Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довгерт, Кузнецова - Коментар до Цивільного код...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.21 Mб
Скачать

4. Об'єкти спадкування

1. Об'єктами спадкування є цивільні права й обов'язки спадкодавця, що можуть (мають здатність) переходити у спадщину. Але1йдеться не про будь-які права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини, а лише про ті, існуванняяких не припиняється смертю певної фізичної особи (ст. 1218 ЦК).

З розвитком економічних відносин коло об'єктів, які мають майновий характер, розширюється. До них, зокрема, належать: жилі будинки, квартири, дачі, садові будинки, предмети домашнього господарства, предмети особистого користування, земельні ділянки, засоби виробництва, вироблена продукція, транспортні засоби, грошові суми, цінні папери, пайовий внесок членів житлового-бу-дівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного кооперативів, члена садівницького товариства, а також інше майно споживчого й виробничого призначення.

До об'єктів немайнового характеру належать деякі права в галузі інтелектуальної власності. Це — авторське право, що містить право на опублікування й розповсюдження творів науки, літератури, мистецтва та одержання винагороди; право на одержання диплому померлого автора відкриття і винагороди за відкриття, авторського свідоцтва чи патенту на винахід, свідоцтва на раціоналізаторську пропозицію, свідоцтва чи патенту на промисловий зразок, право на одержання винагороди, а також виключне право на винахід, промисловий зразок, яке ґрунтується на патенті.

2. Сукупність цих прав і обов'язків називається спадщиною абоспадковою масою (спадковим майном). У спадковому праві ці поняття використовуються як рівнозначні, хоча точнішим є саметермін "спадщина" як такий, що охоплює сукупність цивільнихправ і обов'язків спадкодавця.

Крім прав до спадкоємців також переходять і обов'язки. Наприклад, це може бути сплата боргів спадкодавця. Так, якщо спадкодавець мав боржників, то право вимагати від них повернення боргу переходить до спадкоємців. Спадкоємці не можуть прийняти лише права і відмовитися від прийняття обов'язків. Спадщина приймається не в частині, а в цілому.

5. Права і обов'язки спадкодавця, які не переходять у спадщину

1. До спадкоємців переходять майнові права і обов'язки спадкодавця за винятком тих, які взагалі не можуть переходити у спадщину (ст.1219 ЦК).

Наприклад, оскільки до складу спадщини входять лише цивільні права й обов'язки, то не переходять у спадщину права й обов'язки спадкодавця в адміністративних, трудових, інших правовідносинах, якщо вони не набули цивільно-правового — майнового змісту. Не переходять у спадщину також цивільні права й обов'язки,

816

нерозривно пов'язані з особистістю спадкодавця, котрі він не міг би нікому передати і за життя (право на аліменти, пенсію тощо).

2. Стаття 1219 ЦК встановлює винятки з принципу загальності переходу спадщини, передбачаючи, що не входять до складу спадщини права та обов'язки, які нерозривно пов'язані з особою спадкодавця.

До таких невіддільних від особистості спадкодавця прав та обов'язків, зокрема, належать:

  1. особисті немайнові права фізичної особи (Книга друга ЦК);

  2. право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами (гл.7 ЦК);

  3. право на відшкодування шкоди у зв'язку з каліцтвом абоіншим ушкодженням здоров'я (ст.ст.1195—1208 ЦК);

  4. право на аліменти, на пенсію, допомогу або інші виплати,встановлені законом. Права на такі виплати мають особистий характер, оскільки вони покликані забезпечити наявність засобів існування для конкретних осіб. Тому зі смертю уповноваженої особи припиняється і право на отримання відповідної виплати;

  5. права та обов'язки особи як кредитора або боржника, що передбачені ст.608 ЦК. Вказана норма розрізняє два випадки припинення зобов'язання смертю фізичної особи: припинення зобов'язання смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов'язаним з йогоособою й у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою (наприклад, смерть повіреного у договорі доручення); припинення зобов'язання смертю кредитора, якщо воно є нерозривно пов'язаним зособою кредитора (прикладом може бути смерть довірителя у тому жтаки договорі доручення — п.З ч.і ст. 1008 ЦК).