особливістю побутового прокату є те, що однією із сторін — наймодавцем — завжди є суб'єкт підприємницької діяльності, а наймачем — фізична особа. Предметом договору є рухоме майно неспо-живчого характеру, визначене індивідуальними ознаками. Договір прокату може бути реальним і консенсуальним. Це випливає з дефініції статті, згідно з якою наймодавець передає або зобов'язуєть-

510

ся передати рухому річ наймачеві у користування. Договір побутового прокату є оплатним.

Договір прокату належить до договорів приєднання. Наймач пристає на умови, визначені наймодавцем, і не може пропонувати свої умови договору. Однак правове становище наймача не може погіршуватися порівняно з умовами типового договору.

Договір прокату є публічним договором. Це означає, що умови договору прокату є однаковими для всіх наймачів. Наймодавець не має права надавати переваги одному наймачеві перед іншим щодо укладення договору прокату, якщо інше не встановлено законом. Наймодавець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей для цього.

Предметом договору прокату є лише рухомі речі, тобто речі, які вільно можна переміщати у просторі. Предметом договору підряду може бути індивідуальновизначене майно. Зазначене майно повинно бути неспоживчим, оскільки після закінчення строку договору воно повертається наймодавцю.

Крім того, предметом договору прокату є речі особистого користування. Тому речі, що є предметом договору прокату, не можуть використовуватися для виробничих потреб за винятками, передбаченими законом. Згідно з Порядком надання у тимчасове користування громадянам предметів культурно-побутового призначення та господарського вжитку наймодавець зобов'язаний видавати предмети прокату, придатні для експлуатації. Перевірка справності предметів, що видаються, здійснюється у присутності наймача. При видачі предметів прокату наймодавець ознайомлює наймача з правилами їх експлуатації або видає йому інструкцію з експлуатації. Надаючи в тимчасове користування предмети прокату, наймодавець ознайомлює наймача з названим Порядком, попереджає його про відшкодування збитків за псування, втрату предметів або повернення предметів з порушенням визначеного строку і не в комплекті.

Радіоелектронна апаратура, холодильники, пральні машини та інші предмети побутової техніки, що видаються на прокат, повинні мати на відповідних вузлах, деталях, агрегатах пломби, за цілісність яких при поверненні відповідає наймач. Транзисторні приймачі, магнітофони, програвачі, електронно-обчислювальні машини та інша апаратура, яка працює на сухих елементах живлення (батарейках), видаються на прокат повністю укомплектованими новими елементами живлення, що забезпечують їх нормальну роботу. Якщо в період прокату апаратури, який перевищує 2-тижневий термін, елементи живлення вийшли з ладу, наймач замінює їх за свій рахунок.

Плата за прокат речі встановлюється за тарифами наймодавця.

2. Особливістю відносин за договором прокату є те, що наймач може в будь-який час розірвати договір за власною ініціативою. В Даному випадку не застосовується положення про заборону односторонньої відмови від договору. Відповідно повинна зменшуватися і плата за користування предметом найму пропорційно тривалості часу прокату. Це положення є імперативним. Тому угода сторін про відступ від зазначеного правила є недійсною.

511

Предметом договору прокату є речі, призначені для задоволення особистих потреб наймача. Тому передача предмету договору прокату в піднайм не допускається. У разі порушення цього правила наймач повинен відшкодувати завдані збитки.

Стосовно договору піднайму діють особливі правила щодо набуття у власність предмету найму. Наймач не має переважного права на придбання речі у власність. Загалом питання про набуття предмету прокату у власність не регламентується в рамках зазначеного договору.

Певні відмінності існують стосовно розподілу обов'язків щодо поточного і капітального ремонту предмету найму. На відміну від класичного договору найму, обов'язок здійснити поточний і капітальний ремонт покладається на наймодавця. Наймач робить ремонт лише у випадку, якщо предмет найму пошкоджений з його вини.

Згідно з Порядком надання у тимчасове користування громадянам предметів культурно-побутового призначення та господарського вжитку у разі виходу з ладу предмета прокату наймодавець зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дня одержання заяви від наймача усунути недоліки на місці, а в разі потреби виконання робіт в умовах стаціонарної майстерні термін ремонту подовжується до 10 днів. За згодою наймача наймодавець може замінити несправний предмет іншим аналогічним предметом без додаткової оплати наймачем витрат, пов'язаних Із цією заміною.

Коли наймодавець неспроможний своєчасно усунути пошкодження в предметі прокату або замінити іншим рівноцінним предметом, то наймачу пропонується предмет іншої моделі (марки, типу) з переоформленням договору прокату та врахуванням діючих тарифів, з транспортуванням предмета прокату за рахунок наймодавця.

За час перебування предмета прокату в ремонті оплата за прокат не проводиться, за винятком випадків, коли наймачу предмет прокату було замінено на рівноцінний. У разі порушення наймачем правил експлуатації та утримання предмета прокату, а також порушення (пошкодження) пломб ремонт цього предмета здійснюється за рахунок наймача з урахуванням вартості деталей та вузлів на час розрахунку і транспортування цього предмета. Для встановлення справжніх причин виходу предмета прокату з ладу може бути призначена відповідна експертиза.